Dieta, Odżywianie i Degustacje Turystyka i podróże

Włoska Robota#9: Degustacja win włoskich z Kalabrii i Bazylikaty

location icon
FERMENT - sklep z winem i whisky | wine&whisky wine bar Lubicz 40, Kraków
calendar icon
Od 19 wrz 19:00 do 19 wrz 19:00
ticket icon
Od 114,99 zł

Kolejne włoskie spotkanie połączy dwa południowe regiony. Zapisujcie się i odkryjcie z nami Kalabrię i Bazylikatę.

REGIONY:

Kalabria

Położony na najbardziej wysuniętym na południe krańcu Włoch leży malowniczy region Kalabrii, często nazywany "obcasem" półwyspu w kształcie buta. Ze stolicą w Catanzaro i graniczy z krystalicznie czystymi wodami mórz Jońskiego i Tyrreńskiego, Kalabria jest krainą ponadczasowego piękna i ukrytych skarbów. Jednym z najlepiej strzeżonych tajemnic Kalabrii jest jej winiarskie dziedzictwo. Pochodząca z czasów starożytnej Grecji Kalabria szczyci się bogatą tradycją winiarską, która nadal kwitnie wśród skąpanych w słońcu winnic. Pomimo skromnej produkcji w porównaniu z innymi włoskimi regionami, wina Kalabrii są świadectwem jej trwałego ducha i poświęcenia dla jakości. Pomimo skromnej produkcji w porównaniu z innymi włoskimi regionami, wina Kalabrii są świadectwem jej trwałego ducha i poświęcenia dla jakości.

Bazylikata

Przybrzeżne miasta do dziś kryją ślady rozciągającej się tutaj kiedyś Wielkiej Grecji. Bazylikata to region malowniczych wiosek z wciąż żywymi tradycjami ludowymi. Największym skarbem Bazylikaty jest Matera, magiczne miasto wykute w tufowych skałach.

Filarami tutejszej kuchni są apetyczne kiełbasy wieprzowe, takie jak lucanica, pezzenta czy cotechinata, ale również makaron przyrządzany z twardej pszenicy i wody. Najbardziej charakterystyczne dla kuchni Bazylikaty są peperoncino dodawane do niemal każdej potrawy.

WŁOSKA ROBOTA:

Przez kilkanaście najbliższych miesięcy na każdej z degustacji będziemy skupiać się na jednym z regionów włoskich (a jest ich aż 20!)… Będzie o jedzeniu, zwiedzaniu, ale przede wszystkim o winie! Możecie być pewni, że informacje będą z pierwszej ręki, bowiem nasza prowadząca nie jedno (wino) we Włoszech wypiła

PROWADZĄCA:

Karolina Wiszniewska, specjalistka kultury i kuchni włoskiej, a przede wszystkim włoskich win. Od dwóch lat prowadzi bloga oraz kanał naInstagramie ITALIA E CUCINA, gdzie pokazuje Włochy, kuchnię regionalną i bogactwo enologiczne tego kraju. W tym czasie uzyskała tytuł "Italian Wine Specialist" w prestiżowej szkole Wine Scholar Guild. W tej samej szkole ukończyła również zaawansowany kurs winepairingu pod okiem najlepszych sommelierów na świecie. Opowiada o winach w kontekście regionalnej kuchni i kultury.

WinLista, czyli co degustujemy:

Bivongi DOC Bianco

Cantine Lavorata Cirò Bianco

Cantine Lavorata Cirò Rosso Classico Superiore Bivongi DOC

Rosso Riserva

Genesi Aglianico del Vulture DOC

CENA: 115PLN 


Macie pytania? Skontaktujscie się z nami:

535 995 170

[email protected]


Partnerzy wydarzenia:

Istituto Italiano di Cultura di Cracovia Włoski Instytut Kultury w Krakowie

Italia e Cucuina

Lebarbatelle

Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
  Włoska Robota 9: degustacja win włoskich z Kalabrii i Bazylikaty
18 Września 2024, 22:00 114,99 zł