To wydarzenie już się zakończyło:( Sprawdź inne ciekawe wydarzenia:

ZARZĄDZANIE STRESEM I EMOCJAMI

Poniedziałek - Wtorek
Hotel Apis, Kraków

Szkolenie na prowadzącego strzelanie (LOK) - Strzelnica FSO

17 Listopada - 18 Listopada od 549,99 zł
Strzelnica FSO, Warszawa

OpenReaktor #69 Startups, marketing and science behind it

Środa, 18:00
ReaktorWarsaw, Warszawa

Spotkanie w Kręgu Kobiet - Grudziądz

Dzisiaj, 17:30 - 20:30
QAL Group, Grudziądz

Jadalne chwasty w kuchni

Każdy rok przynosi nowy trend na produkty spożywcze, które z dnia na dzień zyskują na popularności. Trendy kulinarne na to lato wskazują, by sięgać do roślin, które nie są traktowane praktykami konwencjonalnego rolnictwa i obficie zarastają... łąki.
Powrót do łask pokrzywy, topinambura czy cykorii pokazuje jak wielkie zainteresowanie mają dziś jadalne chwasty. 

Zdrowe żywienie jest w modzie.


Co wyróżnia rośliny dziko rosnące od tych hodowanych w monokulturach? Zdecydowanie większa ilość substancji biologicznie czynnych ze względu na organiczną glebę, oraz warunki solarne w których rosną. A często tak bywa, że przygotowane z nich potrawy stają się żywnością funkcjonalną, czyli taką która poza walorami smakowymi ma w sobie wiele substancji dobrych również dla zdrowia naszego organizmu. Chociażby minerałów: wapnia, żelaza, witamin, białka, tłuszczy, czy substancji fitochemicznych jak flawonoidy.


Mimo, że wiele dziko rosnących chwastów jest niezwykle pysznych - mamy cała masę gatunków o cierpkim, mdłym czy gorzkim smaku - dlatego już dziś warto wiedzieć, które zbierać garściami, a których dodawać tylko odrobinę - szkoda było by szybko zrazić się do tych odżywczych roślinek.


Podczas warsztatów przygotujemy:


1. Nektar nawłociowy

2. Tagiatelle dynia&mango z miętą nadwodną.

3. Miso z tojeścią

5. Spring rollsy z Norii, żółta fasolką i smażonym żywokostem

6. Najlepsze Pesto Zero Waste z mniszkiem lekarskim

7. Quiche z pieczonym topinamburem i musem z dzikiego oregano

8. Sałatkę z młodym podagrycznikiem, komosą i pieczoną oberżyną

9. Pizzę arbuzową kremem naatif na bazie mydlnicy lekarskiej.


Uczta przy wspólnym stole, zakończy nasze warsztaty. 


Prosimy o przyniesienie własnych pojemników na jedzenie, które może zostać po warsztatach: słoiki, plastikowe lub kartonowe opakowania. 

Organizator zapewnia sprzęt, produkty, fartuchy ochronne, materiały z warsztatów oraz certyfikat uczestnictwa.


Warsztaty poprowadzi Aleksandra Raduła z Olaorganic:

Celem warsztatów, które prowadzę jest zadbanie o ciało, mimo to daleko mi by liczyć kalorie, odmierzać gramatury posiłków lub mówić innym co mają jeść.

W swojej pracy skupiłam się integralności. Nie da się słuchać ciała bez szacunku dla naszego umysłu i duchowości. Autorytetami w dziedzinie odżywiania są dla mnie Dr. Neil Bernard, Melanie Joy, czy Michael Pollan z Uniwersytetu Berkeley .

Posiadam certyfikat Ministra Edukacji Narodowej w dziedzinie dietetyki.

Jako kucharz pasjonat z przyjemnością zdradzę wiele kuchennych trików, dzięki którym Wasza własna przygoda z gotowaniem będzie przyjemna i ciekawa. 

Zobacz również:

szkolenia szkolenia w Gdańsku wydarzenia Gdańsk

Skontaktuj się z organizatorem

Organizatorem wydarzenia "Jadalne chwasty w kuchni" jest Olaorganic Aleksandra Raduła

Organizujesz wydarzenie?

Dołącz do tysięcy polskich organizatorów korzystających z Evenea do sprzedaży biletów i rejestracji uczestników.

Dowiedz się więcej