Zarządzanie Dieta, Odżywianie i Degustacje

GastroLab: Badania i innowacje w gastronomii. Dwa wykłady ekspertów branżowych

location icon
Le Gosse Uniwersytecka 1, Wroclaw
calendar icon
Od 25 kwi 11:00 do 25 kwi 11:00
ticket icon
Od 200,00 zł

25 kwietnia 2025 roku Le Gosse Wrocław zaprasza szefów kuchni, barmanów, sommelierów i profesjonalistów gastronomii na wyjątkowe spotkanie poświęcone badaniom i innowacjom w świecie jedzenia i napojów. Swoją wiedzą i doświadczeniem podzielą się uznani eksperci - Diego Prado i Esther Merino, którzy opowiedzą o przyszłości gastronomii, kreatywnych procesach oraz nowoczesnych technikach kulinarnych.

Program wydarzenia:

11:00 | Badania i rozwój w świecie napojów
Prowadzenie: Esther Merino
Odkrywanie innowacji w napojach poprzez fermentację, zrównoważony rozwój oraz trend NoLo (napoje nisko- i bezalkoholowe). Wykład połączony z degustacją.

12:00 | Badania i rozwój w nowoczesnych restauracjach
Prowadzenie: Diego Prado
Badania i rozwój w restauracjach fine dining, zrównoważona gastronomia, redukcja odpadów i nowe trendy kulinarne. Wykład połączony z degustacją innowacyjnych składników.

13:00 | Sesja Q&A

Prezentacje będą prowadzone w języku angielskim.

Prelegenci

Esther Merino (Hiszpania) - Ekspertka ds. napojów & antropolożka
Specjalizuje się w innowacjach w świecie napojów, łącząc fermentację, naukę i antropologię. Pracowała w restauracjach Noma, Alchemist i Amass (Kopenhaga), wprowadzając nowe podejście do projektowania koktajli i napojów. Jej badania koncentrują się na sensoryce, kulturze napojów oraz zrównoważonym rozwoju.

Diego Prado (Chile) - Szef kuchni & badacz
Ekspert w dziedzinie innowacji kulinarnych, były szef działu R&D (Research and Development) w restauracji Alchemist (2* Michelin, Kopenhaga), gdzie zajmował się badaniami nad zrównoważoną gastronomią i doznaniami sensorycznymi. Wcześniej kierował BCulinaryLAB w Basque Culinary Center (Hiszpania), prowadząc badania nad fermentacją, dzikimi roślinami i ograniczaniem marnowania żywności. Wykładał m.in. na Harvardzie (USA) i Hattori (Japonia), a jego wkład w gastronomię został doceniony na liście 50NEXT «Hospitality Pioneer» The World's 50 Best Restaurants.


Dołącz do nas na inspirujący dzień pełen wiedzy, degustacji i odkryć kulinarnych!

Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
  Bilet na wykłady dla 1 osoby

dostępnych: 30

25 Kwietnia 2025, 11:00 200,00 zł