Cydr zaczyna się w sadzie! Cydrownie PFEIFFER'S i ZYWER w DZIKIM WINIE! Degustacja otwarta!
• 11 cydrów!
• Dwie rzemieślnicze cydrownie i troje cydrowników!
• Wystrzałowa atmosfera Dzikiego Wina na Kleparzu!
• Cydrowy pairing!
Jesień w rozkwicie, czyli w polskich sadach dojrzewają jabłka, które rzucają na kolana różnorodnością i komplikacją smaków i aromatów. Mówimy o odmianach niegdyś niezwykle popularnych, a dziś bardzo rzadkich, takich jak Złota Reneta, Antonówka, Koksa, Boskop, Czerwona Reneta, Malinówka Oberlandzka, czy Grochówka.To z nich powstają wyjątkowe, rzemieślnicze cydry, tłoczone i fermentowane w niskich temperaturach. Podczas powolnej, trwającej tygodniami naturalnej fermentacji tworzy się ich głęboki smak i aromat. Następnie leżakują kilka miesięcy, podczas których naturalnie klaruje się ich ostateczne oblicze.
• Przyjdź spróbować szerokiej gamy cydrów, o różnych profilach smakowych i aromatach (korzennych, jabłkowych, ziemistych, delikatnych i mocno wytrawnych), dla których inspiracją były cydry z Normandii i Asturii
.• Dowiesz się, jak wygląda proces produkcji cydru od jabłka w sadzie po kieliszek i zrozumiesz różnicę między cydrem rzemieślniczym a tym produkowanym masowo na wielką skalę
.• Będziesz mieć możliwość porozmawiania z twórcami rzemieślniczych cydrów, poznania ich pasji i wiedzy o jabłoniach i sadzie
.• Dostaniesz specjalnie dobrane przekąski, które podkreślą wyjątkowy smak i aromat cydrów.
Z podkarpackiej cydrowni ZYWER przyjadą do nas klasyki:
• najbardziej rozpoznawalne: Potoki i Foszt;
• najbardziej doceniane przez koneserów: Pańskie i Brus;
• oraz cydry na dzikich drożdżach: Aprum i PańDzieju.
Z cydrowni PFEIFFER'S przyjadą:
• klasyczny cydr spokojny;
• orzeźwiający cydr musujący;
• cydr różowy czyli aromatyczny cydr z czerwonomiąższowych jabłek Red Love;
• Hibisia, czyli spokojna wersja cydru różowego
• Amphorae - naturalny cydr spokojny, który powstał w glinianej amforze (!) z rajskich jabłek (!) - pierwszy taki eksperyment w Polsce, a nie wykluczone, że również na świecie (!!!).
A do nichdzikowinne kanapeczki w trzech profilach smakowych przygotowane na pysznej bagietce na zakwasie z piekarni Nonna Maria.
Zapraszamy na 19:00 do Dzikiego Wina na Kleparzu
Degustację poprowadzą zgodnie i w fantastycznej komitywie:
• MIKOŁAJ FAJFER - cydrownia PFEIFFER'S
• ULA i TOMEK ZYWER - cydrownia ZYWERUdział w degustacji: 69zł / 11 porcji degustacyjnych 11 cydrów / 3 kanapeczki
Bilety dostępnie via Evenea.pl oraz w Dzikim Winie na Rynky i na KleparzuWszystkie degustowane cydry będą dostępne przez cały weekend 26-28 września w Dzikim Winie na Rynku.