6. Lubliner Festival - SPOTKANIE KULINARNE z Adamem Gesslerem - O podrobach słów kilka
Lubliner cymes - spotkanie kulinarne z Adamem Gesslerem
O podrobach słów kilka
Zapraszamy na wyjątkowe spotkanie w sercu Lublina - kulinarną podróż z Adamem Gesslerem w restauracji Mandragora, poświęcone głęboko zakorzenionej tradycji żydowskiej kuchni i jednej z jej najciekawszych elementów: podrobom. Wśród zaproszonych gości zagości autentyczna atmosfera żydowskiego domu - gdzie aromaty cynamonu, kardamonu i czosnku mieszają się z historią i symboliką przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
W menu mistrza Gesslera pojawią się klasyczne specjały i przepisy oparte o wołowinę czy gęsinę. Nie zabraknie opowieści o aromatycznych wątróbkach smażonych, zgodnie z przedwojenną recepturą, na gęsim smalcu.
Restauracja Mandragora, mieszcząca się przy ul. Rynek 10, to restauracja, która odtwarza kulturę domu żydowskiego - od wystroju, przez kulinaria, aż po gościnność i muzykę. Tegoroczne Lubliner cymes to zaproszenie do smakowania historii - w niezwykłej oprawie i pod okiem kulinarnego mistrza.
_________________________________________________________________
Zapis / wejściówka traci ważność po godzinie rozpoczęcia wydarzenia.
Liczba miejsc ograniczona.
Pierwszeństwo mają osoby zapisane/posiadające wejściówki.
_______________________________________________
Organizator:
Fundacja Ner Tamid - Wieczne Światło
Biuro Festiwalowe:
Centrum Kultury w Lublinie, ul. Peowiaków 12
01.08, piątek / 14:00 - 18:00
02-04.08, sobota-poniedziałek / 12:00 - 16:00
05-10.08, wtorek-niedziela / 14:00 - 16:00
e-mail: [email protected]