SAGANUM w DZIKIM WINIE: Marcin Furtak - winiarz, historyk i... grotołaz - rozmawia z Mariuszem Kapczyńskim!
Saganum w Dzikim Winie: Marcin Furtak - winiarz, historyk i... grotołaz rozmawia z Mariuszem Kapczyńskim
Znacie historię winnicy Saganum i Marcina Furtaka, który w 2017 roku przebojem wdarł się na polską scenę winiarską? Jeszcze przed uruchomieniem sprzedaży win, w ciągu 14 miesięcy zdobył aż 20 wyróżnień w konkursach winiarskich w kraju i za granicą. Do dziś wina z Saganum otrzymały ponad 100 medali w Polsce i poza jej granicami! Od lat ich twórca zaskakuje nas i zadziwia wyrafinowanymi winami tworzonymi z wykorzystaniem najbardziej specjalistycznych technologii winiarskich.Podczas sobotniego spotkania spróbujemy:
1. Pet-nat z hibernala
2. Chardonnay Sekt (18 miesięcy na osadzie)
3. Riesling 2021 (beczka dębowa)
4. Ambro 2021
5. Pinot noir 2021
6. Riesling nobilis 2021 (wino słomkowe, macerowane na zimno, półwytrawne)
7. Solaris nobilis 2022 (PREMIERA!)
Degustację poprowadzi one and only Mariusz Kapczyński.
Marcin Furtak, historyk, absolwent Uniwersytetu Zielonogórskiego, twórca turystycznego Winnego Traktu w Żaganiu zdecydował założyć swoją winnicę w miejscu nieprzypadkowym. W Żaganiu (tu warto dodać, że Saganum to historyczna, łacińska nazwa Żagania) wino produkowano już pod koniec XIII wieku. Winiarstwo zaszczepili tu mnisi na przyklasztornych poletkach. Wzmianki o pierwszych, świeckich winnicach pochodzą z XVI wieku. Największa i najbardziej reprezentacyjna książęca winnica powstała w wieku XIX na stokach Weinbergu (Winnego Wzgórza). I właśnie kilometr od tego historycznego miejsca powstała Winnica SAGANUM.Winnica położona na Dolnym Śląsku w malowniczej Dolinie Bobru w Bożnowie koło Żagania zajmuje 4 hektary nasadzeń.
Znajdziecie tam rieslinga, gewürztraminera, souvignier gris, solarisa, hibernala, chardonnay, pinot noira, dornfeldera, rondo, regenta, pinot meunier... W Saganum powstają z nich wina białe, różowe, czerwone, spokojne i musujące zwane musiakami. Znakiem firmowym i wyróżnikiem od początku stały się wybitne wina deserowe: tzw rodzynkowe, z winogron suszonych na słomianych matach oraz te wytwarzane z winogron zajętych Botrytis czyli szlachetną pleśnią, które kojarzą się z najszlachetniejszymi słodkimi winami z Tokaju czy z Sauternes.
Marcin Furtak nie tylko nie lubi chodzić na skróty. Nie lubi też chodzić wydeptanymi ścieżkami. Jest mistrzem wychodzenia poza schematy, myślenia "outside the box", wytyczania własnych szlaków i dróg, poszukiwania nieoczywistych rozwiązań. "Bawi się" winiarstwem wymyślając nowe wina - podczas festiwalu Winiarze i Przyjaciele pokazał imponującą liczbę 19 różnych winnych etykiet swojego autorstwa!Marcin Furtak zajmuje się zawodowo renowacją i konserwacją zabytków, co pozwoliło mu znaleźć idealną leżakownię dla swoich win - w podziemiach Zespołu Klasztornego Kanoników Regularnych w Żaganiu Marcin stworzył prawdziwą dojrzewalnię, salę degustacyjną, mini muzeum winiarskie i bar. W klasztornych piwnicach w dębowych beczkach dojrzewa czerwone wino.
Gdzie? DZIKIE WINO Na Kleparzu, Rynek Kleparski 20 (wejście od strony ul Św Filipa lub vis-a-vis hotelu Indygo)
Kiedy? 23 września 2023 o 19:00
Jak zrobić rezerwację?
pisząc na adres:
--> winebardzikiewino@gmailcom
--> osobiście: Dzikie Wino Na Kleparzu
--> pisząc SMS: +48 502 73 96 73
--> robiąc wpłatę via EVENEA.pl
--> Koszt uczestnictwa w spotkaniu, degustacji win i przekąsek: 98zł
KOSZT udziału w spotkaniu: 98zł - w cenie degustacja 7 win z winnicy SAGANUM + lokalne przekąski z Kleparza
.
Ilość miejsc ograniczona.
.
Jak znaleźć Dzikie Wino Na Kleparzu?
--> Nasz wine-bar i sklep z polskim winem znajduje się w murowanym budynku od ulicy Św. Filipa Placu Targowym Stary Kleparz.
--> Wejście z trzech stron - od strony targu, od strony ul. Św. Filipa oraz vis-a-vis hotelu Indygo i restauracji Filipa 18