87. #warsztatykawowe Etno Cafe Jednorożec Łódź: Plantacja kawy
Co by było gdybyś mógł porozmawiać z baristą Etno Cafe jak równy z równym? Właśnie dlatego cykl #warsztatykawowe ETNO CAFÉ.
Nie ukrywamy, że kawa to nasza pasja. Wiemy o niej sporo, ale ciągle poszerzamy swoją wiedzę. Poza tym, że lubimy się przed Tobą chwalić naszymi umiejętnościami parząc kawę na wszelakie sposoby, to lubimy też dzielić się kawową wiedzą. Lubimy, jak Twoja kawowa świadomość rośnie.
CO BYŁO PIERWSZE OWOC CZY ZIARNO? Plantacja kawy. ☕
Kawa ma dwa gatunki (właściwie to trzy, choć ten trzeci jest "niepijalny"): arabikę i robustę. Jeden uważany, za bardziej szlachetny, drugi za mniej. Poznaj je od środka, przez łuskę, miąższ, skórkę, cały owoc, aż po jego krzak, a nawet drzewo. 🌱
👉 Co to jest pas kawowy?
👉 Do ilu metrów może urosnąć kawowiec?
👉 Co ma więcej kofeiny: arabika czy robusta?
👉 Czy można zjeść owoce kawowca?
👉 Jak oddzielić ziarna od owocu?
Będzie to sensoryczne doświadczenie, otóż część odpowiedzi na powyższe pytania poruszy Wasze nosy i kubeczki smakowe. Zaparzymy:
👉 kawowy kompot
👉 kawę w dripperze Hario V60
Naszym przewodnikiem po mroźnej krainie kawy będzie Karol Przesmycki, Trener Baristów, który przeprowadził blisko sto warsztatów kawowych w całej Polsce, a ostatnimi czasy spotkał się z ponad tysiącem kawoszy on-line, by dbać o zawartość ich kubków w czasie lockdown'u. 💯🖤
Weź udział w cyklu #warsztatykawowe w Łodzi i porozmawiaj z baristą Etno Cafe jak równy z równym. 9 marca / środa.
18:00-19:30
Domowe metody parzenia kawy
Etno Cafe Jednorożec Łódź
wstęp na #warsztatykawowe jest bezpłatny
---
*obowiązują zapisy
*liczba miejsc limitowana
*w związku z obostrzeniami związanymi z pandemią koronawirusa wymagana jest dezynfekcja rąk, noszenie maseczek zasłaniających usta i nos oraz utrzymanie dystansu między uczestnikami