馃嚞馃嚪 Grecki wiecz贸r. Oliwa, wino i smaki, kt贸re opowiadaj膮 historie
Kreta - wyspa kontrast贸w.Kamienista i surowa, a jednocze艣nie pe艂na s艂o艅ca, zapach贸w i hojno艣ci natury.To w艂a艣nie te kontrasty - mi臋dzy s艂odycz膮 a s艂ono艣ci膮, chrupko艣ci膮 a aksamitno艣ci膮, 艣wie偶o艣ci膮 a g艂臋bi膮 - przeniesiemy na talerz podczas wyj膮tkowego spotkania w greckim rytmie. Nie b臋dzie to warsztat kulinarny, a raczej uczta zmys艂贸w - przestrze艅, w kt贸rej smak spotyka si臋 z opowie艣ci膮, a zapach z emocj膮.
Tematem przewodnim b臋dzie oliwa - jej charakter, zapach, smak i to, co potrafi o sobie powiedzie膰, je艣li tylko nauczymy si臋 jej s艂ucha膰.W tej podr贸偶y poprowadzi nas Tadeusz, certyfikowany sommelier oliwy i importer produkt贸w z r贸偶nych zak膮tk贸w 艣wiata, cz艂owiek o 艣r贸dziemnomorskiej duszy i sercu zanurzonym w greckich, a ostatnio tak偶e toska艅skich krajobrazach.Tadeusz poka偶e, jak rozpozna膰 dobr膮 oliw臋, jak odczyta膰 jej aromaty - zielone jab艂ko, migda艂, pomidorowy li艣膰, 艣wie偶o skoszon膮 traw臋 - i jak zrozumie膰, dlaczego oliwa nie jest tylko t艂uszczem, ale dusz膮 potrawy.
Prowadz膮c膮 wiecz贸r b臋dzie Agnieszka Smoli艅ska-Mikos, mi艂o艣niczka podr贸偶y po Grecji, ze szczeg贸lnym uwzgl臋dnieniem najwi臋kszej greckiej wyspy Krety. To tu zafascynowana kultur膮, mentalno艣ci膮, greck膮 filoxeni膮, rado艣ci膮 prostego 偶ycia, kt贸re tak偶e przek艂ada si臋 na sezonowo艣膰 kuchni postanowi艂a, 偶e Kreta b臋dzie jej drugim domem. Po ponad 10 latach eksplorowania i poznawania tego kraju dzieli si臋 nabytym do艣wiadczeniem podczas organizowanych Spotka艅 Mi艂o艣nik贸w Grecji, a tak偶e warsztat贸w kuchni greckiej na kt贸re serdecznie zapraszamy.
Na stole pojawi si臋 greckie wino, nios膮ce w sobie histori臋 pokole艅 i s艂o艅ca, kt贸re dojrzewa mi臋dzy g贸rami a morzem. Do tego sery, mi贸d, zio艂a i przystawki, kt贸re w Grecji potrafi膮 zaspokoi膰 g艂贸d zanim nadejdzie g艂贸wne danie - bo tu liczy si臋 wsp贸lne biesiadowanie, a nie po艣piech.
W menu znajdzie si臋 m.in.
fava - krem z 偶贸艂tego grochu, delikatny jak popo艂udniowe 艣wiat艂o nad morzem,
sery z Lesbos, miody i zio艂a z Krety, oliwki, wino
carpaccio z pieczonych burak贸w z fet膮, pra偶onymi orzechami i cytrusow膮 oliw膮,
ciasto dyniowo-orzechowe na oliwie pomara艅czowej, pachn膮ce jesieni膮, korzennymi przyprawami i s艂o艅cem, kt贸re nie chce zgasn膮膰.
Ten wiecz贸r b臋dzie jak podr贸偶 przez smaki i historie - od gaj贸w oliwnych po taverniane rozmowy o 偶yciu. Bez po艣piechu, bez nad臋cia, za to z uwa偶no艣ci膮, muzyk膮 i winem, kt贸re rozgrzeje nawet najbardziej listopadowy nastr贸j.
Dla ciekawych 艣wiata i siebie samych.