Konsultacje eksperckie z analizy chemicznej piwa | Pomorskie Spotkania Piwowarów V - nowe otwarcie!
Kiedy: 10.04.2025 godz. 9:00-12:00
Gdzie: Pomorski Park Naukowo-Technologiczny, Bio Laboratorium, budynek I, piętro II
Wstęp: płatny
PPNT Gdynia | Bio Laboratorium oraz firma SoBrewery - Solutions for breweries zapraszają na V Pomorskie Spotkania Piwowarów. Wydarzenie zaplanowane na 10-12 kwietnia 2025 wpisuje się w najnowsze trendy w przemyśle browarniczym, łącząc pasję do piwa z dbałością o środowisko i zdrowie konsumentów.
Warsztat:
Wyizolowanie ksantohumolu, przeciwutleniacza o wysokiej zdolności antyoksydacyjnej z próbek piwa metodą ekstrakcji do fazy stałej (SPE) i oznaczanie jego zawartości techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) z detekcją UV-VIS.
Na przestrzeni lat obserwuje się znaczący wzrost liczby publikacji na temat żywności funkcjonalnej. Jest to żywność pochodzenia naturalnego, zawierająca szereg składników biologicznie czynnych, dzięki którym posiada ona naukowo udowodniony korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad jej efekt odżywczy. Żywność funkcjonalna przyczynia się do poprawy stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych.
Wśród prac naukowych zauważalny jest także trend badań nad chemicznym składem piw funkcjonalnych - piw, które zawierają bioaktywne związki przeciwutleniające (kwasy fenolowe, flawan-3-ole, flawonole i flawanony, prenyloflawonoidy) oraz dodatki (witaminy, minerały, ekstrakty roślinne). Zmienia się także postrzeganie spożywania piwa przez konsumentów oraz rośnie ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i zdrowych nawyków. Z tego powodu konsumenci coraz częściej poszukują piw bezalkoholowych i niskoalkoholowych, których spożywanie niesie za sobą korzyści zdrowotne. Wśród związków przeciwutleniających, które tylko wraz ze spożyciem piwa mogą zostać dostarczone do organizmu, ksantohumol, obecny w wysokiej zawartości w szyszkach chmielu, charakteryzuje się zarówno silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi jak i przeciwnotoworowymi. Udowodniono, że związek ten wykazuje działanie ochronne przed indukcją procesu nowotworzenia, co przejawia się zdolnością do modulacji i/lub ekspresji enzymów detoksyfikujących ksenobiotyki. Oznaczenie zawartości ksantohumolu w napojach piwnych (zwłaszcza bezalkoholowych) może wskazywać na wyższą jakość zdrowotną napoju oraz przynosić większe korzyści zdrowotne dla konsumenta.
Podczas warsztatu, prowadzonego przez specjalistów z Bio Laboratorium PPNT Gdynia, przedstawimy mechanizm działania przeciwutleniaczy w kontakcie z wolnymi rodnikami (silnymi utleniaczami) oraz pokażemy chemiczne metody określania aktywności przeciwutleniającej. Uczestnicy warsztatów samodzielnie przeprowadzą izolację ksantohumolu z szyszek chmielu, suplementu diety oraz próbek piwa metodą ekstrakcji do fazy stałej, a następnie oznaczą jego zawartości techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) z detekcją UV-VIS.
Dla kogo: pasjonatów piwa i zdrowego odżywiania, osób związanych z browarnictwem, zainteresowanych odpowiedzią ile ksantohumolu jest w butelce piwa.
Prowadząca: dr inż. Klaudia Suliborska - PPNT Gdynia | Bio Laboratorium
Kontakt w sprawie wydarzenia:
Joanna Głowacka,[email protected]