Degustacja na wydarzeniu "LOKALNA ŻYWNOŚĆ PRZY ZIELONYM STOLE TARGI ROLNE JAKO PRZYKŁAD REALIZACJI IDEI "OD POLA DO STOŁU"
31 maja na Targu Pietruszkowym odbędzie się niezwykłe spotkanie w ramach projektu CICERO.
Pobierając bezpłatny bilet rezerwują Państwo porcję smakowitości przygotowaną przez naszych wystawców z pomocą szefów kuchni!
Czym jest projekt? CICERO (Obywatele i społeczności na rzecz europejskiego prawa do lokalnej żywności wysokiej jakości) łączy obywateli, rolników, decydentów politycznych i lokalne organizacje w 5 krajach europejskich (Włochy, Polska, Dania, Chorwacja i Holandia) w celu kształtowania zrównoważonego i sprawiedliwego systemu żywnościowego. Do tej pory w ramach projektu delegacja Targu Pietruszkowego odwiedziła już Chorwację i Włochy, w sobotę 31 maja zapraszamy naszych gości do krakowskiego Podgórza na wydarzenie LOKALNA ŻYWNOŚĆ PRZY ZIELONYM STOLE TARGI ROLNE JAKO PRZYKŁAD REALIZACJI IDEI "OD POLA DO STOŁU"
Co się Dzieje 31 maja na Targu Pietruszkowym?
• Interaktywne bezpłatne warsztaty: robimy woskowijki, świece z wosku pszczelego i budujemy hotele dla zapylaczy!
• Degustacja tradycyjnych i wyjątkowych potraw z wykorzystaniem lokalnych składników przygotowana przez krakowskich szefów i wystawców Targu Pietruszkowego
• Praktyczne doświadczenia, rozmowy, spotkania z przedstawicielami z innych krajów Cele projektu:
Promowanie lokalnej, naturalnej i sezonowej żywności, wspierającej bioróżnorodność i redukującej wpływ na środowisko.
Wzmocnienie rolników i lokalnych producentów w dostępie do uczciwych rynków i zapewnieniu suwerenności żywnościowej.
Edukacja obywateli na temat zdrowszej i przyjaznej dla środowiska diety, a także walka z marnotrawstwem żywności.
Wspieranie demokracji żywnościowej poprzez angażowanie społeczności w dyskusje na temat bezpieczeństwa żywnościowego i polityki UE.
Wspieranie Zielonego Ładu UE i rolnictwa przyjaznego klimatowi.
Dlaczego to Ważne:
• Wybierając lokalną żywność przyczyniamy się do redukcji emisji dwutlenku węgla i łagodzenia zmian klimatu.
• Targi rolne zacieśniają więzy w lokalnych społecznościach i tworzą okazję do spotkania.
• Wspierając drobnych rolników i producentów przeciwdziałamy wykluczeniu i wyrównujemy szanse.
Regulamin:
1. Każda osoba może zarejestrować się tylko raz i otrzymać jedno danie od wybranego szefa kuchni.
2. Warunkiem otrzymania kuponu na porcję degustacyjną jest okazanie biletu (w formie wydruku lub na ekranie telefonu).
3. Odbiór kuponów na degustację w godz. 9:30-10:00, wydawanie porcji ok. godz.10:30-11:00.
4. W przypadku braku możliwości udziału, zarejestrowana osoba może przekazać swoją rejestrację innej osobie (wymagane przesłanie maila z nazwiskiem nowej osoby na adres: [email protected]).
5. Rejestracja i degustacja porcji wiąże się z obowiązkiem wpisania na listę uczestników wydarzenia w ramach projektu CICERO (na targu, podczas odbierania biletu).
6. Wszelkie pytania i uwagi prosimy zgłaszać na adres: [email protected]