Rozwój osobisty Dieta, Odżywianie i Degustacje

Wódka: poczuj różnicę, warsztaty degustacyjne 40procent.pl

location icon
Longway: cocktail & vodka bar Gliwicka 10, Katowice
calendar icon
Od 7 lut 19:00 do 7 lut 21:00

Czy jesteśmy świadkami rewolucji na rynku alkoholi wysokoprocentowych? Co oznacza kraft na rynku wódek? Czym różni się okowita od gorzałki? Jak smakuje Grochowica, Młody Ziemniak, czy Piołunówka Jakob Haberfeld? 

Aby się dowiedzieć, weź udział w wyjątkowych warsztatach degustacyjnych pokazujących wódkę od innej, lepszej strony. Podczas spotkania:

  • dowiesz się o historii i definicji wódki,
  • poznasz podstawy degustacji alkoholi wysokoprocentowych,
  • pozyskasz wiedzę o wyjątkowych alkoholach rzemieślniczych,
  • spróbujesz wybranych napojów spirytusowych z półki premium, wyselekcjonowanych specjalnie na okoliczność tego spotkania,
  • odkryjesz wyjątkowe miejsce na mapie Katowic: Longway: cocktail & vodka bar
Poczujesz różnicę!

Warsztaty z 40procent.pl to spojrzenie na lepszą stronę wódki. Można powiedzieć, że to filozofia "Wódka 2.0", czyli:

  • odpowiedzialna degustacja zamiast nadmiernej konsumpcji, 
  • jakość zamiast ilości,
  • konfrontacja lokalnego kraftu z masową produkcją przemysłową.

Jeśli szukasz pomysłu na piątkowy wieczór, chcesz spróbować czegoś nowego albo sprawić komuś prezent-niespodziankę, kup bilety na to wydarzenie. Dzięki uprzejmości i gościnności jednego z gospodarzy warsztatów: lokalu Longway, bilety można kupić w okazyjnej cenie: od 40 zł w Preorderze (do 31.12, tylko 5 takich biletów) i 50 zł. W sprzedaży także bilety premium za 90 zł. Ich posiadacze otrzymają zestaw upominkowy: kieliszek do degustacji alkoholi mocnych i 2 próbki (tzw. sample)  o pojemności 50 ml wybranych przez mnie alkoholi degustowanych podczas spotkania.

Spotkanie poprowadzi Marcin Młodożeniec, entuzjasta wódki oraz tradycji i kultury jej spożywania. Autor bloga www.40procent.pl, na którym publikuje ciekawostki, relacje z wizyt w ciekawych miejscach oraz degustacji.

W cenie biletu otrzymujesz:

  • Udział w prezentacji dotyczącej wódki
  • Mini warsztat z degustacji alkoholi mocnych 
  • Degustację 4 porcji alkoholi (4x25 gr) podanych w kieliszkach degustacyjnych + jedna porcja - repeta wybranego z nich:
    • Grochowica, okowita z grochu - wyjątkowy produkt na polskim i nie tylko rynku spirytusowym. Destylat z grochu o przedniej mocy (53,9%). Autorzy receptury mówią, że to jest trunek dla prawdziwych "strąk menów". Podczas warsztatów będzie można spróbować pierwszej, limitowanej edycji (5000 sztuk).
    • Młody Ziemniak 2018 - ikona polskiej destylacji stworzona przez legendę gorzelnictwa -Waldemara Durakiewicza w Krzesku koło Siedlec. Produkowany od 2009 roku, rocznikowany, perła w kolekcjach największych koneserów alkoholi. Przykładowo, butelka z 2013 roku kosztuje już ponad 600 zł. Każdy rocznik smakuje nieco inaczej. Podczas warsztatów będzie można spróbować Młodego Ziemniaka z 2018 roku.
    • Piołunówka - robi PIOŁUNUJĄCE wrażenie. Likier oświęcimskiej marki Jakob Haberfeld. Dużą zawartość alkoholu jak na wódkę smakową (50%). Sekretem tego trunku jest kompozycja ziela piołunu i 11 innych ziół i przypraw korzennych. Dzięki temu w smaku wyczuwalne są zarówno gorycz, jak i słodycz.
    • NIESPODZIANKA - niech nazwa jednego trunku będzie owiana tajemnicą do samego końca :)
  • Możliwość wyrażenia swojej opinii na temat degustowanych alkoholi i dyskusji z innymi uczestnikami oraz prowadzącym
Do zobaczenia.

Poniżej opinie kilku dotychczasowych uczestników warsztatów:

  • "Bardzo dobrze merytorycznie przygotowane warsztaty" (Wojtek)
  • "To było ożywcze i inspirujące spotkanie". (Monika)
  • "Zaskakujące informacje o historii wódki. Nie miałem pojęcia o jej pochodzeniu". (Marcin)
  • "Ciekawe było doświadczenie z destylatem z młodego ziemniaka. Odważny smak". (Bezimienny)
  • "Nigdy nie przypuszczałem, ze podróż przez krainę wódki może być tak fascynująca." (Piotr)
  • "Super spotkanie. Marcin, fajna prezentacja i szanuję wiedzę". (Jacek)

Warsztaty tylko dla osób pełnoletnich. Prosimy o zabranie dowodów osobistych.

Dodatkowe pytania?

Napisz do mnie na: Facebook, Instagram lub na 40procent@40procent.pl

Dołącz do wydarzenia

Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
Cena biletu zawiera:
- Udział w prezentacji dotyczącej wódki
- Mini warsztat z degustacji alkoholi mocnych
- Degustację 4 porcji alkoholi (5x25 gr) podanych w kieliszkach degustacyjnych + jedna porcja - repeta wybranego z nich:
--Grochowica, okowita z grochu - wyjątkowy produkt na polskim i nie tylko rynku spirytusowym. Destylat z grochu o przedniej mocy (53,9%). Autorzy receptury mówią, że to jest trunek dla prawdziwych "strąk menów". Podczas warsztatów będzie można spróbować pierwszej, limitowanej edycji (5000 sztuk).
--Młody Ziemniak 2018 - ikona polskiej destylacji stworzona przez legendę gorzelnictwa -Waldemara Durakiewicza w Krzesku koło Siedlec. Produkowany od 2009 roku, rocznikowany, perła w kolekcjach największych koneserów alkoholi. Przykładowo, butelka z 2013 roku kosztuje już ponad 600 zł. Każdy rocznik smakuje nieco inaczej. Podczas warsztatów będzie można spróbować Młodego Ziemniaka z 2018 roku.
--Piołunówka - robi PIOŁUNUJĄCE wrażenie. Likier oświęcimskiej marki Jakob Haberfeld. Dużą zawartość alkoholu jak na wódkę smakową (50%). Sekretem tego trunku jest kompozycja ziela piołunu i 11 innych ziół i przypraw korzennych. Dzięki temu w smaku wyczuwalne są zarówno gorycz, jak i słodycz.
--NIESPODZIANKA - niech nazwa jednego trunku będzie owiana tajemnicą do samego końca :)
-Możliwość wyrażenia swojej opinii na temat degustowanych alkoholi i dyskusji z innymi uczestnikami oraz prowadzącym
Normalny

Cena biletu zawiera:
- Udział w prezentacji dotyczącej wódki
- Mini warsztat z degustacji alkoholi mocnych
- Degustację 4 porcji alkoholi (5x25 gr) podanych w kieliszkach degustacyjnych + jedna porcja - repeta wybranego z nich:
--Grochowica, okowita z grochu - wyjątkowy produkt na polskim i nie tylko rynku spirytusowym. Destylat z grochu o przedniej mocy (53,9%). Autorzy receptury mówią, że to jest trunek dla prawdziwych "strąk menów". Podczas warsztatów będzie można spróbować pierwszej, limitowanej edycji (5000 sztuk).
--Młody Ziemniak 2018 - ikona polskiej destylacji stworzona przez legendę gorzelnictwa -Waldemara Durakiewicza w Krzesku koło Siedlec. Produkowany od 2009 roku, rocznikowany, perła w kolekcjach największych koneserów alkoholi. Przykładowo, butelka z 2013 roku kosztuje już ponad 600 zł. Każdy rocznik smakuje nieco inaczej. Podczas warsztatów będzie można spróbować Młodego Ziemniaka z 2018 roku.
--Piołunówka - robi PIOŁUNUJĄCE wrażenie. Likier oświęcimskiej marki Jakob Haberfeld. Dużą zawartość alkoholu jak na wódkę smakową (50%). Sekretem tego trunku jest kompozycja ziela piołunu i 11 innych ziół i przypraw korzennych. Dzięki temu w smaku wyczuwalne są zarówno gorycz, jak i słodycz.
--NIESPODZIANKA - niech nazwa jednego trunku będzie owiana tajemnicą do samego końca :)
-Możliwość wyrażenia swojej opinii na temat degustowanych alkoholi i dyskusji z innymi uczestnikami oraz prowadzącym

Wyprzedane 50,00 zł Wyprzedane
Cena biletu zawiera:
- Udział w prezentacji dotyczącej wódki
- Mini warsztat z degustacji alkoholi mocnych
- Degustację 4 porcji alkoholi (5x25 gr) podanych w kieliszkach degustacyjnych + jedna porcja - repeta wybranego z nich:
--Grochowica, okowita z grochu - wyjątkowy produkt na polskim i nie tylko rynku spirytusowym. Destylat z grochu o przedniej mocy (53,9%). Autorzy receptury mówią, że to jest trunek dla prawdziwych "strąk menów". Podczas warsztatów będzie można spróbować pierwszej, limitowanej edycji (5000 sztuk).
--Młody Ziemniak 2018 - ikona polskiej destylacji stworzona przez legendę gorzelnictwa -Waldemara Durakiewicza w Krzesku koło Siedlec. Produkowany od 2009 roku, rocznikowany, perła w kolekcjach największych koneserów alkoholi. Przykładowo, butelka z 2013 roku kosztuje już ponad 600 zł. Każdy rocznik smakuje nieco inaczej. Podczas warsztatów będzie można spróbować Młodego Ziemniaka z 2018 roku.
--Piołunówka - robi PIOŁUNUJĄCE wrażenie. Likier oświęcimskiej marki Jakob Haberfeld. Dużą zawartość alkoholu jak na wódkę smakową (50%). Sekretem tego trunku jest kompozycja ziela piołunu i 11 innych ziół i przypraw korzennych. Dzięki temu w smaku wyczuwalne są zarówno gorycz, jak i słodycz.
--NIESPODZIANKA - niech nazwa jednego trunku będzie owiana tajemnicą do samego końca :)
- Możliwość wyrażenia swojej opinii na temat degustowanych alkoholi i dyskusji z innymi uczestnikami oraz prowadzącym
Preorder

Cena biletu zawiera:
- Udział w prezentacji dotyczącej wódki
- Mini warsztat z degustacji alkoholi mocnych
- Degustację 4 porcji alkoholi (5x25 gr) podanych w kieliszkach degustacyjnych + jedna porcja - repeta wybranego z nich:
--Grochowica, okowita z grochu - wyjątkowy produkt na polskim i nie tylko rynku spirytusowym. Destylat z grochu o przedniej mocy (53,9%). Autorzy receptury mówią, że to jest trunek dla prawdziwych "strąk menów". Podczas warsztatów będzie można spróbować pierwszej, limitowanej edycji (5000 sztuk).
--Młody Ziemniak 2018 - ikona polskiej destylacji stworzona przez legendę gorzelnictwa -Waldemara Durakiewicza w Krzesku koło Siedlec. Produkowany od 2009 roku, rocznikowany, perła w kolekcjach największych koneserów alkoholi. Przykładowo, butelka z 2013 roku kosztuje już ponad 600 zł. Każdy rocznik smakuje nieco inaczej. Podczas warsztatów będzie można spróbować Młodego Ziemniaka z 2018 roku.
--Piołunówka - robi PIOŁUNUJĄCE wrażenie. Likier oświęcimskiej marki Jakob Haberfeld. Dużą zawartość alkoholu jak na wódkę smakową (50%). Sekretem tego trunku jest kompozycja ziela piołunu i 11 innych ziół i przypraw korzennych. Dzięki temu w smaku wyczuwalne są zarówno gorycz, jak i słodycz.
--NIESPODZIANKA - niech nazwa jednego trunku będzie owiana tajemnicą do samego końca :)
- Możliwość wyrażenia swojej opinii na temat degustowanych alkoholi i dyskusji z innymi uczestnikami oraz prowadzącym

Wyprzedane 40,00 zł Wyprzedane
Cena biletu zawiera:
- Udział w prezentacji dotyczącej wódki
- Mini warsztat z degustacji alkoholi mocnych
- Degustację 4 porcji alkoholi (5x25 gr) podanych w kieliszkach degustacyjnych + jedna porcja - repeta wybranego z nich:
--Grochowica, okowita z grochu - wyjątkowy produkt na polskim i nie tylko rynku spirytusowym. Destylat z grochu o przedniej mocy (53,9%). Autorzy receptury mówią, że to jest trunek dla prawdziwych "strąk menów". Podczas warsztatów będzie można spróbować pierwszej, limitowanej edycji (5000 sztuk).
--Młody Ziemniak 2018 - ikona polskiej destylacji stworzona przez legendę gorzelnictwa -Waldemara Durakiewicza w Krzesku koło Siedlec. Produkowany od 2009 roku, rocznikowany, perła w kolekcjach największych koneserów alkoholi. Przykładowo, butelka z 2013 roku kosztuje już ponad 600 zł. Każdy rocznik smakuje nieco inaczej. Podczas warsztatów będzie można spróbować Młodego Ziemniaka z 2018 roku.
--Piołunówka - robi PIOŁUNUJĄCE wrażenie. Likier oświęcimskiej marki Jakob Haberfeld. Dużą zawartość alkoholu jak na wódkę smakową (50%). Sekretem tego trunku jest kompozycja ziela piołunu i 11 innych ziół i przypraw korzennych. Dzięki temu w smaku wyczuwalne są zarówno gorycz, jak i słodycz.
--NIESPODZIANKA - niech nazwa jednego trunku będzie owiana tajemnicą do samego końca :)
- Możliwość wyrażenia swojej opinii na temat degustowanych alkoholi i dyskusji z innymi uczestnikami oraz prowadzącym
DODATKOWO:
zestaw upominkowy: kieliszek do degustacji alkoholi mocnych, 2 próbki (tzw. sample) o pojemności 50 ml wybranych alkoholi degustowanych podczas spotkania
Premium

Cena biletu zawiera:
- Udział w prezentacji dotyczącej wódki
- Mini warsztat z degustacji alkoholi mocnych
- Degustację 4 porcji alkoholi (5x25 gr) podanych w kieliszkach degustacyjnych + jedna porcja - repeta wybranego z nich:
--Grochowica, okowita z grochu - wyjątkowy produkt na polskim i nie tylko rynku spirytusowym. Destylat z grochu o przedniej mocy (53,9%). Autorzy receptury mówią, że to jest trunek dla prawdziwych "strąk menów". Podczas warsztatów będzie można spróbować pierwszej, limitowanej edycji (5000 sztuk).
--Młody Ziemniak 2018 - ikona polskiej destylacji stworzona przez legendę gorzelnictwa -Waldemara Durakiewicza w Krzesku koło Siedlec. Produkowany od 2009 roku, rocznikowany, perła w kolekcjach największych koneserów alkoholi. Przykładowo, butelka z 2013 roku kosztuje już ponad 600 zł. Każdy rocznik smakuje nieco inaczej. Podczas warsztatów będzie można spróbować Młodego Ziemniaka z 2018 roku.
--Piołunówka - robi PIOŁUNUJĄCE wrażenie. Likier oświęcimskiej marki Jakob Haberfeld. Dużą zawartość alkoholu jak na wódkę smakową (50%). Sekretem tego trunku jest kompozycja ziela piołunu i 11 innych ziół i przypraw korzennych. Dzięki temu w smaku wyczuwalne są zarówno gorycz, jak i słodycz.
--NIESPODZIANKA - niech nazwa jednego trunku będzie owiana tajemnicą do samego końca :)
- Możliwość wyrażenia swojej opinii na temat degustowanych alkoholi i dyskusji z innymi uczestnikami oraz prowadzącym
DODATKOWO:
zestaw upominkowy: kieliszek do degustacji alkoholi mocnych, 2 próbki (tzw. sample) o pojemności 50 ml wybranych alkoholi degustowanych podczas spotkania

Wyprzedane 90,00 zł Wyprzedane