Turkish Baklava-making Workshop 馃嚬馃嚪
EN
Turkish Baklava-making Workshop
馃嚬馃嚪Have you ever heard about Gaziantep? It is a region in southeastern T眉rkiye, known for its rich history, culture, and outstanding cuisine. Gaziantep is also an important industrial and commercial hub, renowned for its craftsmanship, particularly in carpet and textile production. This region plays a crucial role in Turkish cuisine, offering unique dishes and ingredients.Here you can eat delicious kebabs, yuvalama soup, the best pistachios, and meals made with local spices. In 2015, the city was added by UNESCO to the Creative Cities Network as a creative city of gastronomy.
馃"Why is Gaziantep cuisine unique? First of all, it is diverse. Gaziantep is a multicultural place where Armenian, Arab and Turkish peoples have mixed and lived for hundreds of years. Of course, there was also competition between them about which cuisine was the tastiest. These 禄competitions芦 led the inhabitants of Gaziantep to culinary discoveries. We make about a thousand different dishes from eggplant alone! I didn't count it, but that's what we say" - Mehmet Burak Baydar, a Turk from Gaziantep and the owner of the Pistachio Box cafe from Krakow, which specializes in preparing sweets with pistachios, told Salam Lab.
However, this region is especially famous for producing baklava, a sweet pastry made with filo dough, nuts, and syrup. "Preparing baklava is an art," adds Mehmet.
馃懇馃嵆During our event, Mehmet will guide us through the process of baking authentic baklava. He will also talk about Gaziantep cuisine and its typical dishes. A feast of flavors guaranteed!馃懆馃嵆
馃搮When? 20.09.2024, 18:00-20:00
馃搶Where? Multicultural Centre in Cracow, Zab艂ocie 20 (Cluster of Social and Economic Innovation, Building A, 1st floor - open space)
The event is free of charge, the number of places is limited.
Important! The event will be conducted in English.
The event is organized in cooperation with the Multicultural Centre in Krakow, operated by the IB Polska Foundation.
Photo: baklava made by Pistachio Box
PL
Warsztat pieczenia tureckiej baklawy
Czy s艂yszeli艣cie/s艂ysza艂y艣cie kiedy艣 o Gaziantepie?
馃嚬馃嚪To region w po艂udniowo-wschodniej Turcji, s艂yn膮cy z bogatej historii, kultury oraz doskona艂ej kuchni. Gaziantep to r贸wnie偶 wa偶ny o艣rodek przemys艂owy i handlowy, znany z rzemios艂a, zw艂aszcza wyrobu dywan贸w i tkanin. Region ten odgrywa kluczow膮 rol臋 w kuchni tureckiej, oferuj膮c wyj膮tkowe dania i sk艂adniki. To tu zjecie najlepsze pistacje i potrawy przygotowywane na bazie lokalnych przypraw: przepyszny kebap czy zup臋 yuvalam臋. Miasto w 2015 roku zosta艂o dodane przez UNESCO do Sieci Miast Kreatywnych jako kreatywne miasto gastronomii.
馃"Dlaczego kuchnia Gaziantep jest wyj膮tkowa? Po pierwsze, jest r贸偶norodna. Gaziantep to wielokulturowe miejsce, gdzie przez setki lat miesza艂y si臋 ze sob膮 i 偶y艂y ludy arme艅skie, arabskie i tureckie. Oczywi艣cie istnia艂a te偶 mi臋dzy nimi rywalizacja o to, kt贸ra kuchnia jest najsmaczniejsza. Te 禄zawody芦 doprowadzi艂y mieszka艅c贸w i mieszkanki Gaziantep do kulinarnych odkry膰. Z samego bak艂a偶ana robi si臋 u nas ok. tysi膮c r贸偶nych potraw! Nie liczy艂em tego, ale tak si臋 u nas m贸wi" - opowiada艂 Salam Lab Mehmet Burak Baydar, Turek pochodz膮cy z Gaziantep i w艂a艣ciciel kawiarni Pistachio Box z Krakowa, kt贸ra specjalizuje si臋 w przygotowywaniu s艂odyczy z pistacjami.
Gaziantep s艂ynie przede wszystkim z produkcji baklawy - s艂odkiego wypieku z ciasta filo, orzech贸w i syropu. "Przygotowanie baklawy to sztuka" - dodaje Mehmet.
馃懇馃嵆Podczas naszego wydarzenia Mehmet przeprowadzi nas przez proces pieczenia tradycyjnej baklawy. Opowie r贸wnie偶 o kuchni Gaziantepu i charakterystycznych dla niej potrawach. Uczta smak贸w gwarantowana!馃懆馃嵆
馃搮Kiedy? 20.09.2024, 18:00-20:00
馃搶Gdzie? Centrum Wielokulturowe w Krakowie, ul. Zab艂ocie 20 (Klaster Innowacji Spo艂eczno-Gospodarczych, Budynek A, 1 pi臋tro - open space)
Wydarzenie jest bezp艂atne, a ilo艣膰 miejsc jest ograniczona.
Wa偶ne! Wydarzenie b臋dzie prowadzone w j臋zyku angielskim.
Wydarzenie jest organizowane we wsp贸艂pracy z Centrum Wielokulturowym w Krakowie, kt贸rego operatorem jest Fundacja IB Polska.
Fot. wydarzenia: wyroby Pistachio Box