Winnica MILSKO gościnnie w DZIKIM WINIE. Degustacja komentowana.
Winnica MILSKO znajduje się 16 kilometrów od Zielonej Góry w regionie słynącym z wielowiekowych tradycji winiarskich.Jej historia rozpoczęła się w 2016 roku, kiedy życzliwa winnym nasadzeniom lubuska ziemia przyjęła pierwsze krzewy winorośli, a lokalny klimat, położenie na wzniesieniu 40 metrów nad Odrą na południowych stokach oraz dobre nasłonecznienie - zgodnie z przewidywaniami właścicieli - stworzyły wspaniałe warunki wzrostu i rozwoju winnicy.W kolejnych latach do pierwszych nasadzeń krzewów Regenta dołączyły Cabernet Cortis, Solaris, Muscaris, Chardonnay, Riesling, Pinot Gris i Pinot Noir, a ostatnio (w 2022) Pinot Blanc.
Obecnie powierzchnia winnicy Milska wynosi 10ha, czyniąc ją jednym z największych producentów wina w słynącym już 100 lat temu z produkcji świetnego wina województwie lubuskim.
Ręczne zbiory, tradycyjne metody produkcji, selekcja owoców według najwyższych standardów to standardy obowiązujące w rodzinnej winnicy MILSKA.
W piątkowy wieczór zdegustujemy: Muscaris / SolarisRieslingPinot GrisCabernet cortis / pinot noir blanc de noirRegent RoseRegent
A do win podamy rzemieślnicze sery, chleb na zakwasie z rzemieślniczej piekarni Nonna Maria i nasze dzikowinne home-made masła.
Degustację poprowadzi:Szymon Rzeźniczek - z wykształcenia biotechnolog, z zamiłowania poszukiwacz wyjątkowych win, fan natury oraz wspinania.Fermentuje przez cały rok - głównie wino, cydry i piwa. Współtwórca nieistniejącego już kultowego, krakowskiego wine baru Lustra. Swoją pasję przełożył na powstanie Cydru Swoszowickiego oraz win z serii Krakowska Rebelia.Gra również w duecie znanym jako Wineboyz Band.Od przesilenia jesiennego 2023 winemaker odpowiedzialny za powstawanie win w wyjątkowej, największej pod Zieloną Górą - Winnicy Milsko.
Degustacja odbędzie się w Dzikim Winie na Rynku.
Bilety:70zł - bilet normalny55zł - bilet "Kto pierwszy, ten lepszy"50zł - bilety dla Członkiń Stowarzyszenia Kobiety i Wino