O dotyku | Julia Gawron + Piotr Matkowski | Ćwiczenia z jedzenia

location icon
Miejsce X Henryka Sienkiewicza 20 oficyna, Opole
calendar icon
Od 24 paź 18:00 do 24 paź 18:00
ticket icon
Od 0,00 zł

Wykład i warsztaty "Ćwiczenia z jedzenia" będą poświęcone roli zmysłu dotyku w doświadczaniu jedzenia. Uczestnicy dowiedzą się, jak tekstura, konsystencja, ostrość i temperatura potraw wpływają na nasze postrzeganie smaku i przyjemność jedzenia. Omówione zostaną mechanizmy neurobiologiczne związane z dotykiem oraz jego rola w procesie trawienia i nawykach żywieniowych. W części warsztatowej uczestnicy będą eksplorować różne struktury i konsystencje potraw, ucząc się świadomego doboru bodźców dotykowych.

Ćwiczenia z jedzenia to cykl wykładów i warsztatów, który odkrywa, jak zmysły kształtują nasze kulinarne doznania. Połączenie nauki, sztuki i kuchni pozwoli uczestnikom zgłębić, jak zmysły — smak, zapach, dotyk, a nawet dźwięk i wzrok — wpływają na naszą percepcję jedzenia.

Julia Gawron

Animatorka ekologiczna Absolwentka wzornictwa na ASP w Warszawie, studentka architektury krajobrazu na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Związana z ogrodem społecznościowym Motyka i Słońce oraz Spółdzielczą Farmą Miejską MOST. Uczestniczka konferencji, interdyscyplinarnych projektów oraz warsztatów.

Piotr Matkowski

Food designer, twórca receptur i edukator kulinarny związany z Opolem i Wrocławiem. Prowadzi @nowysezon - instagramowy profil, gdzie dzieli się umiejętnościami, przepisami, a także promuje polskich twórców i rzemieślników. Razem z Mają Renn tworzy projekt na styku performansu i sztuki kulinarnej Nurture Salon, który był pokazywany m.in na Vienna design week, foodculturedays w Vevey CH, LOST festival, Thallwitz DE i w galerii Helmhaus, Zurich CH.

Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
  Ćwiczenia z jedzenia
24 Października 2024