Syrah & Shiraz: degustacja szczepowa
Zapraszamy na degustację czerwieni! I to jakich! W październiku bierzemy pod winiarską lupę SYRAHA (a może Shiraza?🤔).
Istnieje wiele teorii dotyczących pochodzenia nazwy "Syrah". Ponoć nawiązuje do wina produkowanego wokół miasta Shiraz na południu Iranu. W IX wieku region ten był znany z produkcji najlepszego wina na świecie. Znajdziemy również doniesienia o greckim pochodzeniu tego szczepu. Jednak badania profilowania DNA opublikowane pod koniec lat 90. wykazały, że Shiraz/Syrah jest krzyżówką dwóch pomniejszych odmian Rodanu: Dureza (ciemna odmiana) i Mondeuse Blanche (biała odmiana), z których żadna nie jest dziś zbyt poularna wśród nasadzeń. To zasadniczo udowadnia pochodzenie odmian z Rodanu.
O tym, gdzie się go obecnie uprawia. Czym się różni Syrah od Shiraza? Z czym się go je? O tym wszystkim podczas naszej degustacji.
WinLista, czyli co degustujemy:
🍇 Romain Duvernay Crozes-Hermitage (Francja)
🍇 Boekenhoutskloof The Chocolate Block (RPA)
🍇 D'Arenberg The Stump Jump (Australia)
🍇 Graillot & Thalvin Tandem (Maroko)
🍇 Langmeil Valley Floor (Australia)
Cena przy rezerwacji bezpośredniej: 119zł
Macie pytania? Skontaktujcie się z nami:
[email protected] lub 535 995 170
Pamiętajcie, że po degustacji pozostajemy otwarci do 00:00