Kultura i Sztuka

Widoki X Nowy Sezon // Warsztat Kulinarny

location icon
WIDOKI Litewska 20/69, Kraków
calendar icon
Od 6 paź 18:30 do 7 paź 17:00

Piotr Matkowski, twórca receptur i artysta kulinarny z Wrocławia. Prowadzi @nowysezon - instagramowy profil, gdzie dzieli się umiejętnościami, przepisami, a także promuje polskich twórców. Wraz z Mają Renn tworzy projekt na styku performansu i sztuki kulinarnej Nurture Salon, który był pokazywany na Vienna design week, foodculturedays w Vevey CHF i Folkstone Fringe w UK.

Jako kucharz poszukuje złożonych zestawień aromatów i współczesnej estetyki. Kolacja i warsztat w Widokach będzie kulinarną podsumowaniem, degustacją projektu Nurture Salon, w ramach którego wraz z Mają Renn (performerką) i Fabio Donem (architektem) tworzy projekt z pogranicza partycypacyjnego performansu i rzemiosła kulinarnego

Spotkamy się z nimi w piątkowy i sobotni wieczór. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia! 

6.10. piątkowa kolacja, godzina 18:30 - przy stole może zasiąść 10 osób

7.10. sobotnia kolacja, godzina 18:00 -  przy stole może zasiąść 10 osób

Perfect match- warsztaty degustacyjne, czyli jak zaprojektować posiłek. Będziemy jeść i kreować połączenie na bazie kilkudziesięciu przygotowanych składników. Poruszymy kwestie budowania doznań kulinarnych od tych wizualnych, przez sensorykę, po analizę zapachów i foodpairing.

WIDOKI to kameralna przestrzeń na terenie Starej Krowodrzy. Stąd zobaczysz wyremontowanego Szkieletora, podświetloną kopułę Teatru Słowackiego, kamienicę z Globusem poprzez majestatyczny Kościół Mariacki oraz Wawel. Następnie po swojej prawej stronie, w oddali zobaczysz majaczący szczyt Babiej Góry, niebieskie reflektory stadionu Wisły oraz Kopiec Kościuszki.


Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
Perfect match- warsztaty degustacyjne, czyli jak zaprojektować posiłek. Będziemy jeść i kreować połączenie na bazie kilkudziesięciu przygotowanych składników. Poruszymy kwestie budowania doznań kulinarnych od tych wizualnych, przez sensorykę, po analizę zapachów i foodpairing.

6.10. piątkowa kolacja, godzina 18:30

MENU:

1. Jak działa zupa?
Cytrusowo-dyniowe veloute + kaffir + grzanki z pieprzem syczuańskim i cassią + palone masło + kolendra + śmietana 18%
2. Perfect match, o tworzeniu połączeń. Kilkadziesiąt składników setki możliwości. Wybór składników kuchni europejskiej i azjatyckiej. Buraki + jeżyny, pomidory + olej z palonego sezamu, cynamon + parmezan, na podstawie analizy składników zapachowych będziemy tworzyć zaskakujące zestawienia.
3. Deser Tiramisu: pistacjowe pate a bombe + biszkopty nasączone w kawie i wodzie z kwiatów pomarańczy + puder z palonej białej czekolady + czarna porzeczka

W koszt kolacji nie jest wliczony alkohol. Zabierz z sobą swój ulubiony trunek.
WIDOKI x Nowy Sezon // piątkowa kolacja godz. 18:30

Perfect match- warsztaty degustacyjne, czyli jak zaprojektować posiłek. Będziemy jeść i kreować połączenie na bazie kilkudziesięciu przygotowanych składników. Poruszymy kwestie budowania doznań kulinarnych od tych wizualnych, przez sensorykę, po analizę zapachów i foodpairing.

6.10. piątkowa kolacja, godzina 18:30

MENU:

1. Jak działa zupa?
Cytrusowo-dyniowe veloute + kaffir + grzanki z pieprzem syczuańskim i cassią + palone masło + kolendra + śmietana 18%
2. Perfect match, o tworzeniu połączeń. Kilkadziesiąt składników setki możliwości. Wybór składników kuchni europejskiej i azjatyckiej. Buraki + jeżyny, pomidory + olej z palonego sezamu, cynamon + parmezan, na podstawie analizy składników zapachowych będziemy tworzyć zaskakujące zestawienia.
3. Deser Tiramisu: pistacjowe pate a bombe + biszkopty nasączone w kawie i wodzie z kwiatów pomarańczy + puder z palonej białej czekolady + czarna porzeczka

W koszt kolacji nie jest wliczony alkohol. Zabierz z sobą swój ulubiony trunek.

już niedostępne 170,00 zł -
Perfect match- warsztaty degustacyjne, czyli jak zaprojektować posiłek. Będziemy jeść i kreować połączenie na bazie kilkudziesięciu przygotowanych składników. Poruszymy kwestie budowania doznań kulinarnych od tych wizualnych, przez sensorykę, po analizę zapachów i foodpairing.

7.10. sobotnia kolacja, godzina 18:00

MENU:

1. Jak działa zupa?
Cytrusowo-dyniowe veloute + kaffir + grzanki z pieprzem syczuańskim i cassią + palone masło + kolendra + śmietana 18%
2. Perfect match, o tworzeniu połączeń. Kilkadziesiąt składników setki możliwości. Wybór składników kuchni europejskiej i azjatyckiej. Buraki + jeżyny, pomidory + olej z palonego sezamu, cynamon + parmezan, na podstawie analizy składników zapachowych będziemy tworzyć zaskakujące zestawienia.
3. Deser Tiramisu: pistacjowe pate a bombe + biszkopty nasączone w kawie i wodzie z kwiatów pomarańczy + puder z palonej białej czekolady + czarna porzeczka

W koszt kolacji nie jest wliczony alkohol. Zabierz z sobą swój ulubiony trunek.
WIDOKI X Nowy Sezon // sobotnia kolacja godz. 18:00

Perfect match- warsztaty degustacyjne, czyli jak zaprojektować posiłek. Będziemy jeść i kreować połączenie na bazie kilkudziesięciu przygotowanych składników. Poruszymy kwestie budowania doznań kulinarnych od tych wizualnych, przez sensorykę, po analizę zapachów i foodpairing.

7.10. sobotnia kolacja, godzina 18:00

MENU:

1. Jak działa zupa?
Cytrusowo-dyniowe veloute + kaffir + grzanki z pieprzem syczuańskim i cassią + palone masło + kolendra + śmietana 18%
2. Perfect match, o tworzeniu połączeń. Kilkadziesiąt składników setki możliwości. Wybór składników kuchni europejskiej i azjatyckiej. Buraki + jeżyny, pomidory + olej z palonego sezamu, cynamon + parmezan, na podstawie analizy składników zapachowych będziemy tworzyć zaskakujące zestawienia.
3. Deser Tiramisu: pistacjowe pate a bombe + biszkopty nasączone w kawie i wodzie z kwiatów pomarańczy + puder z palonej białej czekolady + czarna porzeczka

W koszt kolacji nie jest wliczony alkohol. Zabierz z sobą swój ulubiony trunek.

Wyprzedane 170,00 zł Wyprzedane