Noc Politechniki 2025: Chemia na talerzu - podróż w czasie przez smaki i naukę (wykład)

location icon
Politechnika Wrocławska, bud. A-3 s. 2.19B M. Smoluchowskiego 23, Wrocław
calendar icon
Od 7 lis 18:00 do 7 lis 18:45

Podczas wykładu dowiesz się, jak zmieniała się rola chemii w kuchni, dlaczego przyprawy działały jak pierwsze konserwanty, jak alchemicy i chemicy odkrywali sekrety fermentacji, a także jak dzisiejsza nauka pozwala tworzyć zdrowe i inteligentne jedzenie. "Wehikuł czasu" przeniesie cię od ogniska po laboratorium - pokazując, że to właśnie chemia od zawsze była ukryta w naszych potrawach! Wykład inspirowany książką "Chemia na talerzu" prof. Elżbiety Wojaczyńskiej. To naukowa, a zarazem pełna ciekawostek podróż przez historię jedzenia, zapachów i smaków - od starożytnych eksperymentów kulinarnych po współczesną kuchnię molekularną i przyszłość żywienia

Organizator informuje, że przebieg wydarzenia będzie rejestrowany w formie materiałów zdjęciowych oraz wideo. 

Minimalny wiek osoby uczestniczącej - 7 lat. 

Regulamin dostępny na stronie wydarzenia.

Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
Wydarzenie dedykowane dla osób powyżej 7. roku życia.
Organizator informuje, że przebieg wydarzenia będzie rejestrowany w formie materiałów zdjęciowych oraz wideo
Noc Politechniki 2025: Chemia na talerzu - podróż w czasie przez smaki i naukę (wykład)

Wydarzenie dedykowane dla osób powyżej 7. roku życia.
Organizator informuje, że przebieg wydarzenia będzie rejestrowany w formie materiałów zdjęciowych oraz wideo

Wyprzedane Brak wolnych miejsc