II Międzynarodowy Kongres PTMSŻ - Sesja warsztatowa

location icon
Centrum Dydaktyczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Księcia Trojdena 2a, Warszawa
calendar icon
Od 18 kwi 8:30 do 18 kwi 14:00

Zapraszamy do wzięcia udziału w sesji interdyscyplinarnych warsztatów podczas II Międzynarodowego Kongresu Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.

W tym roku motywem przewodnim Kongresu będzie hasło "Żywność - Planeta - Zdrowie" zainspirowane tytułem raportu EAT-Lancet.

Fakty nie pozostawiają żadnych wątpliwości, musimy wreszcie zacząć działać! W przeciągu tych dwóch wyjątkowych dni postaramy się przedstawić jak najwięcej praktycznych aspektów medycyny stylu życia. Chcemy wyposażyć Uczestników w wiedzę, narzędzia i umiejętności przydatne w codziennej pracy z pacjentem nad modyfikacją stylu życia.

Warsztaty odbędą się dnia 18.04.2020 r.

Z opisami warsztatów oraz informacjami na temat naszych prelegentów możecie Państwo zapoznać się na naszym fanpage'u TU. Zapraszamy!

8.30-11.00 Sesja Warsztatowa #1

  • Medycyna kulinarna (Culinary medicine) -  lek. Alicja Baska, mgr Sylwia Pacyna, Michał Lachur 
  • Aktywność fizyczna na receptę (Physical activity on prescription) - lek. Anna Plucik Mrożek
    i mgr Małgorzata Perl 
  • Badania laboratoryjne w praktyce dietetyka (Laboratory tests in dietitian's practice) - lek. Anna Dittfeld
  • Psychodietetyka w pigułce (Psychodietetics in a nutshell) - dr Anna Januszewicz
  • Kontrola łaknienia - Arkadiusz Matras
  • MSŻ - gra zespołowa - tworzenie i organizacja zespołów interdyscyplinarnych (Lifestyle medicine as a team sport) - dr n. med. Daniel Śliż
  • Dieta roślinna w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych (Plant-based diet in prevention and treatment of civilisation diseases) - mgr Iwona Kibil
  • Odpoczynek i dbanie o siebie - filary zdrowia (Rest and self-care - foundations of health) - mgr Aneta Machnio
  • Wsparcie pacjentów w zmianie i utrzymaniu nawyków związanych ze zdrowym stylem życia (Helping patients change and maintain healthy behaviours related to lifestyle) - dr Dominika Kwaśnicka 
  • Techniki zarządzania stresem (Stress management techniques) - dr n. med. Marta Kulpa

11.30-14.00 Sesja Warsztatowa #2

  • Dieta roślinna w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych (Plant-based diet in prevention and treatment of civilisation diseases) - mgr Iwona Kibil
  • Efektywna edukacja zdrowotna w mediach społecznościowych - Ewelina Budzyńska | Lelcia
  • Styl życia w niewydolności sercaLifestyle in heart failure - dr n. med. Daniel Śliż
  • Promocja zdrowego stylu życia i zmiana nawyków wśród różnych typów pacjentów (Healthy lifestyle promotion and habits change in different types of patients) - mgr Aneta Machnio
  • Praktyczna edukacja żywieniowo-kulinarna w praktyce (Culinary and nutrition education in practice) - mgr Katarzyna Woźnicka | Szkoła na Widelcu
  • Diety roślinne w sporcie (Plant-based diets in sports) - mgr Urszula Somow
  • Podstawy dialogu motywującego (Foundations of motivational interviewing) - dr Anna Januszewicz
  • Zdrowy kręgosłup w miejscu pracy (Healthy spine at work) - dr n. med. Tomasz Chomiuk
  • Zero waste od kuchni - recyklingowa podróż do korzeni (Zero waste in the kitchen - going back to the roots) - Sylwia Majcher
Rejestracja na warsztaty możliwa będzie od 9 marca 2020 roku godz. 17.00.

Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
"Żywienie jest nauką. Ludzie nie mają jednak w domu laboratoriów - mają kuchnie. W kuchniach przygotowują jedzenie - nie cząsteczki, witaminy czy makroskładniki".

Medycyna kulinarna to połączenie teoretycznej wiedzy o odżywianiu z jej praktycznym wykorzystaniem. Ma służyć między innymi skuteczniejszej komunikacji na linii lekarz-pacjent czy dietetyk-pacjent w zakresie podejmowania tematu odżywiania w gabinecie lekarskim czy trwałej zmiany nawyków żywieniowych.

Podczas tych wyjątkowych, trwających 5 h warsztatów, uczestnicy będą mieli możliwość:
- podczas części kulinarnej: zamienić teoretyczne zalecenia żywieniowe z pyszną praktykę
- w ramach warsztatów z komunikacji: nauczyć się, w jaki sposób w realiach gabinetu lekarskiego rozpocząć rozmowę na temat zmiany nawyków żywieniowych oraz jak skutecznie przekazać najważniejsze zalecenia w tym zakresie

Warsztaty współprowadzone będą przez lekarz Alicja Baska, dietetyk Sylwia Pacyna i szefa kuchni Michał Dawid Lachur (Vegan Chef Michael David).

___
lek. Alicja Baska - lekarka stażystka, absolwentka Wydziału Lekarskiego na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, aktywistka. Współzałożycielka i Dyrektor Organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Członkini Zarządu European Lifestyle Medicine Council. Health Advisor w Anima International. Pasjonatka i propagatorka medycyny kulinarnej, kuchni roślinnej, zdrowego stylu życia oraz motta #PracticeWhatYouPreach.

mgr Sylwia Pacyna - dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Dietetyk Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Nieustannie podnosi poziom swojej wiedzy i doświadczenia poprzez udział w licznych konferencjach oraz szkoleniach poświęconych żywieniu człowieka - wszystko po to, aby jak najlepiej zaopiekować się pacjentami, wspomóc ich w drodze do uzyskania zdrowia i lepszego samopoczucia. W pracy z pacjentem kładzie duży nacisk na edukację żywieniową, zaraża zdrowym stylem życia oraz przedstawia smaczny sposób na zdrowie. Miłośniczka kulinarnych eksperymentów oraz podróży.

Michał Lachur - szef kuchni i współwłaściciel kultowego Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. W 2015 r. Organic Corner uzyskał tytuł Najlepszego Sklepu z Żywnością Ekologiczną w Polsce. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.
8.30 - 14.00 Medycyna kulinarna z lek. Alicja Baska, dietetyk Sylwia Pacyna i szefem kuchni Michałem Lachurem

"Żywienie jest nauką. Ludzie nie mają jednak w domu laboratoriów - mają kuchnie. W kuchniach przygotowują jedzenie - nie cząsteczki, witaminy czy makroskładniki".

Medycyna kulinarna to połączenie teoretycznej wiedzy o odżywianiu z jej praktycznym wykorzystaniem. Ma służyć między innymi skuteczniejszej komunikacji na linii lekarz-pacjent czy dietetyk-pacjent w zakresie podejmowania tematu odżywiania w gabinecie lekarskim czy trwałej zmiany nawyków żywieniowych.

Podczas tych wyjątkowych, trwających 5 h warsztatów, uczestnicy będą mieli możliwość:
- podczas części kulinarnej: zamienić teoretyczne zalecenia żywieniowe z pyszną praktykę
- w ramach warsztatów z komunikacji: nauczyć się, w jaki sposób w realiach gabinetu lekarskiego rozpocząć rozmowę na temat zmiany nawyków żywieniowych oraz jak skutecznie przekazać najważniejsze zalecenia w tym zakresie

Warsztaty współprowadzone będą przez lekarz Alicja Baska, dietetyk Sylwia Pacyna i szefa kuchni Michał Dawid Lachur (Vegan Chef Michael David).

___
lek. Alicja Baska - lekarka stażystka, absolwentka Wydziału Lekarskiego na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, aktywistka. Współzałożycielka i Dyrektor Organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Członkini Zarządu European Lifestyle Medicine Council. Health Advisor w Anima International. Pasjonatka i propagatorka medycyny kulinarnej, kuchni roślinnej, zdrowego stylu życia oraz motta #PracticeWhatYouPreach.

mgr Sylwia Pacyna - dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Dietetyk Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Nieustannie podnosi poziom swojej wiedzy i doświadczenia poprzez udział w licznych konferencjach oraz szkoleniach poświęconych żywieniu człowieka - wszystko po to, aby jak najlepiej zaopiekować się pacjentami, wspomóc ich w drodze do uzyskania zdrowia i lepszego samopoczucia. W pracy z pacjentem kładzie duży nacisk na edukację żywieniową, zaraża zdrowym stylem życia oraz przedstawia smaczny sposób na zdrowie. Miłośniczka kulinarnych eksperymentów oraz podróży.

Michał Lachur - szef kuchni i współwłaściciel kultowego Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. W 2015 r. Organic Corner uzyskał tytuł Najlepszego Sklepu z Żywnością Ekologiczną w Polsce. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz.

już niedostępne 300,00 zł -
Na warsztacie omówione zostaną najważniejsze aspekty dotyczące psychologii jedzenia i problemów
związanych z kontrolą odżywiania, jak również metody ich rozwiązywania. Uczestnicy otrzymają
skumulowaną dawkę wiedzy na temat motywowania (siebie lub innych) do zmiany, samokontroli
odżywiania i postępowania w przypadku występowania takich problemów, jak otyłość lub zaburzenia
odżywiania.

dr Anna Januszewicz Psycholog, specjalista psychodietetyki w Instytucie Psychodietetyki,
naukowiec i wykładowca Uniwersytetu SWPS, prezes Towarzystwa Psychodietetyki. Zajmuje się
głównie problemami nadmiernej masy ciała, zaburzeniami odżywiania, trudnościami z utrzymaniem
diety. Koordynator zespołu specjalistów w Instytucie Psychodietetyki. Posiada bogate doświadczenie
w edukacji z zakresu psychodietetyki i psychologii zdrowia.
8.30 - 11.00 Psychodietetyka w pigułce z dr Anną Januszewicz | Instytut Psychodietetyki

Na warsztacie omówione zostaną najważniejsze aspekty dotyczące psychologii jedzenia i problemów
związanych z kontrolą odżywiania, jak również metody ich rozwiązywania. Uczestnicy otrzymają
skumulowaną dawkę wiedzy na temat motywowania (siebie lub innych) do zmiany, samokontroli
odżywiania i postępowania w przypadku występowania takich problemów, jak otyłość lub zaburzenia
odżywiania.

dr Anna Januszewicz Psycholog, specjalista psychodietetyki w Instytucie Psychodietetyki,
naukowiec i wykładowca Uniwersytetu SWPS, prezes Towarzystwa Psychodietetyki. Zajmuje się
głównie problemami nadmiernej masy ciała, zaburzeniami odżywiania, trudnościami z utrzymaniem
diety. Koordynator zespołu specjalistów w Instytucie Psychodietetyki. Posiada bogate doświadczenie
w edukacji z zakresu psychodietetyki i psychologii zdrowia.

już niedostępne 150,00 zł -
  8.30 - 11.00 Odpoczynek i dbanie o siebie - filary zdrowia (Rest and self-care - foundations of health) - mgr Aneta Machnio
już niedostępne 150,00 zł -
Medycyna już dawno przestała być domeną solistów. Najefektywniej działamy w zespołach. Najlepszą skutecznością charakteryzują się zespoły wielospecjalistyczne składające się z dietetyka, fizjoterapeuty, psychologa i lekarza.

Jak tworzyć takie zespoły? Jak działać w zespole? Jak powinien wyglądać obieg informacji? Jak tworzyć skuteczne interwencje? Na te pytania oraz wiele innych poszukamy wspólnie odpowiedzi w trakcie tych warsztatów.

___
Dr n. med. Daniel Śliż - współzałożyciel i Prezes Zarządu Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista w zakresie zdrowia publicznego i medycyny stylu życia (IBLM Diplomate), nauczyciel akademicki, adiunkt w III Klinice Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a także adiunkt w Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego w zakładzie Zdrowia Publicznego.

Członek zarządu Sekcji Kardiologii Sportowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego i komisji rewizyjnej Sekcji Prewencji i Epidemiologii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Zasiada w Radzie
Naukowej Instytutu Żywności i Żywienia. Współpracuje również z Ministerstwem Zdrowia, Departamentem Zdrowia Publicznego oraz WHO. W ramach działalności edukacyjnej wielokrotnie prowadził wykłady dla pacjentów, studentów medycyny, lekarzy oraz farmaceutów. Autor publikacji "Medycyna Stylu Życia".
8.30 - 11.00 Medycyna stylu życia - gra zespołowa z dr. n. med. Daniel Śliż

Medycyna już dawno przestała być domeną solistów. Najefektywniej działamy w zespołach. Najlepszą skutecznością charakteryzują się zespoły wielospecjalistyczne składające się z dietetyka, fizjoterapeuty, psychologa i lekarza.

Jak tworzyć takie zespoły? Jak działać w zespole? Jak powinien wyglądać obieg informacji? Jak tworzyć skuteczne interwencje? Na te pytania oraz wiele innych poszukamy wspólnie odpowiedzi w trakcie tych warsztatów.

___
Dr n. med. Daniel Śliż - współzałożyciel i Prezes Zarządu Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista w zakresie zdrowia publicznego i medycyny stylu życia (IBLM Diplomate), nauczyciel akademicki, adiunkt w III Klinice Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a także adiunkt w Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego w zakładzie Zdrowia Publicznego.

Członek zarządu Sekcji Kardiologii Sportowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego i komisji rewizyjnej Sekcji Prewencji i Epidemiologii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Zasiada w Radzie
Naukowej Instytutu Żywności i Żywienia. Współpracuje również z Ministerstwem Zdrowia, Departamentem Zdrowia Publicznego oraz WHO. W ramach działalności edukacyjnej wielokrotnie prowadził wykłady dla pacjentów, studentów medycyny, lekarzy oraz farmaceutów. Autor publikacji "Medycyna Stylu Życia".

już niedostępne 150,00 zł -
Liczne badania wskazują, że diety roślinne mogą stanowić istotne narzędzie nie tylko w prewencji, ale i terapii tzw. chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca typu 2, choroba niedokrwienna serca, otyłość, dna moczanowa czy hipercholesterolemia.
Podczas warsztatów, dowiesz się, na co zwrócić szczególną uwagę, rozmawiając z pacjentem na temat diety roślinnej, jakie składniki wymagają szczególnej uwagi oraz jak w praktyce wygląda model zdrowej diety roślinnej.
Prowadząca podzieli się z Uczestnikami nie tylko wiedzą naukową, popartą najnowszymi doniesieniami, ale również swoim doświadczeniem z gabinetu dietetycznego, łącząc teorię z praktycznymi aspektami wprowadzania i stosowania diety roślinnej.

______
mgr Iwona Kibil - dietetyk, specjalista z zakresu diet roślinnych.
Prowadzi własną praktykę dietetyczną skierowaną głównie do osób na diecie bezmięsnej. Pracuje m.in. z wegańskimi rodzinami, kobietami w ciąży, małymi dziećmi oraz osobami stosującymi dietę roślinną jako profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Jest autorką artykułów, warsztatów i wykładów związanych z różnymi aspektami zdrowotnymi diety roślinnej.
Jest autorką książek "Wege. Dieta roślinna w praktyce" i "Wege rodzina. Dieta roślinna w praktyce". Sama od lat stosuje dietę roślinną opartą na produktach nieprzetworzonych.
8.30-11.00 Dieta roślinna w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych z mgr Iwoną Kibil

Liczne badania wskazują, że diety roślinne mogą stanowić istotne narzędzie nie tylko w prewencji, ale i terapii tzw. chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca typu 2, choroba niedokrwienna serca, otyłość, dna moczanowa czy hipercholesterolemia.
Podczas warsztatów, dowiesz się, na co zwrócić szczególną uwagę, rozmawiając z pacjentem na temat diety roślinnej, jakie składniki wymagają szczególnej uwagi oraz jak w praktyce wygląda model zdrowej diety roślinnej.
Prowadząca podzieli się z Uczestnikami nie tylko wiedzą naukową, popartą najnowszymi doniesieniami, ale również swoim doświadczeniem z gabinetu dietetycznego, łącząc teorię z praktycznymi aspektami wprowadzania i stosowania diety roślinnej.

______
mgr Iwona Kibil - dietetyk, specjalista z zakresu diet roślinnych.
Prowadzi własną praktykę dietetyczną skierowaną głównie do osób na diecie bezmięsnej. Pracuje m.in. z wegańskimi rodzinami, kobietami w ciąży, małymi dziećmi oraz osobami stosującymi dietę roślinną jako profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Jest autorką artykułów, warsztatów i wykładów związanych z różnymi aspektami zdrowotnymi diety roślinnej.
Jest autorką książek "Wege. Dieta roślinna w praktyce" i "Wege rodzina. Dieta roślinna w praktyce". Sama od lat stosuje dietę roślinną opartą na produktach nieprzetworzonych.

już niedostępne 150,00 zł -
60% Polaków ma nadmierną masę ciała, która wynika z tego, że jemy zbyt dużo kalorii względem wydatków energetycznych. Ten stan ma podłoże wieloczynnikowe, ale jednym z najbardziej prozaicznych jest permanentne odczuwanie głodu. Podczas warsztatów nauczę Cię ile posiłków w ciągu doby spożywać, jak je planować oraz w jaki sposób je spożywać, aby o głodzie przypominać sobie co kilka godzin, a nie co kilka minut. Dodatkowo wspomnę o suplementacji, która podczas procesu
odchudzania może przybliżyć Cię do utraty 5 kg bez zbędnych wyrzeczeń i ciągłego kontrolowania spożycia kalorii, dzięki czemu wskoczysz w ubrania o 2 rozmiary mniejsze i wzrośnie Twój komfort życia.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, specjalizujący się w dietetyce sportowej. Rozwój naukowy łączy z praktyką, pracując z zawodnikami startującymi na arenie międzynarodowej, ale i ambitnymi amatorami. Współzałożyciel Dietetyki #NieNaŻarty, której hasłem jest "Jedz normalnie. Osiągaj więcej.", bowiem dieta powinna być zdrowa, ale przede wszystkim smaczna i... powinna sycić.
8.30 - 11.00 Kontrola łaknienia - Arkadiusz Matras

60% Polaków ma nadmierną masę ciała, która wynika z tego, że jemy zbyt dużo kalorii względem wydatków energetycznych. Ten stan ma podłoże wieloczynnikowe, ale jednym z najbardziej prozaicznych jest permanentne odczuwanie głodu. Podczas warsztatów nauczę Cię ile posiłków w ciągu doby spożywać, jak je planować oraz w jaki sposób je spożywać, aby o głodzie przypominać sobie co kilka godzin, a nie co kilka minut. Dodatkowo wspomnę o suplementacji, która podczas procesu
odchudzania może przybliżyć Cię do utraty 5 kg bez zbędnych wyrzeczeń i ciągłego kontrolowania spożycia kalorii, dzięki czemu wskoczysz w ubrania o 2 rozmiary mniejsze i wzrośnie Twój komfort życia.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, specjalizujący się w dietetyce sportowej. Rozwój naukowy łączy z praktyką, pracując z zawodnikami startującymi na arenie międzynarodowej, ale i ambitnymi amatorami. Współzałożyciel Dietetyki #NieNaŻarty, której hasłem jest "Jedz normalnie. Osiągaj więcej.", bowiem dieta powinna być zdrowa, ale przede wszystkim smaczna i... powinna sycić.

już niedostępne 150,00 zł -
  8.30-11.00 Badania laboratoryjne w praktyce dietetyka (Laboratory tests in dietitian's practice) - lek. Anna Dittfeld
już niedostępne 150,00 zł -
Zachęcenie pacjenta do zmiany stylu życia i związanych z nim nawyków bywa procesem trudnym i wymagającym. Stanowi jednak jedynie pierwszy krok na drodze do zdrowszego i lepszego życia. Równie ważnym, choć znacznie częściej pomijanym etapem w pracy z pacjentem są działania nastawione na utrzymanie nowych nawyków przez dłuższy czas i czerpanie z ich długofalowych korzyści.

Warsztaty odpowiedzą na pytanie, dlaczego podtrzymanie nawyków wymaga dodatkowej pracy i umiejętności, pokazując, w jaki sposób zaadresować pięć kluczowych obszarów: utrzymanie motywacji, samoregulację, zasoby, przyzwyczajenia
oraz otoczenie, aby wesprzeć pacjenta w osiągnięciu długotrwałej zmiany.

Uczestnicy otrzymają praktyczne wskazówki dotyczące wykorzystania technik zmiany zachowań zdrowotnych, a w programie warsztatów znajdą się między innymi: wprowadzenie do psychologii zmiany zachowań zdrowotnych, dyskusja oraz ćwiczenia z zakresu najefektywniejszego wykorzystania wiedzy psychologicznej w codziennej praktyce medycznej.

______
dr Dominika Kwaśnicka - psycholog. Studia licencjackie ukończyła na Uniwersytecie Aberdeen w Szkocji, magisterskie na kierunku Public Health and Health Services Research (Zdrowie Publiczne i Badanie Służby Zdrowia) na Newcastle University, gdzie również obroniła doktorat.

W pracy badawczej koncentruje się na procesach związanych ze zmianami behawioralnymi w publicznej służbie zdrowia. Bada zjawiska takie, jak: motywacje wspierające dane zachowania, przyzwyczajenia, samo-regulację i radzenie sobie z barierami behawioralnymi. Interesuje się wpływem środowiska i związków społecznych na ludzkie zachowania oraz tym, w jaki sposób dostępność fizycznych i psychologicznych zasobów powoduje, że ludzie zmieniają i są w stanie wytrwać przy nowych zachowaniach zdrowotnych. Obecnie dzięki dofinansowaniu z Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, w ramach programu HOMING, Dominika prowadzi projekt badawczy dotyczący podtrzymania niższej wagi ciała: https://www.wybieramyzdrowie.pl/.

Jest aktywną członkinią European Health Psychology Society (EHPS) (Europejskie Towarzystwo Psychologii Zdrowia) i przewodniczącą komitetu Synergy, w tym stowarzyszeniu. Dominika jest również jednym z głównych redaktorów bloga "Practical Health Psychology" przedstawiającego najnowsze badania z zakresu psychologii zdrowia i jej praktycznych zastosowań, publikowanego w 25 językach, skierowanego do pracowników służby zdrowia: www.practicalhealthpsychology.com.
8.30 - 11.00 Wsparcie pacjentów w zmianie i utrzymaniu nawyków związanych ze zdrowym stylem życia z dr Dominiką Kwaśnicką

Zachęcenie pacjenta do zmiany stylu życia i związanych z nim nawyków bywa procesem trudnym i wymagającym. Stanowi jednak jedynie pierwszy krok na drodze do zdrowszego i lepszego życia. Równie ważnym, choć znacznie częściej pomijanym etapem w pracy z pacjentem są działania nastawione na utrzymanie nowych nawyków przez dłuższy czas i czerpanie z ich długofalowych korzyści.

Warsztaty odpowiedzą na pytanie, dlaczego podtrzymanie nawyków wymaga dodatkowej pracy i umiejętności, pokazując, w jaki sposób zaadresować pięć kluczowych obszarów: utrzymanie motywacji, samoregulację, zasoby, przyzwyczajenia
oraz otoczenie, aby wesprzeć pacjenta w osiągnięciu długotrwałej zmiany.

Uczestnicy otrzymają praktyczne wskazówki dotyczące wykorzystania technik zmiany zachowań zdrowotnych, a w programie warsztatów znajdą się między innymi: wprowadzenie do psychologii zmiany zachowań zdrowotnych, dyskusja oraz ćwiczenia z zakresu najefektywniejszego wykorzystania wiedzy psychologicznej w codziennej praktyce medycznej.

______
dr Dominika Kwaśnicka - psycholog. Studia licencjackie ukończyła na Uniwersytecie Aberdeen w Szkocji, magisterskie na kierunku Public Health and Health Services Research (Zdrowie Publiczne i Badanie Służby Zdrowia) na Newcastle University, gdzie również obroniła doktorat.

W pracy badawczej koncentruje się na procesach związanych ze zmianami behawioralnymi w publicznej służbie zdrowia. Bada zjawiska takie, jak: motywacje wspierające dane zachowania, przyzwyczajenia, samo-regulację i radzenie sobie z barierami behawioralnymi. Interesuje się wpływem środowiska i związków społecznych na ludzkie zachowania oraz tym, w jaki sposób dostępność fizycznych i psychologicznych zasobów powoduje, że ludzie zmieniają i są w stanie wytrwać przy nowych zachowaniach zdrowotnych. Obecnie dzięki dofinansowaniu z Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, w ramach programu HOMING, Dominika prowadzi projekt badawczy dotyczący podtrzymania niższej wagi ciała: https://www.wybieramyzdrowie.pl/.

Jest aktywną członkinią European Health Psychology Society (EHPS) (Europejskie Towarzystwo Psychologii Zdrowia) i przewodniczącą komitetu Synergy, w tym stowarzyszeniu. Dominika jest również jednym z głównych redaktorów bloga "Practical Health Psychology" przedstawiającego najnowsze badania z zakresu psychologii zdrowia i jej praktycznych zastosowań, publikowanego w 25 językach, skierowanego do pracowników służby zdrowia: www.practicalhealthpsychology.com.

już niedostępne 150,00 zł -
  8.30 - 11.00 Techniki zarządzania stresem dr n. med. Martą Kulpą
już niedostępne 150,00 zł -
Warsztat poświęcony wiedzy o profilaktyce i ergonomii kręgosłupa w miejscu pracy.
Podczas szkolenia omówione zostaną zasady dbania o kręgosłup każdego dnia, zarówno w domu jak i w pracy.
Warsztat jest naszpikowany ciekawostkami dotyczącymi prawidłowych i nieprawidłowych nawyków związanych z naszym ciałem, które mają wpływ na zdrowie kręgosłupa.
Uczestnicy otrzymają wiedzę, która pozwoli im zmniejszyć bądź ustrzec się przed dolegliwościami, które związane są z ich trybem pracy.
Warsztat prowadzony jest w formie interaktywnej prezentacji połączonej z ćwiczeniami.

___
dr n. med. Tomasz Chomiuk - absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii Wychowania Fizycznego. Ekspert w zakresie fizjoterapii oraz regeneracji. Wykładowca, uniwersytecki oraz szkoleniowiec zajmujący się odnową biologiczną. Fizjoterapeuta Polskiej Misji Olimpijskiej. W pracy naukowej zajmuje się głównie wpływem treningu fizycznego na parametry układu sercowo-naczyniowego
11.30-14.00 Zdrowy kręgosłup w miejscu pracy - dr n. med. Tomasz Chomiuk

Warsztat poświęcony wiedzy o profilaktyce i ergonomii kręgosłupa w miejscu pracy.
Podczas szkolenia omówione zostaną zasady dbania o kręgosłup każdego dnia, zarówno w domu jak i w pracy.
Warsztat jest naszpikowany ciekawostkami dotyczącymi prawidłowych i nieprawidłowych nawyków związanych z naszym ciałem, które mają wpływ na zdrowie kręgosłupa.
Uczestnicy otrzymają wiedzę, która pozwoli im zmniejszyć bądź ustrzec się przed dolegliwościami, które związane są z ich trybem pracy.
Warsztat prowadzony jest w formie interaktywnej prezentacji połączonej z ćwiczeniami.

___
dr n. med. Tomasz Chomiuk - absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii Wychowania Fizycznego. Ekspert w zakresie fizjoterapii oraz regeneracji. Wykładowca, uniwersytecki oraz szkoleniowiec zajmujący się odnową biologiczną. Fizjoterapeuta Polskiej Misji Olimpijskiej. W pracy naukowej zajmuje się głównie wpływem treningu fizycznego na parametry układu sercowo-naczyniowego

już niedostępne 150,00 zł -
Zero waste, choć brzmi modnie i rozprzestrzenia się w naszej aktualnej
rzeczywistości ma jednak dość odległy rodowód. Już bowiem nasze babcie były
prekursorkami takiego stylu życia i miały genialne patenty na domowy
recykling.
Babcine zero waste wymuszały okoliczności. Brak sklepów wypełnionych
towarem po brzegi i mało gotówki w sfatygowanej portmonetce. W ich
rzeczywistości dominował szary papier, szklane butelki i dziergane szydełkiem
siatki z dziurami. Niewiele rzeczy się wyrzucało, zdecydowanie więcej
obdarowywało drugim życiem.
Słowo jednorazowy było totalnie obce, ceniło się za to twórczą inwencję. Życie
w rytmie zero waste toczyło się dość naturalnie. Dziś, gdy zero waste przeżywa
renesans mamy źródło, z którego można śmiało i obficie czerpać. Pewne tematy
wcale się nie starzeją.
11.30-14.00 Zero waste od kuchni - recyklingowa podróż do korzeni

Zero waste, choć brzmi modnie i rozprzestrzenia się w naszej aktualnej
rzeczywistości ma jednak dość odległy rodowód. Już bowiem nasze babcie były
prekursorkami takiego stylu życia i miały genialne patenty na domowy
recykling.
Babcine zero waste wymuszały okoliczności. Brak sklepów wypełnionych
towarem po brzegi i mało gotówki w sfatygowanej portmonetce. W ich
rzeczywistości dominował szary papier, szklane butelki i dziergane szydełkiem
siatki z dziurami. Niewiele rzeczy się wyrzucało, zdecydowanie więcej
obdarowywało drugim życiem.
Słowo jednorazowy było totalnie obce, ceniło się za to twórczą inwencję. Życie
w rytmie zero waste toczyło się dość naturalnie. Dziś, gdy zero waste przeżywa
renesans mamy źródło, z którego można śmiało i obficie czerpać. Pewne tematy
wcale się nie starzeją.

już niedostępne 150,00 zł -
Gabinety specjalistów codziennie odwiedza wielu pacjentów/klientów, którzy różnią się od siebie temperamentem, osobowością, poziomem motywacji, nawykami i sposobem życia. Naszym zadaniem jest dopasować sposób komunikacji do każdego pacjenta/klienta w taki sposób, aby czas wizyty był jak najbardziej efektywny. Ważne jest, abyśmy potrafili umiejętnie zachęcać do zdrowego stylu życia i zmiany nawyków poszczególne osoby. Podczas warsztatu każda/y uczestniczka/uczestnik będzie miał/a możliwość poznać "kolory pacjentów/klientów", własny dominujący kolor oraz przyjrzeć się im bliżej. Zastanowimy się po czym poznać określone typy osób oraz co sprzyja komunikacji z nimi, a co ją utrudnia i przygotujemy zestaw dobrych praktyk w komunikacji z każdym z typów. Podczas warsztatu będzie także okazja, aby dowiedzieć się, w jaki sposób działają nawyki i jak duże znaczenie mają dla zmiany niewielkie działania. Przećwiczymy również przykłady wypowiedzi zachęcających do zmiany stylu życia i nawyków z nim związanych dla pacjentów/klientów będących przedstawicielami poszczególnych typów.

_____
mgr Aneta Machnio - psycholog o specjalności psychoprofilaktyka i psychologia społeczna, specjalista ds. rozwoju, doradca zawodowy i ekspert HR. Absolwentka studiów podyplomowych w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi, doradztwa zawodowego i zarządzania talentami, studiów pedagogicznych oraz szkoły coachingu grupowego i zespołowego, a także kursu trenerskiego. Członek Polskiego Towarzystwa Komunikacji Medycznej i Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Od 11 lat wspiera pracowników i organizacje w obszarze szkoleń, rozwoju zawodowego i osobistego. Podejmuje działania mające na celu dbanie o dobre warunki i samopoczucie człowieka w miejscu pracy, budowanie świadomości i postawy zorientowanej na zdrowy styl życia, dbanie o siebie oraz działania zachęcające do zachowania harmonii pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym. Jest związana również z obszarem komunikacji w medycynie i medycyną narracyjną. Koordynowała kilka ogólnopolskich projektów mających na celu zadbanie o skuteczną i życzliwą komunikację na linii lekarz - pacjent. Obecnie prowadzi wykłady i warsztaty oraz konsultacje indywidualne dla lekarzy i studentów kierunków medycznych związanych ze zdrowiem w zakresie powyższej tematyki. W swojej pracy chętnie korzysta z obrazów, metafor i słów, łącząc kreatywne zadania z osiągnięciami nauki. Prywatnie uwielbia podróże do krajów bałkańskich, Amerykę Środkową, kontakt z naturą oraz książki i teatr.
11.30 - 14.00 Promocja zdrowego stylu życia i zmiana nawyków wśród różnych typów pacjentów z mgr Anetą Machnio

Gabinety specjalistów codziennie odwiedza wielu pacjentów/klientów, którzy różnią się od siebie temperamentem, osobowością, poziomem motywacji, nawykami i sposobem życia. Naszym zadaniem jest dopasować sposób komunikacji do każdego pacjenta/klienta w taki sposób, aby czas wizyty był jak najbardziej efektywny. Ważne jest, abyśmy potrafili umiejętnie zachęcać do zdrowego stylu życia i zmiany nawyków poszczególne osoby. Podczas warsztatu każda/y uczestniczka/uczestnik będzie miał/a możliwość poznać "kolory pacjentów/klientów", własny dominujący kolor oraz przyjrzeć się im bliżej. Zastanowimy się po czym poznać określone typy osób oraz co sprzyja komunikacji z nimi, a co ją utrudnia i przygotujemy zestaw dobrych praktyk w komunikacji z każdym z typów. Podczas warsztatu będzie także okazja, aby dowiedzieć się, w jaki sposób działają nawyki i jak duże znaczenie mają dla zmiany niewielkie działania. Przećwiczymy również przykłady wypowiedzi zachęcających do zmiany stylu życia i nawyków z nim związanych dla pacjentów/klientów będących przedstawicielami poszczególnych typów.

_____
mgr Aneta Machnio - psycholog o specjalności psychoprofilaktyka i psychologia społeczna, specjalista ds. rozwoju, doradca zawodowy i ekspert HR. Absolwentka studiów podyplomowych w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi, doradztwa zawodowego i zarządzania talentami, studiów pedagogicznych oraz szkoły coachingu grupowego i zespołowego, a także kursu trenerskiego. Członek Polskiego Towarzystwa Komunikacji Medycznej i Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Od 11 lat wspiera pracowników i organizacje w obszarze szkoleń, rozwoju zawodowego i osobistego. Podejmuje działania mające na celu dbanie o dobre warunki i samopoczucie człowieka w miejscu pracy, budowanie świadomości i postawy zorientowanej na zdrowy styl życia, dbanie o siebie oraz działania zachęcające do zachowania harmonii pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym. Jest związana również z obszarem komunikacji w medycynie i medycyną narracyjną. Koordynowała kilka ogólnopolskich projektów mających na celu zadbanie o skuteczną i życzliwą komunikację na linii lekarz - pacjent. Obecnie prowadzi wykłady i warsztaty oraz konsultacje indywidualne dla lekarzy i studentów kierunków medycznych związanych ze zdrowiem w zakresie powyższej tematyki. W swojej pracy chętnie korzysta z obrazów, metafor i słów, łącząc kreatywne zadania z osiągnięciami nauki. Prywatnie uwielbia podróże do krajów bałkańskich, Amerykę Środkową, kontakt z naturą oraz książki i teatr.

już niedostępne 150,00 zł -
O edukacji żywieniowej możemy nauczyć się z książek, wykładów czy lekcji, jednak ciekawszą, a co ważniejsze - skuteczniejszą jej formą (co potwierdzają liczne badania naukowe) są warsztaty kulinarne, czyli nauka poprzez praktykę.

W jaki sposób zorganizować warsztaty? Co jest niezbędne do ich sprawnego i skutecznego poprowadzenia? Na co zwrócić szczególną uwagę, zwłaszcza podczas zajęć kierowanych do dzieci? Jakich błędów unikać, a co sprawdza się w każdej sytuacji?

Jeśli zastanawiasz się nad rozszerzeniem swojej pracy z pacjentami i działalności edukacyjnej o praktyczne zajęcia kulinarne, to warsztaty dla Ciebie.
Temat przybliży mgr Katarzyna Woźnicka z Fundacji Szkoła na Widelcu. Fundacja już od 2012 roku działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci, młodzieży i dorosłych, prowadząc liczne warsztaty kulinarne dla dzieci, ucząc nowych smaków i zapachów, zaznajamiając z gotowaniem i pokazując, że gotowanie w domu jest nie tylko frajdą, ale i ważną umiejętnością. Oprócz tego Fundacja od lat prowadzi pokazy i szkolenia dla kadr stołówek placówek szkolnych pokazując nowe techniki, ciekawe i łatwo dostępne produkty oraz proste sposoby na to, by dzieci w szkołach i przedszkolach jadły chętniej. Fundacja prowadzi również autorski program edukacyjny Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu dla uczniów klas 0-3 szkół podstawowych, do którego rocznie zgłasza się ponad 1500 szkół z całej Polski. Wszystko po to, aby dzieciaki jadły lepiej.

___
Katarzyna Woźnicka | Szkoła na widelcu
11.30 - 14.00 Praktyczna edukacja żywieniowo-kulinarna z Katarzyna Woźnicka | Fundacja Szkoła na widelcu

O edukacji żywieniowej możemy nauczyć się z książek, wykładów czy lekcji, jednak ciekawszą, a co ważniejsze - skuteczniejszą jej formą (co potwierdzają liczne badania naukowe) są warsztaty kulinarne, czyli nauka poprzez praktykę.

W jaki sposób zorganizować warsztaty? Co jest niezbędne do ich sprawnego i skutecznego poprowadzenia? Na co zwrócić szczególną uwagę, zwłaszcza podczas zajęć kierowanych do dzieci? Jakich błędów unikać, a co sprawdza się w każdej sytuacji?

Jeśli zastanawiasz się nad rozszerzeniem swojej pracy z pacjentami i działalności edukacyjnej o praktyczne zajęcia kulinarne, to warsztaty dla Ciebie.
Temat przybliży mgr Katarzyna Woźnicka z Fundacji Szkoła na Widelcu. Fundacja już od 2012 roku działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci, młodzieży i dorosłych, prowadząc liczne warsztaty kulinarne dla dzieci, ucząc nowych smaków i zapachów, zaznajamiając z gotowaniem i pokazując, że gotowanie w domu jest nie tylko frajdą, ale i ważną umiejętnością. Oprócz tego Fundacja od lat prowadzi pokazy i szkolenia dla kadr stołówek placówek szkolnych pokazując nowe techniki, ciekawe i łatwo dostępne produkty oraz proste sposoby na to, by dzieci w szkołach i przedszkolach jadły chętniej. Fundacja prowadzi również autorski program edukacyjny Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu dla uczniów klas 0-3 szkół podstawowych, do którego rocznie zgłasza się ponad 1500 szkół z całej Polski. Wszystko po to, aby dzieciaki jadły lepiej.

___
Katarzyna Woźnicka | Szkoła na widelcu

już niedostępne 150,00 zł -
Diety roślinne w sporcie to temat, który do czerwoności rozgrzał już niejedno forum internetowe. Z najpowszechniejszymi i najistotniejszymi mitami oraz półprawdami w tym temacie rozprawi się mgr Urszula Somow.
Jej wiedzę teoretyczną, dopełnia codzienne doświadczenie współpracy ze sportowcami stosującymi zarówno diety roślinne, jak i tradycyjne.

W myśl idei "nie chodzi o to, żeby było możliwe, a optymalne", Ula kompleksowo przedstawi zarówno wady, jak i zalety stosowania diet roślinnych w sporcie profesjonalnym w świetle najnowszych doniesień naukowych.

___
Ula Somow - dietetyk - dietetyk Polskiego Związku Lekkiej Atletyki, konsultant klubu siatkarskiego PGE Skra Bełchatów, ekspert Fundacji Szkoła na Widelcu. Absolwentka SGGW w Warszawie, od dziecka czynnie związana ze sportem. Promotorka diety opartej o niskoprzetworzone produkty roślinne, którą oddziela jednak od tradycyjnego weganizmu.
11.30-14.00 Diety roślinne w sporcie z mgr Urszulą Somow

Diety roślinne w sporcie to temat, który do czerwoności rozgrzał już niejedno forum internetowe. Z najpowszechniejszymi i najistotniejszymi mitami oraz półprawdami w tym temacie rozprawi się mgr Urszula Somow.
Jej wiedzę teoretyczną, dopełnia codzienne doświadczenie współpracy ze sportowcami stosującymi zarówno diety roślinne, jak i tradycyjne.

W myśl idei "nie chodzi o to, żeby było możliwe, a optymalne", Ula kompleksowo przedstawi zarówno wady, jak i zalety stosowania diet roślinnych w sporcie profesjonalnym w świetle najnowszych doniesień naukowych.

___
Ula Somow - dietetyk - dietetyk Polskiego Związku Lekkiej Atletyki, konsultant klubu siatkarskiego PGE Skra Bełchatów, ekspert Fundacji Szkoła na Widelcu. Absolwentka SGGW w Warszawie, od dziecka czynnie związana ze sportem. Promotorka diety opartej o niskoprzetworzone produkty roślinne, którą oddziela jednak od tradycyjnego weganizmu.

już niedostępne 150,00 zł -
Social media z dnia na dzień rosną w siłę. To głównie z nich czerpiemy informacje. Jak wykorzystać je w prawidłowy sposób do promocji do zdrowia? Czego się wystrzegać? Jakich narzędzi używać? Przede wszystkim: jak stworzyć społeczność, która nam zaufa i będzie chętna na edukację? 11.30 - 14.00 Efektywna edukacja zdrowotna w mediach społecznościowych - Ewelina Budzyńska | Lelcia

Social media z dnia na dzień rosną w siłę. To głównie z nich czerpiemy informacje. Jak wykorzystać je w prawidłowy sposób do promocji do zdrowia? Czego się wystrzegać? Jakich narzędzi używać? Przede wszystkim: jak stworzyć społeczność, która nam zaufa i będzie chętna na edukację?

już niedostępne 150,00 zł -
  11.30 - 14.00 Podstawy dialogu motywującego (Foundations of motivational interviewing) - dr Anna Januszewicz
już niedostępne 150,00 zł -
  11.30-14.00 Styl życia w niewydolności serca (Lifestyle in heart failure) - dr n. med. Daniel Śliż
już niedostępne 150,00 zł -
  11.30 - 14.00 Dieta roślinna w prewencji i leczeniu chorób cywilizacyjnych (Plant-based diet in prevention and treatment of civilisation diseases) - mgr Iwona Kibil
już niedostępne 150,00 zł -