VII Gastro LAB i bezpłatne szkolenie dla baristów
Poznaj tajniki mistrzowskiego parzenia kawy i zacznij tworzyć kawowe arcydzieła. Weź udział w VII edycji Gastro LAB połączonej z bezpłatnym szkoleniem dla baristów. Spotkanie odbędzie się 15 lutego w godzinach 9:00-12:00. Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikaty ukończenia kursu podstawowego.
Szkolenie poprowadzi Piotr Borecki, doświadczony trener, konsultant, mistrz kelnerski i przede wszystkim wieloletni praktyk zawodu. Szkolenie jest skierowane do wszystkich, którzy chcą podnieść swoje baristyczne umiejętności - zarówno początkujących, jak i zaawansowanych pasjonatów kawy. Pod okiem ekspertów i w przyjaznej atmosferze SzarlotaLAB, uczestnicy będą mieli okazję nie tylko zdobyć wiedzę, ale i praktycznie zastosować nowe umiejętności. Zainteresowanych prosimy o rejestrację poprzez formularz (należy kliknąć przycisk "Zapisz się"). Liczba miejsc ograniczona!
Agenda szkolenia | 9:00-12:00
- Kawa - rodzaje, charakterystyka, przygotowanie napojów, spienienie mleka;
- Kawa ziarno - obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmianę (Arabika, Robusta);
- Kawa napój - sposoby przyrządzania kawy, spożycie kawy na świecie;
- Barista - początki Zawodu na świecie - kwalifikacje i zakres obowiązków - cechy dobrego baristy;
- Sprzęt baristy: ekspres ciśnieniowy - budowa, parametry, rodzaje, konserwacja; młynek - budowa, rodzaje, ustawienia;
- Przygotowanie espresso w teorii - zasada 4 M (Miscela, Macinacaffc, Machina, Mano);
- Przygotowanie Espresso, espresso doppio, ristretto. Lungo - ubicie, parametry, fazy ekstrakcji, ocena jakości;
- Pienienie mleka - właściwości mleka - techniki spieniania mleka;
- Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem - latte, cappuccino, latte machiato, kawy mrożone, frape;
- Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw - czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy;
- Latte Art - sztuka "rysowania na kawie".
Szkolenie jest bezpłatne, aby wziąć w nim udział wystarczy się zarejestrować. Zapraszamy przedsiębiorców z branży gastronomicznej z całego regionu.
Spotkanie będzie prowadził Sławek Głomski - kucharz, doświadczony menedżer restauracji z wieloletnim stażem w środowisku międzynarodowym. Specjalista w zakresie zarządzania podmiotami żywienia zbiorowego, właściciel firmy i platformy szkoleniowej, konsultant biznesu gastronomicznego. Jako przedsiębiorca, wspiera branżę gastronomiczną w ramach konsultacji i realizacji projektów w zakresie optymalizacji kosztów prowadzenia lokali jak i zarządzania personelem. Więcej na stronie: https://www.finansewgastronomii.pl/kim-jestem/
Gastro Lab to społeczna inicjatywa kierowana do przedsiębiorców związanych z branżą gastronomiczną. Nasze spotkania opierają się o prelekcje edukacyjno-merytoryczne, ale w duchu swobodnej rozmowy i dzielenia się doświadczeniem. Dołącz do Gastro Lab i zyskaj nieocenione korzyści:
- Wiedza ekspercka: Nasze prelekcje prowadzone są przez doświadczonych specjalistów z dziedziny zarządzania gastronomią, co pozwoli Ci zdobyć cenne informacje i umiejętności potrzebne do rozwoju własnego biznesu.
- Networking: Nasze spotkania to doskonała okazja do nawiązywania kontaktów z innymi przedsiębiorcami gastronomicznymi. Dzięki temu będziesz mógł wymieniać się doświadczeniem, pomysłami i inspiracjami.
- Rozwój osobisty: Gastro Lab to nie tylko miejsce do zdobywania wiedzy branżowej, ale również do pracy nad własnym rozwojem jako przedsiębiorcy. Nasze spotkania pomogą Ci lepiej zarządzać finansami w gastronomii i osiągać sukces.
- Inspiracja: Będziesz miał okazję poznać historie sukcesu innych przedsiębiorców gastronomicznych, co może Cię zainspirować do nowych projektów i działań. Dołącz do nas już teraz i uczestnicz w Gastro Lab - miejscu, gdzie gastronomia staje się jeszcze bardziej fascynującą dziedziną biznesu!
***
VII Gastro Lab w Rydułtowach | Szkolenie podstawowe dla baristów
data: 15 lutego 2024 r. | godz.: 9:00-12:00
miejsce: SzarlotaLAB (ul. Ofiar Terroru 56a, 44-280 Rydułtowy)
gość specjalny: Piotr Borecki - doświadczony trener, konsultant, mistrz kelnerski
prowadzenie: Sławek Głomski
Projekt "W cieniu Szarloty - jak wydobyć potencjał miasta Rydułtowy" finansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 i Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021 realizowany jest w ramach programu "Rozwój Lokalny".