WINO dla POCZĄTKUJĄCYCH - degustacja komentowana
Zapraszamy na kurs z podstaw wiedzy o winie oparty - uwaga - w całości na polskich etykietach!
Podczas 2,5 godzinnego spotkania nauczymy się m.in:
- rozpoznawać i nazywać podstawowe aromaty w winie
- odczytywać etykiety, tak by pewnie poruszać się pomiędzy sklepowymi półkami i winnymi etykietami w restauracyjnych kartach win
- jak odpowiednio parować wino z jedzeniem i co się stanie gdy najlepszy tort popijemy znakomitym winem wytrawnym
- jak odpowiednio zadbać o wino w domowych warunkach
- zapewnimy garść przydatnych podpowiedzi na temat samodzielnego serwisu wina w domu
- opowiemy, jak produkowane są różne odmiany wina: skąd bąbelki w winach musujących, czy wina białe możemy zrobić z czerwonych winogron, czy wino różowe powstaje ze zmieszania wina czerwonego z białym, czy wino pomarańczowe ma coś wspólnego z pomarańczą, co na pewno znajdziemy w winie czerwonym i jak się robi wina deserowe i co to właściwie znaczy
- a także przeprowadzimy - uwaga! - ich analizą sensoryczną!
Spróbujemy 7 win, głównie z odmian klasycznych, które najlepiej udają się w polskich winnicach - m.in. rieslinga, pinot noir, traminera, opowiemy czym różni się winorośl właściwa (vitis vinifera) od hybrydy i rozwikłamy termin PiWi, a wszystko to podszyte będzie garścią wiedzy o polskim winiarstwie, które już od długiego czasu możemy traktować jako nasz narodowy powód do dumy!
Całą tę ogromną porcję super ciekawej, rzetelnej wiedzy i konkretnego doświadczenia podamy podczas spotkania w luźnej atmosferze, bez spiny i nadęcia. Wyjaśnimy niezrozumiałe terminy, w sposób zrozumiały i przystępny objaśnimy procesy, obalimy też sporo winiarskich mitów, a nade wszystko będziemy się świetnie bawić! 🍷
Data: czwartek, 30.01.2025 r.Godzina: 18:30-21:00Miejsce: DZIKIE WINO na RYNKUCena: 199 zł
W cenie biletu: 7 win, przekąski (chleby, masło, oliwa, sery, wędliny) i woda oraz ogromna porcja fascynującej wiedzy.