Włoska Robota#1: Degustacja win włoskich z regionu Apulia
W Polsce kochamy włoskie wina! Degustacja na którą Wszyscy czekali...a właściwie cykl degustacji.
WŁOSKA ROBOTA:
Przez kilkanaście najbliższych miesięcy na każdej z degustacji będziemy skupiać się na jednym z regionów włoskich (a jest ich aż 20!). Będzie o jedzeniu, zwiedzaniu, ale przede wszystkim o winie! Możecie być pewni, że informacje będą z pierwszej ręki, bowiem nasza prowadząca nie jedno (wino) we Włoszech wypiła 😉 Na pierwszy rzut: Apulia - obcas buta włoskiego, kraina uwielbianego przez Was Primitivo...co postaramy się odczarować. Apulia, nie tylko Primitivo stoi! Spróbujemy regionalnych specjalności takich jak Nero di Troia czy Bombino Bianco.
PROWADZĄCA:
Karolina Wiszniewska, specjalistka kultury i kuchni włoskiej, a przede wszystkim włoskich win. Od dwóch lat prowadzi bloga oraz kanał na Instagramie ITALIA E CUCINA, gdzie pokazuje Włochy, kuchnię regionalną
i bogactwo enologiczne tego kraju. W tym czasie uzyskała tytuł "Italian Wine Specialist" w prestiżowej szkole Wine Scholar Guild. W tej samej szkole ukończyła również zaawansowany kurs wine-pairingu pod okiem
najlepszych sommelierów na świecie. Opowiada o winach w kontekście regionalnej kuchni i kultury.
WinLista, czyli co degustujemy:
🇮🇹 Elegia" Primitivo di Manduria Riserva DOP
🇮🇹 Scariazzo Fiano Puglia IGT
🇮🇹 Violante Nero di Troia Castel del Monte DOC
🇮🇹 Pungirosa Bombino Nero Rosato Castel del Monte DOCG
🇮🇹 Marese Bombino Bianco DOC
Dla uczestników degustacji, przygotowaliśmy specjalną ofertę na degustowane butelki.
Jeśli masz więcej pytań prosimy o kontakt telefoniczny (535 995 170) lub mailowy ([email protected]).
Do zobaczenia w Fermencie!
Warsztaty przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.
Partnerzy wydarzenia:
Istituto Italiano di Cultura di Cracovia Włoski Instytut Kultury w Krakowie
Italia e Cucuina
Lebarbatelle