Dni Przyrodników 2023 - warsztaty dla dzieci

location icon
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu ul. Pawłowicka 87/89, 101, Wrocław
calendar icon
Od 20 maj 12:00 do 20 maj 12:00

I

Ziemniak pod mikroskopem i na talerzu

  • Część I Skrobia nie tylko ziemniaczana
  • Część II Chrupiący ziemniak 

W trakcie pierwszej części warsztatów uczestnicy zapoznają się z budową gałeczek skrobiowych oraz samodzielnie wykonają preparaty mikroskopowe zawierające skrobię różnego pochodzenia botanicznego. Ponadto uczestnicy wykonają wykrywanie obecności skrobi za pomocą roztworu jodu.

W drugiej części warsztatów uczestnicy zapoznają się z profesjonalnym wyposażeniem pracowni oceny sensorycznej żywności oraz wykonają organoleptyczną ocenę konsumencką różnych rodzajów czipsów.

Warsztaty przeznaczone dzieci z klas 1-3 szkoły podstawowej

  • Czas trwania warsztatów: 30 minut (2x15minut). 
  • Ilość uczestników: 20 osób 

Prowadzący:

  • Część I: dr inż. Wioletta Drożdż; dr inż. Hanna Boruczkowska
  • Część II: dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk


II

"Jak zrobić prąd z ziemniaków?"

Uczestnicy dowiedzą się co to jest prąd elektryczny (obwód elektryczny) oraz jak działa ogniwo. Podczas warsztatów wykonają ziemniaczane baterie i sprawdzą co może zasilać taka bateria.

  • dzieci 8-13 lat
  • dwie grupy po 8 osób
  • czas trwania: około 30 minut
  • pierwsza grupa 14.15
  • druga druga 15.00

Prowadzące: prof. Hanna Pruchnik, mgr. Anna Jaśkiewicz, dr Paulina Strugała-Danak, dr inż. Sylwia Cyboran-Mikołajczyk, dr Aleksandra Włoch i mgr Natalia Szulc

Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
12.00-12.30
Część I Skrobia nie tylko ziemniaczana
Część II Chrupiący ziemniak

W trakcie pierwszej części warsztatów uczestnicy zapoznają się z budową gałeczek skrobiowych oraz samodzielnie wykonają preparaty mikroskopowe zawierające skrobię różnego pochodzenia botanicznego. Ponadto uczestnicy wykonają wykrywanie obecności skrobi za pomocą roztworu jodu.

Warsztaty przeznaczone dzieci z klas 1-3 szkoły podstawowej.

Czas trwania warsztatów: 30 minut (2x15minut).

Prowadzący:
Część I: dr inż. Wioletta Drożdż, dr inż. Hanna Boruczkowska
Część II: dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk
Warsztaty dla dzieci - "Ziemniak pod mikroskopem i na talerzu" (12:00-12:30)

12.00-12.30
Część I Skrobia nie tylko ziemniaczana
Część II Chrupiący ziemniak

W trakcie pierwszej części warsztatów uczestnicy zapoznają się z budową gałeczek skrobiowych oraz samodzielnie wykonają preparaty mikroskopowe zawierające skrobię różnego pochodzenia botanicznego. Ponadto uczestnicy wykonają wykrywanie obecności skrobi za pomocą roztworu jodu.

Warsztaty przeznaczone dzieci z klas 1-3 szkoły podstawowej.

Czas trwania warsztatów: 30 minut (2x15minut).

Prowadzący:
Część I: dr inż. Wioletta Drożdż, dr inż. Hanna Boruczkowska
Część II: dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk

dostępnych: 0

Wyprzedane Brak wolnych miejsc
Ziemniak pod mikroskopem i na talerzu

Część I Skrobia nie tylko ziemniaczana
Część II Chrupiący ziemniak

W trakcie pierwszej części warsztatów uczestnicy zapoznają się z budową gałeczek skrobiowych oraz samodzielnie wykonają preparaty mikroskopowe zawierające skrobię różnego pochodzenia botanicznego. Ponadto uczestnicy wykonają wykrywanie obecności skrobi za pomocą roztworu jodu.

W drugiej części warsztatów uczestnicy zapoznają się z profesjonalnym wyposażeniem pracowni oceny sensorycznej żywności oraz wykonają organoleptyczną ocenę konsumencką różnych rodzajów czipsów.

Warsztaty przeznaczone dzieci z klas 1-3 szkoły podstawowej

Czas trwania warsztatów: 30 minut (2x15minut).
Ilość uczestników: 20 osób

Prowadzący:

Część I: dr inż. Wioletta Drożdż; dr inż. Hanna Boruczkowska
Część II: dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk
Warsztaty dla dzieci - "Ziemniak pod mikroskopem i na talerzu" (13:00-13:30)

Ziemniak pod mikroskopem i na talerzu

Część I Skrobia nie tylko ziemniaczana
Część II Chrupiący ziemniak

W trakcie pierwszej części warsztatów uczestnicy zapoznają się z budową gałeczek skrobiowych oraz samodzielnie wykonają preparaty mikroskopowe zawierające skrobię różnego pochodzenia botanicznego. Ponadto uczestnicy wykonają wykrywanie obecności skrobi za pomocą roztworu jodu.

W drugiej części warsztatów uczestnicy zapoznają się z profesjonalnym wyposażeniem pracowni oceny sensorycznej żywności oraz wykonają organoleptyczną ocenę konsumencką różnych rodzajów czipsów.

Warsztaty przeznaczone dzieci z klas 1-3 szkoły podstawowej

Czas trwania warsztatów: 30 minut (2x15minut).
Ilość uczestników: 20 osób

Prowadzący:

Część I: dr inż. Wioletta Drożdż; dr inż. Hanna Boruczkowska
Część II: dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk

dostępnych: 0

Wyprzedane Brak wolnych miejsc
"Jak zrobić prąd z ziemniaków?"

Uczestnicy dowiedzą się co to jest prąd elektryczny (obwód elektryczny) oraz jak działa ogniwo. Podczas warsztatów wykonają ziemniaczane baterie i sprawdzą co może zasilać taka bateria.

dzieci 8-13 lat
dwie grupy po 8 osób
czas trwania: około 30 minut
pierwsza grupa 14.15
druga druga 15.00

Prowadzące: prof. Hanna Pruchnik, mgr. Anna Jaśkiewicz, dr Paulina Strugała-Danak, dr inż. Sylwia Cyboran-Mikołajczyk, dr Aleksandra Włoch i mgr Natalia Szulc​.
Warsztaty dla dzieci - "Jak zrobić prąd z ziemniaków?" (14:15)

"Jak zrobić prąd z ziemniaków?"

Uczestnicy dowiedzą się co to jest prąd elektryczny (obwód elektryczny) oraz jak działa ogniwo. Podczas warsztatów wykonają ziemniaczane baterie i sprawdzą co może zasilać taka bateria.

dzieci 8-13 lat
dwie grupy po 8 osób
czas trwania: około 30 minut
pierwsza grupa 14.15
druga druga 15.00

Prowadzące: prof. Hanna Pruchnik, mgr. Anna Jaśkiewicz, dr Paulina Strugała-Danak, dr inż. Sylwia Cyboran-Mikołajczyk, dr Aleksandra Włoch i mgr Natalia Szulc​.

dostępnych: 0

Wyprzedane Brak wolnych miejsc
"Jak zrobić prąd z ziemniaków?"

Uczestnicy dowiedzą się co to jest prąd elektryczny (obwód elektryczny) oraz jak działa ogniwo. Podczas warsztatów wykonają ziemniaczane baterie i sprawdzą co może zasilać taka bateria.

dzieci 8-13 lat
dwie grupy po 8 osób
czas trwania: około 30 minut
pierwsza grupa 14.15
druga druga 15.00

Prowadzące: prof. Hanna Pruchnik, mgr. Anna Jaśkiewicz, dr Paulina Strugała-Danak, dr inż. Sylwia Cyboran-Mikołajczyk, dr Aleksandra Włoch i mgr Natalia Szulc​.
Warsztaty dla dzieci - "Jak zrobić prąd z ziemniaków?" (15:00)

"Jak zrobić prąd z ziemniaków?"

Uczestnicy dowiedzą się co to jest prąd elektryczny (obwód elektryczny) oraz jak działa ogniwo. Podczas warsztatów wykonają ziemniaczane baterie i sprawdzą co może zasilać taka bateria.

dzieci 8-13 lat
dwie grupy po 8 osób
czas trwania: około 30 minut
pierwsza grupa 14.15
druga druga 15.00

Prowadzące: prof. Hanna Pruchnik, mgr. Anna Jaśkiewicz, dr Paulina Strugała-Danak, dr inż. Sylwia Cyboran-Mikołajczyk, dr Aleksandra Włoch i mgr Natalia Szulc​.

dostępnych: 0

Wyprzedane Brak wolnych miejsc