Włoska Robota#5: Degustacja win włoskich z Sardynii
Automatyczne skojarzenia na myśl o Sardynii to malownicze plaże i nieskazitelnie czysta woda. W rzeczywistości na wyspie wciąż jest wiele do odkrycia! Wystarczy spojrzeć na lokalną scenę gastronomiczną i produkowane tam wina, która całkowicie różnią się od tradycji i smaków, które można znaleźć we Włoszech kontynentalnych.
O tym co warto zobaczyć, zjeść i wypić dowiecie się na naszej kolejnej edycji Włoskiej Roboty!
WŁOSKA ROBOTA:
Przez kilkanaście najbliższych miesięcy na każdej z degustacji będziemy skupiać się na jednym z regionów włoskich (a jest ich aż 20!)… Będzie o jedzeniu, zwiedzaniu, ale przede wszystkim o winie! Możecie być pewni, że informacje będą z pierwszej ręki, bowiem nasza prowadząca nie jedno (wino) we Włoszech wypiła 😉
PROWADZĄCA:
Karolina Wiszniewska, specjalistka kultury i kuchni włoskiej, a przede
wszystkim włoskich win. Od dwóch lat prowadzi bloga oraz kanał na
Instagramie ITALIA E CUCINA, gdzie pokazuje Włochy, kuchnię regionalną i bogactwo enologiczne tego kraju. W tym czasie uzyskała tytuł "Italian Wine Specialist" w prestiżowej szkole Wine Scholar Guild. W tej samej szkole ukończyła również zaawansowany kurs winepairingu pod okiem najlepszych sommelierów na świecie. Opowiada o winach w kontekście regionalnej kuchni i kultury.
WinLista, czyli co degustujemy:
🇮🇹 Alinos Vermentino di Sardegna DOC
🇮🇹 Alinos Vermentino di Gallura DOCG
🇮🇹 Audarya Monica Di Sardegna DOC
🇮🇹 Alinos Cannonau di Sardegna DOC
🇮🇹 Audarya Cannonau Di Sardegna DOC
CENA: 115PLN | osoba
Masz więcej pytań? Pisz/dzwoń śmiało:
535 995 170 | [email protected]
Partnerzy wydarzenia:
Istituto Italiano di Cultura di Cracovia Włoski Instytut Kultury w Krakowie
Italia e Cucuina
Lebarbatelle