Włoska Robota#2: Degustacja win włoskich z Piemontu
Ze słonecznej Apulii przenosimy się na północny zachód: do PIEMONTU🤌🏼
Piemont, region przywołujący wizje spowitych mgłą wzgórz, psów węszących trufle i wspaniałych win.
I choć większość miłośników wina kojarzy Piemont ze słynnymi czerwonymi winami z Barolo, każdy, kto miał okazję odwiedzić ten ten region, wie, że jest on duży, złożony i pełen niespodzianek.
Kto jeszcze nie odwiedził tej części Włoch, po naszej degustacji z pewnością wpisze ją na swoje listę!
WŁOSKA ROBOTA:
Przez kilkanaście najbliższych miesięcy na każdej z degustacji będziemy skupiać się na jednym z regionów włoskich (a jest ich aż 20!)… Będzie o jedzeniu, zwiedzaniu, ale przede wszystkim o winie! Możecie być pewni, że informacje będą z pierwszej ręki, bowiem nasza prowadząca nie jedno (wino) we Włoszech wypiła 😉
PROWADZĄCA:
Karolina Wiszniewska, specjalistka kultury i kuchni włoskiej, a przede
wszystkim włoskich win. Od dwóch lat prowadzi bloga oraz kanał na
Instagramie ITALIA E CUCINA, gdzie pokazuje Włochy, kuchnię regionalną
i bogactwo enologiczne tego kraju. W tym czasie uzyskała tytuł "Italian
Wine Specialist" w prestiżowej szkole Wine Scholar Guild. W tej samej
szkole ukończyła również zaawansowany kurs winepairingu pod okiem
najlepszych sommelierów na świecie. Opowiada o winach w kontekście
regionalnej kuchni i kultury.
WinLista, czyli co degustujemy:
🇮🇹 San Silvestro Barolo DOCG del Comune di Barolo
🇮🇹 San Silvestro Barbaresco
🇮🇹 San Silvestro Fossili Gavi del Comune di Gavi
🇮🇹 Voeriziio Maritni Dolcetto Rochettevino
🇮🇹 Langhe Arneis "Bricco Cappellina" DOC
🇮🇹 Niespodzianka
Dla uczestników degustacji przygotowaliśmy ofertę specjalną na wina na wynos.
Partnerzy wydarzenia:
Istituto Italiano di Cultura di Cracovia Włoski Instytut Kultury w Krakowie
Italia e Cucuina
Lebarbatelle
Jeśli masz więcej pytań prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny (535 995 170 lub [email protected])
Warsztaty przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich!