Kolacja degustacyjna Grand Champagne Night w hotelu Sofitel Grand Sopot - 29 listopada
Poznaj sekrety profesjonalnego degustowania i łączenia najwyższej klasy trunków z wyborną kuchnią.
Zapraszamy Państwa do Restauracji Grand Blue we wnętrzach hotelu Sofitel Grand Sopot, gdzie w sobotę, 29 listopada o godz. 19:00, odbędzie się ekskluzywna, komentowana kolacja degustacyjna Grand Champagne Night, która przeniesie Państwa w świat najwyższej klasy doznań kulinarnych.
Siedmiodaniowe menu degustacyjne skomponował Szef Kuchni Sofitel Grand Sopot Michał Ostrowski - każda potrawa to autorska kreacja przygotowana z pasją i dbałością o najdrobniejsze szczegóły. Towarzyszyć im będzie selekcja wybornych szampanów z prestiżowego portfolio Maison Pommery, starannie dobranych do charakteru każdego dania.
Podczas kolacji każdy z kieliszków szampana zagra główną rolę obok serwowanych dań.
Sommelier Dariusz Jażdżyński opowie o harmonii smaków i aromatów, zdradzając tajniki sztuki łączenia wykwintnych potraw z winami musującymi. Dodatkowo Matthieu François - przedstawiciel legendarnego domu szampańskiego Pommery - podzieli się z gośćmi ciekawostkami o tradycji i dziedzictwie tych znakomitych trunków. Dzięki ich wiedzy i pasji każda para potrawa-szampan stanie się niepowtarzalnym doświadczeniem, które pobudzi wszystkie zmysły.
Ten wyjątkowy wieczór uświetni także muzyka na żywo, wprowadzając nastrojową oprawę dźwiękową idealnie dopełniającą smakowanie dań i szampana. W tle słychać będzie delikatne melodie, które podkreślą elegancki charakter wydarzenia i pozwolą gościom w pełni się zrelaksować. Na uczestników czekają również specjalne upominki od Maison Pommery - drobne prezenty, które będą miłym zwieńczeniem szampańskiej uczty i pamiątką tego niezwykłego wieczoru.
Komentowana kolacja degustacyjna Grand Champagne Night to propozycja dla prawdziwych koneserów i wszystkich, którzy pragną doświadczyć czegoś wyjątkowego.
To nie tylko posiłek, ale podróż po świecie wyrafinowanych smaków w towarzystwie luksusowych szampanów - wydarzenie, które z pewnością zapisze się w historii trójmiejskiej sceny kulinarnej.
MENU
"To menu jest opowieścią o zimie w dwóch wymiarach - morze i ocean kontra las i ziemia. Kompozycja łączy w sobie świeżość i mineralność owoców morza z głębią aromatów dziczyzny, sezonowych produktów i korzennych przypraw." - Michał Ostrowski, Szef Kuchni Sofitel Grand Sopot.
Każde danie zostało zaplanowane tak, by przeniosło gości przez różne smakowe pejzaże zimy: od rześkich i surowych nut, poprzez kremowe i otulające akcenty, aż po cięższe, ziemiste i korzenne finały.
Welcome drink
Kieliszek szampana Pommery Brut Royal
Amuse-bouche
Ostryga
Sos mignonette / limonka
Szampan: Pommery Apanage Blanc de Blancs
Przystawka I
Przegrzebki
Kawior / goma wakame / kiwi
Szampan: Pommery Cuvée Louise Brut Vintage 2006 Edition Parcelles
Przystawka II
Tatar z wołowiny Waqyu
Zimowa trufla / Gruyer / borowik
Szampan: Pommery Apanage Blanc de Noirs
Zupa
Krem kasztanowy z grzanką figową
Danie główne I
Turbot
Dynia / raki / szałwia
Szampan: Pommery Apanage Brut 1874
Danie główne II
Comber z jelenia
Burak / dereń / kiszona kapusta
Szampan: Pommery Grand Cru Royal Vintage 2009
Deser
Piernik
Śliwka / orzechy włoskie / wanilia
Szampan: Pommery Royal Elixir
Mistrzowska kuchnia i szampański szyk - odkryj z nami smak elegancji i kup bilet już dziś.
Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego zachęcamy Państwa do dokonania rezerwacji z wyprzedzeniem.
Cena biletu wynosi 490 zł od osoby.