Opera Rara ze Smakiem - Spotkanie z Łukaszem Modelskim i Pawłem Bravo - bilety

Serdecznie zapraszamy na spotkanie kulinarne po koncercie Festiwalu Opera Rara: Venus & Adonis do restauracji Wierzynek. 

O kulinarnej Anglii XVII wieku opowiedzą prowadzący spotkanie. Podczas swojej podróży w czasy kompozytora Henry'ego Purcella sięgną po dziennik Samuela Pepysa, który w swoich zapiskach barwnie opisał kulinarno-gastronomiczne życie Londynu. Będzie to szczególna okazja, by w bogatszy sposób przeżyć koncert i uzupełnić to doświadczenie o doznania zmysłu smaku. Poszukiwanie związków pomiędzy kulinariami i sztukami pięknymi to nowa propozycja w historii festiwalu.

Uczestnicy spotkania będą mieli okazję skosztować wyjątkowych przekąsek, przygotowanych na tę okazję przez szefa kuchni Restauracji Wierzynek. Smak rozmowy podkreśli wino z winnic wybranych przez prowadzących spotkanie.


Łukasz Modelski 

Historyk sztuki, mediewista i gurmandzista. Autor książek kulinarnych - "Piątego smaku" i "Kuchni na plebanii", redaktor i dziennikarz. Od ponad pięciu lat w radiowej Dwójce prowadzi "Drogę przez mąkę" - audycję o związkach literatury i kuchni, pisuje felietony do magazynu "Czas wina" i rozwija nowe projekty prasowe. Duchowy okcytańczyk, kibicuje winnej Langwedocji, ale woli pijać gdzie indziej.


Paweł Bravo 

Pismak wędrowny. Rzemiosła dziennikarskiego uczył się we wczesnych latach 90. u Andrzeja Woyciechowskiego w Radiu Zet, po czym po kilkuletniej przerwie na pracę w Fundacji Batorego (program pomocy dla czasopism kulturalnych) powrócił do zawodu - najpierw jako redaktor pierwszego internetowego tygodnika książkowego "Latarnik", potem na krótko jako dziennikarz działu kultury "Gazety Wyborczej". W latach 2001-4 redaktor działu angielskiego w tygodniku "Forum". Koordynował następnie pracę redakcji portalu Onet.pl. W latach 2007-11 był zastępcą redaktora dodatku "Plus minus" do "Rzeczpospolitej". Od 2012 do 2017 r. należał do zespołu redakcyjnego dwumiesięcznika "Magazyn Wino", obecnie współpracuje z kwartalnikiem poświęconym kulturze wina "Ferment". Od 2011 regularnie obecny na łamach "Tygodnika Powszechnego" jako autor tekstów dotyczących polityki oraz mód i obyczajów żywieniowych, od 2015 roku stały felietonista kulinarny i redaktor działu krajowego. W wolnych chwilach od tych wszystkich zajęć tłumaczy włoskie kryminały.


Restauracja Wierzynek

Przed sześcioma wiekami, w 1364 roku z inicjatywy krakowskiego kupca Mikołaja Wierzynka w jednej z krakowskich kamienic odbyła się najsłynniejsza uczta w dziejach Polski - zaślubiny wnuczki króla Kazimierza Wielkiego z cesarzem Karolem IV Luksemburczykiem. Według doniesień, "stoły uginały się pod ciężarem potraw i napojów", a każdy z gości został obdarowany złotą i srebrną zastawą stołową.

Współcześnie Restauracja Wierzynek to wyjątkowe miejsce na mapie Polski, w którym w pełnej harmonii spotykają się 650-letnia tradycja ucztowania i nowoczesne podejście do sztuki kulinarnej! Suto zastawionym stołom towarzyszy możliwość zachwytu bogactwem historycznych wnętrz. Kuchnia Wierzynka, nagrodzona certyfikatem Slow Food, oferuje połączenie najwyższej jakości produktów organicznych z lokalnych gospodarstw z królewską sztuką ucztowania. Nasi szefowie kuchni każdego dnia dokładają największych starań, by stoły wypełnione aromatycznymi mięsiwami, świeżymi rybami, tradycyjnymi kaszami czy leśnymi grzybami stanowiły przestrzeń prawdziwej celebracji. 

Więcej na: www.wierzynek.pl


Festiwal Opera Rara

Festiwal Opera Rara prezentuje różnorodność opery na przestrzeni czterech stuleci i pokazuje tę dziedzinę sztuki w jej najpełniejszym kształcie. Wydarzenie nie rezygnuje z pokazywania tego, co dotychczas stanowiło o marce festiwalu i zawsze było sercem cyklu - największych dzieł operowych rekonstruowanych w zgodzie z duchem epoki przez najwybitniejszych przedstawicieli wykonawstwa historycznego. Od 2017 roku na najbardziej prestiżowych krakowskich scenach pojawiły się również pokazujące prawdziwe oblicze muzycznego teatru semi-opery, z zaznaczoną symbolicznie scenografią, kostiumami i uwydatnioną grą aktorską oraz pełne wersje sceniczne, których teatralność i profesjonalna oprawa zachwycą publiczność. Nowa formuła festiwalu Opera Rara to odpowiedź na głosy publiczności i wypełnienie powodującej dojmujący niedosyt stylistycznej luki. 

Więcej na www.operarara.pl

50,00 zł

Kup bilet
  • Szybka i bezpieczna płatność elektroniczna za bilety
  • E-ticket w ciągu kilkunastu minut na Twojej skrzynce
  • Łatwy zakup, bez konieczności zakładania konta

Zobacz również:

szkolenia szkolenia w Krakowie wydarzenia Kraków

Skontaktuj się z organizatorem

Organizatorem wydarzenia "Opera Rara ze Smakiem - Spotkanie z Łukaszem Modelskim i Pawłem Bravo" jest Bonus Management Sp. z o.o. S.K.

  Rodzaj Dostępne do Cena Liczba
W cenie biletu wliczony jest poczęstunek przygotowany przez Szefa Kuchni Restauracji Wierzynek oraz kieliszek wina Porto. Normalny

W cenie biletu wliczony jest poczęstunek przygotowany przez Szefa Kuchni Restauracji Wierzynek oraz kieliszek wina Porto.

11 Lutego 2018 50,00 zł

Ceny biletów zawierają podatek VAT. Do ceny biletu może zostać doliczona opłata transakcyjna.

Zobacz na mapie

Restauracja Wierzynek

RYNEK GŁÓWNY 15, Kraków

Polecamy także:

WYWIERANIE WPŁYWU W SPRZEDAŻY- BRIAN TRACY - Wrocław

16 Lutego, 09:00 - 18:30 od 390,00 zł
Centrum Kongresowe Politechniki Wrocławskiej, 50-372 Wrocław

Psychologia perswazji w sprzedaży - Kevin HOGAN

23 Marca, 09:00 - 18:30 od 290,00 zł
Kraków, Kraków

Przywództwo 3.0 - 3 sposoby zwiększania wydajności i skuteczności pracowników

30 Stycznia, 10:00 - 16:00 190,00 zł
Centrum Szkoleniowe BTI, Warszawa

TECHNIKI POKONYWANIA OBIEKCJI I FINALIZACJI SPRZEDAŻY - Łódź

31 Stycznia, 09:00 - 18:00 od 190,00 zł
HOTEL M, 91-222 Łódź

Organizujesz wydarzenie?

Dołącz do tysięcy polskich organizatorów korzystających z Evenea do sprzedaży biletów i rejestracji uczestników.

Dowiedz się więcej