"Rzadkie gatunki przeżuwaczy: rozród i żywienie w hodowli wobec walorów surowca mięsnego". Warsztaty Branżowe.
Mięso jeleniowatych jest bardzo cennym surowcem. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i zrównoważony charakter hodowli mięso to jest dobrą alternatywą dla popularnych na polskich stołach wieprzowiny czy wołowiny.
Warsztaty pt. "Rzadkie gatunki przeżuwaczy: rozród i żywienie w hodowli wobec walorów surowca mięsnego" przygotowane przez naukowczynie z IRZiBŻ PAN poprowadzą prof. Anna Korzekwa — specjalistka z zakresu biologii rozrodu oraz dr inż. Anna Kononiuk - specjalistka z zakresu technologii mięsa.
Będzie to kolejna okazja dla przedsiębiorców do zdobycia wiedzy i poznania praktycznych narzędzi pozwalających zapewnić m.in. właściwy dobrostan oraz status żywieniowy jeleniowatych w hodowlach.
Warsztaty odbędą się już 13 września 2023r. w Stacji Badawczej IRZiBŻ PAN w Popielnie.
Warsztaty są bezpłatne, ale wymagana jest rejestracja.Program
10.00-10.15
Przywitanie uczestników oraz otwarcie warsztatów
prof. Anna Korzekwa ,mgr inż. Anna Bednarska-Barcz,
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
10.15-12.30:
"Rozród - fizjologia, stosowane biotechniki, żywienie w hodowli jeleniowatych"
- prof. dr hab.inż. Anna Korzekwa
"Walory surowca mięsnego od jeleniowatych"
- dr inź.Anna Kononiuk
12.30-13.30: Lunch
Część praktyczna
14.00-16.00: Krioprezerwacja gamet jeleniowatych i określenie podstawowych parametrów jakościowych
- prof. dr hab. inż. Anna Korzekwa,
Rozpoznawanie wad poubojowych surowca mięsnego od jeleniowatych
- dr inż. Anna Kononiuk
16.15-16.30: Przerwa kawowa
Panel dyskusyjny
16.30-17.30 Podsumowanie, wnioski, dyskusja
Warsztaty są częścią projektu pn. "Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia" współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020.