V Pomorskie Spotkania Piwowarów w Gdyni
Motto tegorocznej edycji Spotkań Piwowarów to ,,Nowe otwarcie"
Dlaczego?
Wyzwania w produkcji piwa stojące przed browarami w obliczu rosnących cen energii, mediów oraz zmieniających się właściwości oraz dostępności spowodowanych zmianą klimatu wymagają nowego podejścia do kwestii produkcji i zarządzania browarem.
Browary zmuszone są do nieustannego rozwoju w celu odpowiedzi na zmieniające się oczekiwania klientów oraz zmiany warunków w jakich funkcjonują. Dla browarów nieuniknione jest wprowadzanie ekologicznych a tym samym opłacalnych dla browaru praktyk, takich jak ograniczenie zużycia wody, recykling surowców czy wykorzystanie odnawialnych źródeł energii jak i maksymalnego jej wykorzystania. Wprowadzenie do produkcji surowców, takich jak słody czy chmiele, w których produkcji odnawialne źródła energii (biogaz, energia ze słońca i wiatru) oraz dbałość o zrównoważony proces produkcji, to nieuniknione działania w dobie zmian klimatu, gdyż już teraz obserwujemy mniejsze plony jęczmienia spowodowane suszą a woda staje się drogim i deficytowym surowcem. Procesy fermentacji i dojrzewania optymalizowane są pod względem czasu i zużycia energii m.in. przez zmianę warunków przebiegu tych procesów lub/i użycie mikroorganizmów, które przyspieszą procesy lub powodują niższe zużycie energii w trakcie procesu.
Konsumenci coraz częściej poszukują piw funkcjonalnych, które zawierają bioaktywne dodatki, takie jak witaminy, minerały czy ekstrakty roślinne. Bioaktywne dodatki to nie tylko nowość, ale także sposób na przyciągnięcie uwagi klientów, którzy chcą łączyć przyjemność picia piwa z korzyściami zdrowotnymi dlatego konsumenci szukają piw, które nie tylko dostarczają przyjemności, ale również wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Wprowadzenie takich produktów na rynek to odpowiedź na rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia. Warto też dodać, że piwa niskoalkoholowe oraz bezalkoholowe będą najszybciej rosnąca kategorią piw.
10.04.2025 r. Bio Laboratorium przygotowało warsztaty, w trakcie których możliwe będzie precyzyjne oznaczenie zawartości ksantohumolu-bardzo ważnego flawonoidu obecnego w szyszkach chmielu. Ksantohumol ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i regeneracyjne.
Dla Kogo?: V Spotkanie Pomorskich Piwowarów-Spotkanie dla firm związanych z browarnictwem-wytwórców, ekspertów browarnictwa, browarników oraz piwowarów piw kraftowych, dystrybutorów surowców wykorzystywanych w browarnictwie i wszystkich pasjonatów piwa.
Co odróżnia to wydarzenia od poprzednich?
Skupiamy się na tematach zrównoważonego rozwoju i konieczności podjęcia działań w odpowiedzi na zmiany klimatu. Odpowiemy na pytanie w jaki sposób budować lojalność wobec marki przez świadomych ekologicznie konsumentów.
Wartość dodana dla uczestników: Dzielenie się wiedzą, pozyskanie partnerów biznesowych do współpracy. Swobodna, przyjacielska atmosfera w gronie ekspertów i pasjonatów browarnictwa.
Kiedy: 10.04.2025 warsztaty przygotowane przez BioLab z Design Managmentu i Analizy Chemiczna Ksantohumolu obecnego w piwie. Zakup biletów oddzielnie.
11.04.2025 r., godz.: 09:00-17:00 dzień wykładowy
12.04.2025 r., godz. 10:00 - 12:00 - warsztaty.
Szczegółowe informacje oraz zapisy podczas wykładów 11.04.2025
Gdzie: PPNT Gdynia, al. Zwycięstwa 96/98, budynek. III, sala kinowa.
Więcej informacji: [email protected]