Podstawy Chirurgii Stomatologicznej z dr n. med. Piotrem Chomikiem. Szkolenie + warsztat praktyczny.
Noir Dental Clinic
Od 8 mar 10:00 do 8 mar 17:00
Od 3 800,00 zł
Kurs: "Podstawy chirurgii wyrostka zębodołowego. Szkolenie z wykorzystaniem preparatów zwierzęcych".
Podstawy chirurgii stomatologicznej.
8.03.2025 r. Gdańsk.
Kurs dedykowany dla lekarzy dentystów rozpoczynających przygodę z chirurgią jamy ustnej, chcących poznać podstawowe techniki cięcia, preparacji i szycia tkanek miękkich jamy ustnej.
Czego nauczycie się Państwo podczas kursu?
- odpowiedniego sposobu nacinania i preparacji tkanek miękkich w zależności od planowanego zabiegu, aby uzyskać właściwy dostęp do operowanych tkanek
- preparacji płatów dzielonych i płatów pełnej grubości
- pobierania przeszczepów tkanek miękkich: przeszczepów łącznotkankowych, nabłonkowo-łącznotkankowych
- podstawowych technik plastyki płatowej w jamie ustnej, wydłużania i uwalniania płatów, aby zapewnić stabilny efekt zamknięcia pola zabiegowego
- różnych technik atraumatycznego szycia tkanek miękkich, w zależności od sytuacji klinicznej.
Program szkolenia:
Część teoretyczna:
- fizjologia i patologia gojenia tkanek miękkich w jamie ustnej
- przegląd podstawowych płatów tkanek miękkich stosowanych w chirurgii jamy ustnej, omówienie wskazań do poszczególnych rodzajów płatów
- przegląd instrumentarium niezbędnego do preparacji płatów tkanek miękkich w jamie ustnej
- omówienie materiałów szewnych stosowanych w chirurgii jamy ustnej
- omówienie zasad szycia tkanek w jamie ustnej
- postępowanie w razie powikłań w gojeniu tkanek miękkich w jamie ustnej
Część praktyczna (preparaty zwierzęce):
- preparacje podstawowych płatów tkanek miękkich w jamie ustnej: płat kopertowy, płat linijny, płat trójkątny, płat trapezowaty, płaty oszczędzające brodawki, płaty podzielone, wydłużanie płatów;
- podbieranie przeszczepów łącznotkankowych, nabłonkowo-łącznotkankowych
- szycie płatów z wykorzystaniem różnych technik: szwy pojedyncze węzełkowe, szwy materacowe, szwy ciągłe, szwy warstwowe.
Ramy czasowe: 10.00-17.00
10.00-13.00: część teoretyczna
13:00-14.00: lunch
14.00-17.00: warsztat praktyczny