Włoska Robota#4: Degustacja win włoskich z Marche
Nasz kolejny włoski przystanek to MARCHE! Region prawdopodobnie bardziej popularny ze względu na ich piękne plaże czy ilość zamków i klasztorów wznoszących się niemal na każdym wzgórzu. Cytując za National Geographic: Zbankrutował tu McDonald, bo mieszkańcy "nie jedzą cudzoziemskich dań".
Ciekawi jakie wina się tam pije, co się je i co warto odwiedzić? Koniecznie wpadnijcie na naszą Włoską Robotę!
WŁOSKA ROBOTA:
Przez kilkanaście najbliższych miesięcy na każdej z degustacji będziemy skupiać się na jednym z regionów włoskich (a jest ich aż 20!)… Będzie o jedzeniu, zwiedzaniu, ale przede wszystkim o winie! Możecie być pewni, że informacje będą z pierwszej ręki, bowiem nasza prowadząca nie jedno (wino) we Włoszech wypiła 😉
PROWADZĄCA:
Karolina Wiszniewska, specjalistka kultury i kuchni włoskiej, a przede
wszystkim włoskich win. Od dwóch lat prowadzi bloga oraz kanał na
Instagramie ITALIA E CUCINA, gdzie pokazuje Włochy, kuchnię regionalną
i bogactwo enologiczne tego kraju. W tym czasie uzyskała tytuł "Italian
Wine Specialist" w prestiżowej szkole Wine Scholar Guild. W tej samej
szkole ukończyła również zaawansowany kurs winepairingu pod okiem
najlepszych sommelierów na świecie. Opowiada o winach w kontekście
regionalnej kuchni i kultury.
WinLista, czyli co degustujemy:
Jera Verdicchio di Matelica Riserva DOCG
Arbinus Verdicchio Classico dei Castelli di Jesi DOP
Merlettaie Offida DOCG Pecorino
Lacrima di Morro d'Alba DOP
Gotico Rosso Piceno Superiore DOP
Masz więcej pytań?
535 995 170
[email protected]
Partnerzy wydarzenia:
Istituto Italiano di Cultura di Cracovia Włoski Instytut Kultury w Krakowie
Italia e Cucuina
Lebarbatelle