Włoska Robota #6: degustacja win włoskich z Veneto
Veneto, region cudów, z miastami sztuki o niekwestionowanym pięknie, a także najbardziej dziewiczą przyrodą.
Piękno jeziora Garda, urok Dolomitów, wzgórza pokryte winnicami i relaksujące kąpiele termalne, a do tego ogromne dziedzictwo artystyczne i historyczne.
Choć region dość mocno kojarzony jest z Prosecco czy Pinot Grigio w swoim portfolio ma do zaoferowania całą gamę wspaniałych win! To właśnie tu powstają wielkie Amarone!
O tym co, gdzie i jak opowie nasza prowadząca!
WŁOSKA ROBOTA:
Przez kilkanaście najbliższych miesięcy na każdej z degustacji będziemy skupiać się na jednym z regionów włoskich (a jest ich aż 20!)… Będzie o jedzeniu, zwiedzaniu, ale przede wszystkim o winie! Możecie być pewni, że informacje będą z pierwszej ręki, bowiem nasza prowadząca nie jedno (wino) we Włoszech wypiła 😉
PROWADZĄCA:
Karolina Wiszniewska, specjalistka kultury i kuchni włoskiej, a przede
wszystkim włoskich win. Od dwóch lat prowadzi bloga oraz kanał na
Instagramie ITALIA E CUCINA, gdzie pokazuje Włochy, kuchnię regionalną i bogactwo enologiczne tego kraju. W tym czasie uzyskała tytuł "Italian Wine Specialist" w prestiżowej szkole Wine Scholar Guild. W tej samej szkole ukończyła również zaawansowany kurs winepairingu pod okiem najlepszych sommelierów na świecie. Opowiada o winach w kontekście regionalnej kuchni i kultury.
WinLista, czyli co degustujemy:
🇮🇹 Balbinot Prosecco Exclusive DOC Millesimato Brut
🇮🇹 Balbinot Prosecco DOC Rosè Millesimato Brut
🇮🇹 Maso Maroni Valpolicella DOC
🇮🇹 Maso Maroni Valpolicella Ripasso Superiore DOC
🇮🇹 Maso Maroni Amarone della Valpolicella DOCG
CENA: 115PLN | osoba
Macie pytania? Skontaktujcie się z nami:
535 995 170
[email protected]
Partnerzy wydarzenia:
Istituto Italiano di Cultura di Cracovia Włoski Instytut Kultury w Krakowie
Italia e Cucuina
Lebarbatelle