Dieta, Odżywianie i Degustacje

Bezglutenowe pieczywo i wegańskie dodatki z MISA MOCY

location icon
BURDA FOOD CENTER Rdestowa 1B-C, Wrocaw
calendar icon
Od 19 maj 18:00 do 19 maj 22:00
ticket icon
Od 250,00 zł

Na bezglutenowej diecie wszyscy marzą o jednym - pysznym pieczywie, które pamiętamy z glutenowych czasów. Na warsztatach przekonamy się, że jest to możliwe! Wystarczy odrobina wiedzy, praktyki i oczywiście odpowiednie produkty. Czekając na chleby, przekąsimy obłędną tortillę z batata oraz przygotujemy rozpływające się w ustach dodatki do chleba. Przywitamy nadchodzącą tydzień po warsztatach wiosnę nie tylko smacznie, ale i zdrow

Podczas chlebowych warsztatów z Misa Mocy wyczarujemy następujące pyszności (vegan, gluten free): 

1. Idealne, mięciutkie w środku z chrupiącą skórką, CHLEBY BEZGLUTENOWE (aż 4 rodzaje!!!):
- gryczany, kukurydziany owsiany oraz chleb z ziarnami

2. Mięciutkie BUŁECZKI (nowy przepis!)

3. Elastyczna TORTILLA Z BATATA

4. Kolorowe DODATKI do chleba:
- czerwona - muhammara z pieczonej papryki
- zielona - pasta z zielonych strączków z dodatkiem olejku limonkowego
- niebieski - twaróg wegański
- brązowa - pasta z soczewicy z kiszoną cytryna i dodatkami.

Zaczniemy również robić ZAKWAS BEZGLUTENOWY. Każdy z uczestników wyjdzie ze słoikiem rozpoczętego zakwasu oraz instrukcją i przepisami na dalsze działania. Aby dokończyć pracę należy zaopatrzyć się w mąkę owsianą oraz ryżową białą. Wszystkie poznane chleby można zrobić na zakwasie.

Wszystkie potrawy są wegańskie, nie zawierają glutenu i białego cukru.

Na warsztacie poznamy:
- bezglutenowe mąki podnoszące elastyczność ciasta,
- dodatki zastępujące gluten w cieście,
- sposób na mięciutkie, doskonałe bezglutenowe pieczywo,
- metodę wyrabiania ciasta bezglutenowego, konsystencję i właściwości,
- pomysły na ciekawe dodatki do pieczywa,
- ciekawostki i triki kulinarne.

Produkty mogą zawierać śladowe ilości glutenu, w studio kulinarnym stosowany jest gluten, dlatego, jeśli masz celiakię, poinformuj nas wcześniej, byśmy mogli odpowiednio przygotować stanowisko i zadbać o Twoje bezpieczeństwo.
Spotkanie zakończy się degustacją przyrządzonych pyszności.

O PROWADZĄCEJ:
Nazywam się Ewa, jestem autorką bloga Misa Mocy. Swoją przygodę z wegetarianizmem rozpoczęłam prawie 20 lat temu. Z czasem okazało się, że mam nietolerancję laktozy, białka jaja kurzego oraz nadwrażliwość na gluten. Z tych właśnie powodów przeszłam na dietę wegańską, bezglutenową. Pracuję jako trener zdrowej kuchni i pomagam ludziom radzić sobie z codzienną dietą oraz zmieniać nawyki żywieniowe.

Prosimy wziąć ze sobą pojemniki na żywność (pyszności, które zostaną będzie można zabrać do domu) oraz dodatkowo słoik o pojemności 1L/os. w celu zabrania do domu zakwasu, który powstanie na warsztatach.

Pod budynkiem BURDY w którym znajduje się studio kulinarne czekają na uczestników bezpłatne miejsca parkingowe - zachęcamy do skorzystania z nich na czas warsztatów.

CZAS TRWANIA WARSZTATÓW: ok. 4 godz.
Liczba miejsc ograniczona. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania warsztatów w przypadku nieutworzenia się pełnej grupy.

MIEJSCE: BURDA FOOD CENTER, Rdestowa 1B-C we Wrocławiu.
DODATKOWE INFORMACJE: studiokulinarne@burdamedia.pl, (+48) 694 455 399.

DO ZOBACZENIA!

Zdj.: Misa Mocy

Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
  Bezglutenowe pieczywo i wegańskie dodatki z Misą Mocy

dostępnych: 7

już niedostępne 250,00 zł -