Dieta, Odżywianie i Degustacje

Cydr zaczyna się w sadzie! Cydrownie PFEIFFER'S i ZYWER w DZIKIM WINIE! Degustacja otwarta!

location icon
Dzikie Wino Wine Bar Rynek Główny 27, Kraków
calendar icon
Od 11 wrz 16:00 do 11 wrz 20:00
ticket icon
Od 69,00 zł

• 11 cydrów!
• Dwie rzemieślnicze cydrownie i troje cydrowników!
• Wystrzałowa atmosfera pikniku na tarasie i w ogródku Dzikiego Wina!
• Cydrowy pairing!Jesień w rozkwicie, czyli w polskich sadach dojrzewają jabłka, które rzucają na kolana różnorodnością i komplikacją smaków i aromatów. Mówimy o odmianach niegdyś niezwykle popularnych, a dziś bardzo rzadkich, takich jak Złota Reneta, Antonówka, Koksa, Boskop, Czerwona Reneta, Malinówka Oberlandzka, czy Grochówka.To z nich powstają wyjątkowe, rzemieślnicze cydry, tłoczone i fermentowane w niskich temperaturach. Podczas powolnej, trwającej tygodniami naturalnej fermentacji tworzy się ich głęboki smak i aromat. Następnie leżakują kilka miesięcy, podczas których naturalnie klaruje się ich ostateczne oblicze.• Przyjdź spróbować szerokiej gamy cydrów, o różnych profilach smakowych i aromatach (korzennych, jabłkowych, ziemistych, delikatnych i mocno wytrawnych), dla których inspiracją były cydry z Normandii i Asturii.• Dowiesz się, jak wygląda proces produkcji cydru od jabłka w sadzie po kieliszek i zrozumiesz różnicę między cydrem rzemieślniczym a tym produkowanym masowo na wielką skalę.• Będziesz mieć możliwość porozmawiania z twórcami rzemieślniczych cydrów, poznania ich pasji i wiedzy o jabłoniach i sadzie.• Dostaniesz specjalnie dobrane przekąski, które podkreślą wyjątkowy smak i aromat cydrów.Z podkarpackiej cydrowni ZYWER przyjadą do nas klasyki:
• najbardziej rozpoznawalne: Potoki i Foszt;
• najbardziej doceniane przez koneserów: Pańskie i Brus;
• oraz cydry na dzikich drożdżach: Aprum i PańDzieju.Z cydrowni PFEIFFER'S przyjadą:
• klasyczny cydr spokojny;
• orzeźwiający cydr musujący;
• Red Love czyli aromatyczny cydr z jabłek czerwonomiąższowych;
• Hibisia, czyli spokojna wersja cydru Red Love
• Amphorae - naturalny cydr spokojny, który powstał w glinianej amforze (!) z rajskich jabłek (!) - pierwszy taki eksperyment w Polsce, a nie wykluczone, że również na świecie (!!!).🍴A do nich dzikowinne kanapeczki w trzech profilach smakowych przygotowane na pysznej bagietce na zakwasie z piekarni Nonna Maria.✔️Zapraszamy od 16:00 do 20:00
W tych godzinach na tarasie Dzikiego Wina przywitają Was:
• MIKOŁAJ FAJFER - cydrownia PFEIFFER'S
• ULA i TOMEK ZYWER - cydrownia ZYWERUdział w degustacji: 69zł / 11 porcji degustacyjnych 11 cydrów / 3 kanapeczki
Bilety dostępnie via Evenea.pl oraz w Dzikim WinieWszystkie degustowane cydry będą dostępne na kieliszki i butelki przez cały weekend 11-14 września w Dzikim Winie na Rynku.






Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
  BILET NORMALNY
11 Września 2025, 18:00 69,00 zł