Noc Politechniki 2025: Chemia na talerzu - podróż w czasie przez smaki i naukę (wykład)
Podczas wykładu dowiesz się, jak zmieniała się rola chemii w kuchni, dlaczego przyprawy działały jak pierwsze konserwanty, jak alchemicy i chemicy odkrywali sekrety fermentacji, a także jak dzisiejsza nauka pozwala tworzyć zdrowe i inteligentne jedzenie. "Wehikuł czasu" przeniesie cię od ogniska po laboratorium - pokazując, że to właśnie chemia od zawsze była ukryta w naszych potrawach! Wykład inspirowany książką "Chemia na talerzu" prof. Elżbiety Wojaczyńskiej. To naukowa, a zarazem pełna ciekawostek podróż przez historię jedzenia, zapachów i smaków - od starożytnych eksperymentów kulinarnych po współczesną kuchnię molekularną i przyszłość żywienia
Organizator informuje, że przebieg wydarzenia będzie rejestrowany w formie materiałów zdjęciowych oraz wideo.
Minimalny wiek osoby uczestniczącej - 7 lat.
Regulamin dostępny na stronie wydarzenia.