MASTERCLASS - FESTIWAL SZAMPANA HoReCa

location icon
Klub Bankowca Smolna 6, Warszawa
calendar icon
Od 29 lut 12:30 do 29 lut 12:30
ticket icon
Od 0,00 zł

MASTERCLASS - FESTIWAL SZAMPANA

Cena: 249 zł*

MASTERCLASS 1, godz. 12:30

Dębowe tajemnice - Jak beczki wpływają na strukturę szampana

PROWADZĄCY: Tom Hewson - korespondent z Szampanii dla magazynu Decanter

Zapraszamy na masterclass "Dębowe tajemnice: Jak beczki wpływają na strukturę szampana". Prowadzić go będzie gość specjalny Festiwalu - Tom Hewson - ekspert miesięcznika Decanter. Tom weźmie na warsztat dębowe beczki- ich udział w kształtowaniu struktury szampana i wpływ na jego dojrzewanie, a co za tym idzie smak i bukiet wina. Uzupełnieniem teorii będzie degustacja sześciu szampanów wybranych przez Toma dla zilustrowania jego spostrzeżeń.

WINA:

Charles Heidsieck, Brut Réserve

Henri Giraud, Esprit Nature

Bollinger, La Grande Année 2014

Benoît Lahaye, Brut Nature Grand Cru

Dhondt-Grellet, Dans un Premier Temps

Duménil, Prestige Vieilles Vignes


MASTERCLASS 2,  godz. 14:00

Interpretacja terroir Bouzy

PROWADZĄCY: Quentin Paillard z Champagne Pierre Paillard & Piotr Pietras - Master Sommelier

Założona 200 lat temu w wiosce Bouzy posiadłość Pierre Paillard prowadzona jest dziś przez braci Antoine'a i Quentina, reprezentujących ósmą generację rodziny Paillard. Antoine i Quentin realizują wizję definiowaną przez kolejne pokolenia i charakteryzującą tożsamość tej wyjątkowej posiadłości : przejście na rolnictwo ekologiczne, pełne szacunku podejście do ziemi, jak również odwaga produkowania mniej, ale lepiej, przy jednoczesnym zapewnieniu długiej winifikacji w beczce.

Podczas degustacji spróbujemy win z siedlisk i szczepów winogron typowych dla Grand Crus Bouzy i Verzenay oraz 1er Cru Ludes, bardzo ważnych terroirs w Montagne de Reims, a naszymi przewodnikami będą Quentin Paillard z Champagne Pierre Paillard oraz Piotr Pietras MS, wicemistrz Europy sommelierów, fanatyk win prawdziwych, założyciel Terroirystów oraz wine baru Kontakt. 

WINA:

Pierre Paillard Les Parcelles

Pierre Paillard Les Terres Roses Rosé

Pierre Paillard Verzenay Grand Cru 2018

Pierre Paillard 'Les Maillerettes' Bouzy Grand Cru 2019

Pierre Paillard Ludes 1er Cru 2018

Pierre Paillard La Grande Récolte 2012


MASTERCLASS 3,  godz. 16:00

Od Rosé do Rouge - sekrety szampańskich win

PROWADZĄCY: Frédérique Poret z Champagne Duménil & Alan Bednarski z Winkolekcja Wine & Spirits Group

Zapraszamy na masterclass, prowadzony przez Frédérique Poret z Domu Szampańskiego Duménil, reprezentującą czwarte pokolenie właścicieli tej wspaniałej posiadłości oraz Alana Bednarskiego Ambasadora marki House of Champagne, sędziego panelu szampańskiego Decanter Wine World Awards. Tematem będą nowe trendy w szampańskich winnicach. Rosnąca pozycja szampanów rosé, ale także wyraźny wzrost produkcji win czerwonych związane są nie tylko ze zmianami preferencji klientów, ale i ociepleniem klimatu. Podczas degustacji spróbujemy kilku szampanów rosé wytwarzanych zarówno metodą saignée, jak i przez assemblage, pochodzących od wybitnych producentów. Będziemy także mogli sprawdzić jakość ich win czerwonych. Czeka nas emocjonujący tasting. Zapraszamy.

WINA:

Laurent Perrier, Cuvée Rosé

Andre Heucq, Rosé de Meunier

Duménil, Rosé Vieilles Vignes + Coteaux Champenois Rouge

Paul Bara, Rosé de Bouzy Grand Cru + Coteaux Champenois Rouge

Henri Giraud, Fut de Chene Rosé Aÿ Grand Cru MV + Coteaux Champenois Rouge


MASTERCLASS 4, godz. 17:30

Różne oblicza Blanc de Blancs

OSOBA PROWADZĄCA: Wojciech Bońkowski - Master of Wine & Piotr Pietras - Master Sommelier

Blanc de blancs to szampany białe, wytwarzane z białych winogron. Na ogół przyjmujemy, że musi to być odmiana chardonnay, ale okazuje się, że nie tylko. Szampania potrafi zaskoczyć. W ramach mastercass porównamy 6 szampanów blanc de blancs od renomowanych producentów. W tej niezwykłej podróży towarzyszyć nam będą wyjątkowi przewodnicy: Wojciech Bońkowski - założyciel portalu Winicjatywa i pisma Ferment, autor niezliczonych publikacji na temat wina, wreszcie pierwszy polski Master of Wine oraz Piotr Pietras - Master Sommelier, wicemistrz Europy sommelierów, fanatyk win prawdziwych, założyciel Terroirystów oraz restauracji kontakt wino & bistro. Trudno o lepszych, bardziej kompetentnych prowadzących.

WINA:

Pierre Gimonnet, Oenophile 1er Cru 2016

Charles Heidsieck, Blanc de Blancs

Valentin Leflaive, Avize Grand Cru

Pierre Gerbais, La Loge

Dhondt-Grellet, Les Terres Fines 1er Cru

Le Mesnil, Cuvée Prestige Grand Cru Millésime 2008


*Wstęp dla branży HoReCa jest bezpłatny. 

*Rejestracja na masterclass nie obejmuje wstępu na degustację otwartą w ramach Festiwalu Szampana.

*Uczestnik, który zarejestrował się na seminarium ma prawo do bezpłatnego odwołania uczestnictwa do 24h przed terminem seminarium. W przypadku odwołania uczestnictwa w krótszym czasie niż 24h, lub braku uczestnictwa w seminarium, Organizator ma prawo do naliczenia kary w kwocie 200 zł/os. Faktura za niewykorzystane miejsce na seminariach zostanie wysłana na adres podmiotu, któremu przyznano zniżkę.

Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
  Masterclass 1: Dębowe tajemnice - jak beczki wpływają na strukturę szampana, 12:30
Wyprzedane Brak wolnych miejsc
  Masterclass 2: Interpretacja terroir Bouzy, 14:00
już niedostępne -
  Masterclass 3: Od Rosé do Rouge - sekrety szampańskich win, godz. 16:00
już niedostępne -
  Masterclass 4: Różne oblicza Blanc de Blancs, 17:30
już niedostępne -