PRIMITIVO: komentowana degustacja win
Dokładnie tak! We wrześniu sięgamy po wina z wielkiej włoskiej trójki "3xP" (dla wyjśnienia: Prosecco, Pino Grigio, Primitivo) i niewykluczone, że sięgniemy po kolejne ;)
Przez jednych kochane (to najczęściej wybierane czerwowne wino przez Polaków), przez innych zupełnie pomijane. Podczas naszej degustacji pierwszym chętnie opowiemy o jego historii, drugim natomiast spróbujemy je odczarować.🪄
Choć południowe Włochy są uważane za duchową ojczyznę Primitivo, w rzeczywistości pochodzi ono z Chorwacji - gdzie znane jest jako Tribidrag i Crljenak Kaštelanski. Historycy uważają, że zostało ono przywiezione przez Morze Adriatyckie z Dalmacji w XVIII wieku. Sto lat później Primitivo zostało przywiezione do Ameryki i przemianowane na Zinfandel. Stał się niezwykle popularny w Kalifornii, gdzie jest najczęściej używany do produkcji słodkiego i owocowego wina różowego. Wkrótce Zinfandel został uznany za jeden z flagowych czerwonych szczepów USA.
PROWADZĄCY:
Tomasz Jakub Fijał - sommelier i absolwent londyńskich szkoły Wine&Spirit Education Trust level 3 (WSET3), trener kursów WSET, wine&whisky coach, absolwent enologii na UJ, sędzia konkursów winiarskich.
WinLista, czyli co degustujemy:
🍇San Marzano "Tramari" Rose di Primitvo Salento IGP
🍇Primitivo Luccarelli IGT
🍇Papale Primitivo di Manduria Varvaglione DOP
🍇Plungerhead Old Vine Zinfandel
🍇San Marzano "Sessantanni" Primitivo di Manduria DOP
Cena: 115 zł | osoba
Macie pytania? Skontaktujcie się z nami:
[email protected] lub 535 995 170