O słuchu | Julia Gawron + Piotr Matkowski | Ćwiczenia z jedzenia
Wykład i warsztaty "Ćwiczenia z jedzenia" będą poświęcone roli zmysłu słuchu w kontekście jedzenia. Uczestnicy poznają, jak dźwięki, takie jak chrupanie czy trzaskanie, wpływają na percepcję smaku i tekstury potraw. Omówione zostaną mechanizmy neurobiologiczne przetwarzania dźwięków w trakcie jedzenia oraz ich znaczenie w tworzeniu satysfakcjonującego doświadczenia kulinarnego. Spotkanie będzie też okazją do podsumowania całego cyklu spotkań.
Ćwiczenia z jedzenia to cykl wykładów i warsztatów, który odkrywa, jak zmysły kształtują nasze kulinarne doznania. Połączenie nauki, sztuki i kuchni pozwoli uczestnikom zgłębić, jak zmysły — smak, zapach, dotyk, a nawet dźwięk i wzrok — wpływają na naszą percepcję jedzenia.
Julia Gawron
Animatorka ekologiczna Absolwentka wzornictwa na ASP w Warszawie, studentka architektury krajobrazu na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Związana z ogrodem społecznościowym Motyka i Słońce oraz Spółdzielczą Farmą Miejską MOST. Uczestniczka konferencji, interdyscyplinarnych projektów oraz warsztatów.
Piotr Matkowski
Food designer, twórca receptur i edukator kulinarny związany z Opolem i Wrocławiem. Prowadzi @nowysezon - instagramowy profil, gdzie dzieli się umiejętnościami, przepisami, a także promuje polskich twórców i rzemieślników. Razem z Mają Renn tworzy projekt na styku performansu i sztuki kulinarnej Nurture Salon, który był pokazywany m.in na Vienna design week, foodculturedays w Vevey CH, LOST festival, Thallwitz DE i w galerii Helmhaus, Zurich CH.