Włoska Robota#9: Degustacja win włoskich z Kalabrii i Bazylikaty
Kolejne włoskie spotkanie połączy dwa południowe regiony. Zapisujcie się i odkryjcie z nami Kalabrię i Bazylikatę.
REGIONY:
Kalabria
Położony na najbardziej wysuniętym na południe krańcu Włoch leży malowniczy region Kalabrii, często nazywany "obcasem" półwyspu w kształcie buta. Ze stolicą w Catanzaro i graniczy z krystalicznie czystymi wodami mórz Jońskiego i Tyrreńskiego, Kalabria jest krainą ponadczasowego piękna i ukrytych skarbów. Jednym z najlepiej strzeżonych tajemnic Kalabrii jest jej winiarskie dziedzictwo. Pochodząca z czasów starożytnej Grecji Kalabria szczyci się bogatą tradycją winiarską, która nadal kwitnie wśród skąpanych w słońcu winnic. Pomimo skromnej produkcji w porównaniu z innymi włoskimi regionami, wina Kalabrii są świadectwem jej trwałego ducha i poświęcenia dla jakości. Pomimo skromnej produkcji w porównaniu z innymi włoskimi regionami, wina Kalabrii są świadectwem jej trwałego ducha i poświęcenia dla jakości.
Bazylikata
Przybrzeżne miasta do dziś kryją ślady rozciągającej się tutaj kiedyś Wielkiej Grecji. Bazylikata to region malowniczych wiosek z wciąż żywymi tradycjami ludowymi. Największym skarbem Bazylikaty jest Matera, magiczne miasto wykute w tufowych skałach.
Filarami tutejszej kuchni są apetyczne kiełbasy wieprzowe, takie jak lucanica, pezzenta czy cotechinata, ale również makaron przyrządzany z twardej pszenicy i wody. Najbardziej charakterystyczne dla kuchni Bazylikaty są peperoncino dodawane do niemal każdej potrawy.
WŁOSKA ROBOTA:
Przez kilkanaście najbliższych miesięcy na każdej z degustacji będziemy skupiać się na jednym z regionów włoskich (a jest ich aż 20!)… Będzie o jedzeniu, zwiedzaniu, ale przede wszystkim o winie! Możecie być pewni, że informacje będą z pierwszej ręki, bowiem nasza prowadząca nie jedno (wino) we Włoszech wypiła
PROWADZĄCA:
Karolina Wiszniewska, specjalistka kultury i kuchni włoskiej, a przede wszystkim włoskich win. Od dwóch lat prowadzi bloga oraz kanał naInstagramie ITALIA E CUCINA, gdzie pokazuje Włochy, kuchnię regionalną i bogactwo enologiczne tego kraju. W tym czasie uzyskała tytuł "Italian Wine Specialist" w prestiżowej szkole Wine Scholar Guild. W tej samej szkole ukończyła również zaawansowany kurs winepairingu pod okiem najlepszych sommelierów na świecie. Opowiada o winach w kontekście regionalnej kuchni i kultury.
WinLista, czyli co degustujemy:
Bivongi DOC Bianco
Cantine Lavorata Cirò Bianco
Cantine Lavorata Cirò Rosso Classico Superiore Bivongi DOC
Rosso Riserva
Genesi Aglianico del Vulture DOC
CENA: 115PLN
Macie pytania? Skontaktujscie się z nami:
535 995 170
Partnerzy wydarzenia:
Istituto Italiano di Cultura di Cracovia Włoski Instytut Kultury w Krakowie
Italia e Cucuina
Lebarbatelle