To wydarzenie już się zakończyło:( Sprawdź inne ciekawe wydarzenia:

ZARZĄDZANIE STRESEM I EMOCJAMI

Poniedziałek - Wtorek
Hotel Apis, Kraków

Spotkanie w Kręgu Kobiet - Grudziądz

Dzisiaj, 17:30 - 20:30
QAL Group, Grudziądz

OpenReaktor #69 Startups, marketing and science behind it

Środa, 18:00
ReaktorWarsaw, Warszawa

Szkolenie na prowadzącego strzelanie (LOK) - Strzelnica FSO

17 Listopada - 18 Listopada od 549,99 zł
Strzelnica FSO, Warszawa

Opera Rara ze Smakiem - Spotkanie z Łukaszem Modelskim i Pawłem Bravo

Serdecznie zapraszamy na spotkanie kulinarne po koncercie Festiwalu Opera Rara: Venus & Adonis do restauracji Wierzynek. 

O kulinarnej Anglii XVII wieku opowiedzą prowadzący spotkanie. Podczas swojej podróży w czasy kompozytora Henry'ego Purcella sięgną po dziennik Samuela Pepysa, który w swoich zapiskach barwnie opisał kulinarno-gastronomiczne życie Londynu. Będzie to szczególna okazja, by w bogatszy sposób przeżyć koncert i uzupełnić to doświadczenie o doznania zmysłu smaku. Poszukiwanie związków pomiędzy kulinariami i sztukami pięknymi to nowa propozycja w historii festiwalu.

Uczestnicy spotkania będą mieli okazję skosztować wyjątkowych przekąsek, przygotowanych na tę okazję przez szefa kuchni Restauracji Wierzynek. Smak rozmowy podkreśli wino z winnic wybranych przez prowadzących spotkanie.


Łukasz Modelski 

Historyk sztuki, mediewista i gurmandzista. Autor książek kulinarnych - "Piątego smaku" i "Kuchni na plebanii", redaktor i dziennikarz. Od ponad pięciu lat w radiowej Dwójce prowadzi "Drogę przez mąkę" - audycję o związkach literatury i kuchni, pisuje felietony do magazynu "Czas wina" i rozwija nowe projekty prasowe. Duchowy okcytańczyk, kibicuje winnej Langwedocji, ale woli pijać gdzie indziej.


Paweł Bravo 

Pismak wędrowny. Rzemiosła dziennikarskiego uczył się we wczesnych latach 90. u Andrzeja Woyciechowskiego w Radiu Zet, po czym po kilkuletniej przerwie na pracę w Fundacji Batorego (program pomocy dla czasopism kulturalnych) powrócił do zawodu - najpierw jako redaktor pierwszego internetowego tygodnika książkowego "Latarnik", potem na krótko jako dziennikarz działu kultury "Gazety Wyborczej". W latach 2001-4 redaktor działu angielskiego w tygodniku "Forum". Koordynował następnie pracę redakcji portalu Onet.pl. W latach 2007-11 był zastępcą redaktora dodatku "Plus minus" do "Rzeczpospolitej". Od 2012 do 2017 r. należał do zespołu redakcyjnego dwumiesięcznika "Magazyn Wino", obecnie współpracuje z kwartalnikiem poświęconym kulturze wina "Ferment". Od 2011 regularnie obecny na łamach "Tygodnika Powszechnego" jako autor tekstów dotyczących polityki oraz mód i obyczajów żywieniowych, od 2015 roku stały felietonista kulinarny i redaktor działu krajowego. W wolnych chwilach od tych wszystkich zajęć tłumaczy włoskie kryminały.


Restauracja Wierzynek

Przed sześcioma wiekami, w 1364 roku z inicjatywy krakowskiego kupca Mikołaja Wierzynka w jednej z krakowskich kamienic odbyła się najsłynniejsza uczta w dziejach Polski - zaślubiny wnuczki króla Kazimierza Wielkiego z cesarzem Karolem IV Luksemburczykiem. Według doniesień, "stoły uginały się pod ciężarem potraw i napojów", a każdy z gości został obdarowany złotą i srebrną zastawą stołową.

Współcześnie Restauracja Wierzynek to wyjątkowe miejsce na mapie Polski, w którym w pełnej harmonii spotykają się 650-letnia tradycja ucztowania i nowoczesne podejście do sztuki kulinarnej! Suto zastawionym stołom towarzyszy możliwość zachwytu bogactwem historycznych wnętrz. Kuchnia Wierzynka, nagrodzona certyfikatem Slow Food, oferuje połączenie najwyższej jakości produktów organicznych z lokalnych gospodarstw z królewską sztuką ucztowania. Nasi szefowie kuchni każdego dnia dokładają największych starań, by stoły wypełnione aromatycznymi mięsiwami, świeżymi rybami, tradycyjnymi kaszami czy leśnymi grzybami stanowiły przestrzeń prawdziwej celebracji. 

Więcej na: www.wierzynek.pl


Festiwal Opera Rara

Festiwal Opera Rara prezentuje różnorodność opery na przestrzeni czterech stuleci i pokazuje tę dziedzinę sztuki w jej najpełniejszym kształcie. Wydarzenie nie rezygnuje z pokazywania tego, co dotychczas stanowiło o marce festiwalu i zawsze było sercem cyklu - największych dzieł operowych rekonstruowanych w zgodzie z duchem epoki przez najwybitniejszych przedstawicieli wykonawstwa historycznego. Od 2017 roku na najbardziej prestiżowych krakowskich scenach pojawiły się również pokazujące prawdziwe oblicze muzycznego teatru semi-opery, z zaznaczoną symbolicznie scenografią, kostiumami i uwydatnioną grą aktorską oraz pełne wersje sceniczne, których teatralność i profesjonalna oprawa zachwycą publiczność. Nowa formuła festiwalu Opera Rara to odpowiedź na głosy publiczności i wypełnienie powodującej dojmujący niedosyt stylistycznej luki. 

Więcej na www.operarara.pl

Zobacz również:

szkolenia szkolenia w Krakowie wydarzenia Kraków

Skontaktuj się z organizatorem

Organizatorem wydarzenia "Opera Rara ze Smakiem - Spotkanie z Łukaszem Modelskim i Pawłem Bravo" jest Bonus Management Sp. z o.o. S.K.

Organizujesz wydarzenie?

Dołącz do tysięcy polskich organizatorów korzystających z Evenea do sprzedaży biletów i rejestracji uczestników.

Dowiedz się więcej