NEAPOL łakomym okiem czy CHORWACJA do zjedzenia? Krakowski Makaroniarz w Dzikim Winie na Rynku!
Już w czwartek 12 grudnia o 18:30 w DZIKIM WINIE na Rynku Bartek Kieżun, czyli Krakowski Makaroniarz zatopi się w rozmowie z Mariuszem Kapczyńskim o winie i jedzeniu!
Opowiemy o śródziemnomorskich smakach i meandrach kulturowych, a tłem tej rozmowy będą najnowsze publikacje Bartka Kieżuna "Chorwacja do zjedzenia" oraz "Neapol. Łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni".
Obie - podobnie jak poprzednie publikacje Krakowskiego Makaroniarza - łączą w sobie zbiór przepisów z niebanalnym reportażem, dziennikiem podróży, esejem zakręconym wokół kultury, tradycji, sztuki i kuchni.
Obie - jak poprzednie - wydane zostały przez Wydawnictwo Buchmann ze smakiem i bezkompromisowo w iście bizantyjskiej szacie graficznej. Nie bez kozery kolejne książki Bartka Kieżuna z serii "...do zjedzenia" hurtowo nominowane są do najważniejszych nagród dla książek kulinarnych na świecie, czyli World Gourmand Cookbook Awards! Bartek Kieżun jest też wielokrotnym laureatem Nagrody Magellana, wyróżniającej publikacje turystyczne.
- Jeśli poszukujecie inspiracji na prezent (a takim może być zjawiskowo wydana i arcy-ciekawa książka kulinarna z osobistą dedykacją autora)...
- Jeśli macie ochotę na wyjątkową podróż kulinarną (a uwierzcie, że narracja Bartka Kieżunia działa na wszystkie zmysły)...
- Jeśli chcecie spędzić arcy-ciekawy wieczór rozmawiając o jedzeniu i winie...
- Jeśli chcecie spróbować najlepszych włoskich serów oraz włoskich delikatesów, wina i - na deser - limoncello...
... koniecznie rezerwujcie wczesny wieczór 12 grudnia i wejściówki. Liczba miejsc - ograniczona.
W cenie wejściówki:
- udział w spotkaniu
- 2 kieliszki wina
- włoskie sery i śródziemnomorskie delikatesy (na stołach)
- na deser: kieliszek limoncello.
p.s. "Chorwację do zjedzenia" i "Neapol łakomym okiem" - można będzie kupić podczas spotkania. Można też przyjść z własnymi egzemplarzami i uśmiechnąć się do autora po autograf.
ITALIA do zjedzenia
PORTUGALIA do zjedzenia
STAMBUŁ do zjedzenia
HISZPANIA do zjedzenia
ATENY do zjedzenia
JEROZOLIMA do zjedzenia
CHORWACJA do zjedzenia
Uczta na Wawelu.
Neapol łakomym okiem.
Co czyni te publikacje wyjątkowymi?
Na stronach kolejnych książek Bartka Kieżuna znajdziemy przepisy na tradycyjne dania szeroko pojętej kuchni śródziemnomorskiej. Dodajmy rzecz ważną - są to przepisy na miarę domowej kuchni - nie wymagają stu składników sprowadzanych Jumbo-Jetem z odległych krańców świata, wydumanego sprzętu rodem z restauracji fine-diningowej, wielu godzin przygotowań czy zdolności i doświadczenia na miarę szefa kuchni z gwiazdkami Michelin. Z tymi recepturami naprawdę można się zaprzyjaźnić i używać ich na codzień.
Drugim - nie mniej ważnym - składnikiem sukcesu kulinarnej kolekcji Bartka Kieżuna jest fakt, że ich autor łączy w sobie miłość do dobrej kuchni z wykształceniem antropologa kultury i pasją kulturowo-kulinarnego detektywa, co daje efekt bajecznej, erudycyjnej opowieści o kraju i regionie, o przenikających się kulturach, religii i tradycji, o wpływach warunków geograficznych i zdarzeń polityczno-historycznych, które kształtowały przez setki lat lokalne smaki.
Bartek Kieżun nie unika osobistego tonu narracji i dzieli się swoim zachwytem kulturą basenu Morza Śródziemnego. W efekcie otrzymujemy fantastycznie i wyczerpująco opowiedziane oraz przepięknie wydane przewodniki po śródziemnomorskim stylu życia.
Chorwacja w książce Bartka Kieżuna maluje nam się jako epicentrum wpływów kultury Greków i Rzymian, ale też Włochów, Austriaków, Węgrów i Turków. Harmonijny efekt tego pozornie nie dającego się pogodzić mariażu znajdujemy w smakach chorwackiej kuchni. Wędrując przez przepisy wczytujemy się w barwne opowieści o rzymskich cesarzach, chorwackich królach i osmańskich sułtanach, kamiennych miastach i kotach leniwie wylegujących się w chorwackim słońcu. Te rozkosznie działające na wyobraźnię detale pozwalają nam chłonąć Chorwację wszystkimi zmysłami.
BARTEK KIEŻUN - znany powszechnie jako Krakowski Makaroniarz - dziennikarz, antropolog kultury, podróżnik, fotograf, miłośnik kuchni śródziemnomorskiej, autor bestsellerowej serii książek kulinarnych, będących wspaniałymi przewodnikami po śródziemnomorskim stylu życia. Mieszka w Polsce i we Włoszech.
Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.
Ukończył antropologię kultury na UJ. Jest absolwentem Krakowskiej Szkoły Sommeleirów i Academia Barill w Parmie.
Publikował w GW, Wysokich Obcasach, Kukbuku, Twoim Stylu i Newsweeku. Przez 5 lat prowadził autorską rubrykę poświęconą kuchni włoskiej dla magazynu Kukbuk.
W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi miejsce.sklep.pl - galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych.
Wykładał wiedzę o kulturze kulinarnej basenu Morza Śródziemnego i Polski w Centrum Interpretacji Zabytku. W Collegium Civitas w Warszawie wykładał wiedzę o turystyce kulinarnej i enoturystyce. Prowadził wykłady dla Muzeum Miasta Warszawy, publikował na stronie Muzeum Etnograficznego w Warszawie. Na zamówienie Muzeum Historii Żydów Polskich Polin w Warszawie przygotował i poprowadził serię warsztatów kulinarnych poświęconych kuchni żydowskiej. Współpracował także z Małopolskim Instytutem Kultury podczas Małopolskich Dni Dziedzictwa oraz przy projekcie "Małopolska to go" promującym turystykę w regionie. Prowadził warsztaty kulinarne poświęcone śródziemnomorskiej kuchni żydowskiej dla uczestników Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie. Od 2024 współpracuje z Zamkiem Królewskim na Wawelu jako koordynator serii kulinarnych wydarzeń interpretacyjnych związanych z wystawami prezentowanymi w muzeum.
Kieżun jest dwukrotnym laureatem Nagrody Magellana, która została powołana w celu uhonorowania najbardziej wartościowych publikacji turystycznych. W 2018 nagrodę tę otrzymała Italia do zjedzenia, a w 2020 Portugalia do zjedzenia. W tym samym konkursie w 2021 roku Stambuł do zjedzenia, a w 2022 roku Hiszpania do zjedzenia otrzymały wyróżnienia.
Jest też siedmiokrotnym zdobywcą World Gourmand Cookbook Awards. W kategorii MEDITERRANEAN nagrodzono Portugalię do zjedzenia i Hiszpanię do zjedzenia. Ateny do zjedzenia oraz Stambuł do zjedzenia wyróżniono w kategorii CITIES. Po premierze książki poświęconej Jerozolimie, trylogia o miastach w 2023 roku została nagrodzona jako najlepsza seria kulinarna i otrzymała tytuł BEST SERIES.