Sztuka domowych kiszonek i fermentacji

location icon
RestoCafe Przystanek Siedliszcze ul. Lubelska 35, Siedliszcze
calendar icon
Od 16 lis 14:00 do 16 lis 17:00
ticket icon
Od 0,00 zł

Międzypokoleniowe spotkania warsztatowe z tradycją - będą polegały na wzajemnym uczeniu się młodzieży i osób starszych, przekazie wiedzy i umiejętności między pokoleniami, które na co dzień nie mają wspólnej płaszczyzny kontaktu. Ideą przewodnią warsztatów jest "Uczenie rzeczy, których się nie uczy". Mają na celu przedstawienie tradycji ludowej polski.

ZGADNIENIA:

1. Powitanie i wprowadzenie - Omówienie zalet kiszonek i fermentowanych produktów dla zdrowia

2. Zakwas z buraka - Co to jest zakwas i jak działa fermentacja? - Składniki potrzebne do zrobienia zakwasu z buraka - Praktyczne przygotowanie zakwasu krok po kroku - Wskazówki przechowywania i użytkowania

3. Zakwas na żurek - Omówienie różnic między zakwasem z buraka a na żurek - Składniki i sposób przygotowania zakwasu na żurek - Demonstracja i samodzielne przygotowanie przez uczestników

4. Ocet jabłkowy - Proces fermentacji octu jabłkowego - Jak zrobić ocet w domu - składniki i procedura - Praktyczne wskazówki i zastosowania

5. Kefir - Co to jest kefir i jakie są jego właściwości? - Jak zrobić kefir domowy (z ziarenek kefiru) - Omówienie pielęgnacji kultur kefiru

6. Degustacja - Degustacja chleba na zakwasie - Degustacja domowej kombuchy i innych kiszonych smakołyków - Omówienie smaków i zastosowań w kuchni

7. Podsumowanie i pytania

Prowadząca: Marta Gołębiowska

Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
  Sztuka domowych kiszonek i fermentacji
16 Listopada 2025, 17:00