WSZYSTKO o PROSECCO! Rozwiewamy mity i pokazujemy perły. Degustację prowadzi ZUZIA NOWAKOWSKA-SIKORA
Ciao Tutti!
Prosecco to absolutny bestseller i najbardziej popularne wino musujące świata!
Z tego powodu obrosło wieloma mitami i legendami. Nadchodzi wieczór, w którym chcemy je wszystkie obalić i opowiedzieć Wam WSZYSTKO o PROSECCO!
Naszą degustację 7 różnych Prosecco poprowadzi Zuzanna Nowakowska-Sikora - sommelierka, importerka wina, organizatorka "Kolacji pod Gwiazdami" oraz festiwali "Wino w Willi" i "Włochy w Willi", przedsiębiorczyni, a także prawniczka i... cukierniczka. Prywatnie wielka fanka kuchni włoskiej i japońskiej, wolny czas spędzająca zawsze w podróży. Razem z mężem otworzyła pierwszy w Polsce sklep i wine bar oferujący wyłącznie Prosecco (!)
--------> Zdegustujemy 7 wyjątkowych win z prestiżowej apelacji Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG:
--> Borgoluce Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Sui Lieviti Brut Nature BIO
--> Sorelle Bronca Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Particella 232 Rive di Farro Extra Brut
--> Cantine Collalto San Salvatore Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut Millesimato
--> Ruggeri Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG Brut
--> Col Vetoraz Valdobbiadene DOCG Triesese Tranquillo
--> La Vigna Di Sarah Grappoli Di Luna Extra Dry Vendemmia Notturna
--> Adami Vigneto Giardino Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Dry (LIMITOWANE!!)
--------> Valdobbiadene to renomowana i prestiżowa apelacja, posiadającej najwyższą kategorię jakościową Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) oraz prawo do statusu DOCG Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene. To arystokracja wśród Prosecco i w ogóle wśród jakościowych win musujących świata. To wina, które zabierają nas w podróż po subtelnym świecie aromatów i smaków, sprawiając radość i satysfakcję najbardziej wymagającym koneserom. Doskonały wybór dla tych, którzy oczekują w winie elegancji, głębi smaku i wyrafinowania.
--------> Wśród win wyjątkowa perła: na wzgórzu Cartizze, w parafii San Pietro di Barbossa w Valdobbiadene znajduje się prawdopodobnie najdroższe siedlisko w całych Włoszech. Swoiste "Grand Cru" w świecie Prosecco. W liczącym zaledwie 106 ha i aż 104 właścicieli siedlisku Cartizze powstają najlepsze butelki Prosecco. Dlaczego? Dowiecie się 13 listopada.
--------> PROSECCO jest idealnym towarzyszem śniadania, obiadu lub kolacji. Dzięki dość wysokiej kwasowości i niskiej zawartości cukru resztkowego, znakomicie oczyszcza kubki smakowe.
--------> Jeśli planujesz jeść ostrygi, ryby, owoce morza, makaron lub risotto, czy białe mięso, wybieraj Prosecco Extra Brut lub Brut. Do pizzy znakomicie pasować będzie Col Fondo / Sui Lieviti. Jeżeli szukasz wina do deseru, celuj w Prosecco Dry, które w najmniejszym stopniu nie jest wytrawne!
--------> Prosecco to wino produkowane z winogron odmiany Glera koniecznie we włoskim Veneto i Friuli-Venezii Giulii. Koniecznie i bezwzględnie musi zostać zamknięte w butelce tam, gdzie powstało, więc nie daj sobie wmówić, że istnieje coś takiego jak Prosecco z kija. Nawet jeśli wino powstało w Wenecji Euganejskiej (Veneto) lub w regionie Friuli-Wenecji Julijskiej (Friuli-Venezia Giulia), nawet jeśli zostało wyprodukowane tą samą metodą i z tych samych winogron, ale sprzedawane jest w kegach - to nie może nazywać się Prosecco. Produkcja takiego wina - w odróżnieniu od win z apelacji DOC i DOCG - nie jest kontrolowana w ramach apelacji i to ma odzwierciedlenie w jakości.
Przybywajcie więc do DZIKIEGO WINA na WSZYSTKO o PROSECCO!