Włoska Robota#10: Degustacja win włoskich z Molise i Abruzzo
Przed nami kolejna włoska podróż, w której odwiedzimy 2 regiony: Molise i Abruzzo.
REGIONY:
MOLISE
Molise to przedostatni pod względem liczby mieszkańców region Włoch. We Włoszech żartuje się nawet, że "Molise nie istnieje". Dlaczego? Ponieważ Molise - wciśnięte pomiędzy Abruzję, Apulię, Lacjum i Kampanię - nie rzuca się w oczy.
Choć niedoceniane, jest regionem, który zachował swoją autentyczność i tradycje. To idealne miejsce dla tych, którzy chcą uciec od zgiełku turystycznych ośrodków i odkryć prawdziwą, nieskażoną Włochy.
ABRUZZO
Abruzzo to przede wszystkim morze - aż 133 km linii wybrzeża - skąd można wyruszyć na malowniczą wyprawę w głąb lądu, gdzie znaleźć można piękne krajobrazy natury, średniowieczne miasteczka, wioski i zamki.
WŁOSKA ROBOTA:
Przez kilkanaście najbliższych miesięcy na każdej z degustacji będziemy skupiać się na jednym z regionów włoskich (a jest ich aż 20!)… Będzie o jedzeniu, zwiedzaniu, ale przede wszystkim o winie! Możecie być pewni, że informacje będą z pierwszej ręki, bowiem nasza prowadząca nie jedno (wino) we Włoszech wypiła
PROWADZĄCA:
Karolina Wiszniewska, specjalistka kultury i kuchni włoskiej, a przede wszystkim włoskich win. Od dwóch lat prowadzi bloga oraz kanał naInstagramie ITALIA E CUCINA, gdzie pokazuje Włochy, kuchnię regionalną i bogactwo enologiczne tego kraju. W tym czasie uzyskała tytuł "Italian Wine Specialist" w prestiżowej szkole Wine Scholar Guild. W tej samej szkole ukończyła również zaawansowany kurs winepairingu pod okiem najlepszych sommelierów na świecie. Opowiada o winach w kontekście regionalnej kuchni i kultury.
WinLista, czyli co degustujemy:
🇮🇹 200 metri Tintilia del Molise
🇮🇹 I Costali Falanghina IGT Terre degli Osci
🇮🇹 Villa Barcaroli Montepulciano d'Abruzzo
🇮🇹 Villa Barcaroli Montepulciano d'Abruzzo Riserva
🇮🇹 Tenute Ulisse Pecorino Terre di Chieti
🎫CENA: 100PLN
Macie pytania? Skontaktujcie się z nami:
535 995 170
[email protected]
Partnerzy wydarzenia:
Istituto Italiano di Cultura di Cracovia Włoski Instytut Kultury w Krakowie
Italia e Cucuina
Lebarbatelle