GastroLab: Badania i innowacje w gastronomii. Dwa wykłady ekspertów branżowych
25 kwietnia 2025 roku Le Gosse Wrocław zaprasza szefów kuchni, barmanów, sommelierów i profesjonalistów gastronomii na wyjątkowe spotkanie poświęcone badaniom i innowacjom w świecie jedzenia i napojów. Swoją wiedzą i doświadczeniem podzielą się uznani eksperci - Diego Prado i Esther Merino, którzy opowiedzą o przyszłości gastronomii, kreatywnych procesach oraz nowoczesnych technikach kulinarnych.
Program wydarzenia:
11:00 | Badania i rozwój w świecie napojów
Prowadzenie: Esther Merino
Odkrywanie innowacji w napojach poprzez fermentację, zrównoważony rozwój oraz trend NoLo (napoje nisko- i bezalkoholowe). Wykład połączony z degustacją.
12:00 | Badania i rozwój w nowoczesnych restauracjach
Prowadzenie: Diego Prado
Badania i rozwój w restauracjach fine dining, zrównoważona gastronomia, redukcja odpadów i nowe trendy kulinarne. Wykład połączony z degustacją innowacyjnych składników.
13:00 | Sesja Q&A
Prezentacje będą prowadzone w języku angielskim.
Prelegenci
Esther Merino (Hiszpania) - Ekspertka ds. napojów & antropolożka
Specjalizuje się w innowacjach w świecie napojów, łącząc fermentację, naukę i antropologię. Pracowała w restauracjach Noma, Alchemist i Amass (Kopenhaga), wprowadzając nowe podejście do projektowania koktajli i napojów. Jej badania koncentrują się na sensoryce, kulturze napojów oraz zrównoważonym rozwoju.
Diego Prado (Chile) - Szef kuchni & badacz
Ekspert w dziedzinie innowacji kulinarnych, były szef działu R&D (Research and Development) w restauracji Alchemist (2* Michelin, Kopenhaga), gdzie zajmował się badaniami nad zrównoważoną gastronomią i doznaniami sensorycznymi. Wcześniej kierował BCulinaryLAB w Basque Culinary Center (Hiszpania), prowadząc badania nad fermentacją, dzikimi roślinami i ograniczaniem marnowania żywności. Wykładał m.in. na Harvardzie (USA) i Hattori (Japonia), a jego wkład w gastronomię został doceniony na liście 50NEXT «Hospitality Pioneer» The World's 50 Best Restaurants.
Dołącz do nas na inspirujący dzień pełen wiedzy, degustacji i odkryć kulinarnych!