Pocztówka z Wakacji Śródziemnomorskie Wspomnienia degustacja win w Brzask Bistro

location icon
Brzask Bistro Nowy Rynek Wierzbięcice 1a budynek E, Poznań
calendar icon
Od 25 lip 18:30 do 25 lip 18:30
ticket icon
Od 199,00 zł


Pocztówka z Wakacji: Śródziemnomorska Kolacja Degustacyjna w Brzask Bistro! 

Co przychodzi Ci do głowy, gdy słyszysz słowo "wakacje"? Dla nas to jedno: siesta! Wyobraź sobie: spokojna, kojąca muzyka, rozgrzane słońcem powietrze, aromatyczne dania pełne koloru i smaku… i oczywiście kieliszek wina w dłoni. 

Tego lata Brzask Bistro zaprasza Cię na wyjątkową kolację degustacyjną inspirowaną śródziemnomorskim luzem. To wieczór pełen smaków, które przeniosą Cię prosto na południe - tam, gdzie czas płynie wolniej, a życie celebruje się przy stole.

W roli przewodnika po tym smakowitym świecie - Krystian Blejder, który opowie o winach, jakich jeszcze nie znasz… ale które na pewno zapamiętasz. Przyjdź, zrelaksuj się i poczuj wakacje wszystkimi zmysłami.

Poznajcie smaki wakacji w naszym wydaniu:

Sałatka grecka w nowej odsłonie 
Grillowana sałata rzymska, delikatnie ubijana feta, wyraziste oliwki, aromatyczne oregano, piklowana cebula, grillowana papryka, świeży ogórek i soczyste pomidorki koktajlowe - całość zwieńczona lekkim vinegretem.
Wine pairing: Tuesday Club Vinho Verde, Portugalia - lekkie, cytrusowe, idealne na początek letniej uczty.

Focaccia alla pinsa
Delikatne ciasto z dodatkiem pomidorków koktajlowych, filecików anchois, świeżej bazylii, skórki z cytryny i kremowej straciatelli. 
Wersja wegetariańska: z prażonym nori i pastą miso - głęboki umami twist inspirowany kuchnią azjatycką.
Wine pairing: As Laxas Albariño, Hiszpania - świeże, mineralne, znakomicie podkreślające śródziemnomorskie nuty potrawy. 

Ośmiornica na estragonowym purée ziemniaczanym
Delikatna ośmiornica serwowana z purée o nutach estragonu, wędzoną papryką, palonym masłem, aksamitnym sosem velouté na bazie wywaru z ośmiornicy, natką pietruszki i zieloną oliwą.
Wersja wege"nieośmiornica" z fioletowej marchwi gotowanej w kombu i białym winie, podana z sosem winno-maślanym.
Wine pairing: Calmel & Joseph Amstramgram, Francja - złożone i eleganckie, dojrzewające na osadzie, z subtelną ziołową nutą. 

Musaka
Tradycyjna warstwowa zapiekanka z jagnięciną i wołowiną, wzbogacona beszamelem, fetą, pomidorami i oregano - klasyka greckiej kuchni w wyjątkowym wykonaniu.
Wersja wege: musaka warzywna z nutą wędzonego tofu - pełna smaku i charakteru.
Wine pairing: Bodegas Vizar Prestigio, Hiszpania - wyraziste, dojrzewające w dębowej beczce, złożone i doskonale zbalansowane - godne finału wieczoru.


Pozwólcie, by to lato opowiedziało swoją historię przez smaki, tekstury i aromaty - opowieść,

którą poprowadzi dla Was sommelier i pasjonat kulinariów, Krystian Blejder.

Zarezerwujcie miejsca już teraz!

Do zobaczenia w Brzask Bistro - tam, gdzie smaki mają głos!

Dokonując zakupu potwierdzam, że zapoznałem/am się z regulaminem i polityką prywatności.


Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
  Bilet na degustację - menu klasyczne
23 Lipca 2025, 12:00 199,00 zł
  Bilet na degustację - menu wegetariańskie
23 Lipca 2025, 12:00 199,00 zł