Potencjał naturalnych barwników i substancji bioaktywnych. Spotkanie brokerskie.
Konsumenci coraz bardziej interesują się żywnością o działaniu prozdrowotnym. Dużą wagę przykładają również do wyglądu kupowanych produktów spożywczych. Podczas kolejnego otwartego spotkania brokerskiego eksperci z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN (IRZiBŻ) przedstawią szereg istotnych informacji w temacie naturalnych barwników i substancji bioaktywnych.
Spotkanie odbędzie się 7 listopada o godz. 10:00 w siedzibie Instytutu przy ul. Tuwima 10 w Olsztynie.
W ostatnim czasie pojawił się trend wypierania syntetycznych barwników przez barwniki naturalne, co w konsekwencji wymusiło korygowanie procesów technologicznych w kierunku ograniczenia negatywnych przemian naturalnych substancji.
Uczestnicy wydarzenia dowiedzą się, jakie istnieją naturalne barwniki i substancje bioaktywne oraz jak ważne jest śledzenie przemian tych substancji - od surowca, poprzez procesy technologiczne i przechowywanie aż do spożycia, aby produkt docierający do rąk konsumenta był atrakcyjny zarówno ze względów prozdrowotnych, jak i pod kątem wizualnym.
Spotkanie z ekspertami jest częścią projektu pn. "Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia" współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.
PROGRAM
10.00 - 10.10: Przywitanie uczestników oraz otwarcie spotkania
mgr inż. Anna Bednarska-Barcz, Menadżer ds. współpracy z przemysłem
10.10 - 11.10: Potencjał naturalnych barwników i substancji bioaktywnych
Dr hab. inż. Wiesław Wiczkowski, profesor Instytutu, Zakład Chemii i Biodynamiki Żywności
11.10 - 11.25 Przerwa kawowa
11.25 - 12.00 Dyskusja, Zwiedzanie Laboratoriów
12.00 - 13.00 Poczęstunek