Opera Rara ze Smakiem - spotkanie z Agnieszką Kozak i Bogusławem Deptułą - bilety

Serdecznie zapraszamy Państwa na spotkanie kulinarne w ramach Festiwalu Opera Rara w Restauracji Wierzynek. 

Ten wyjątkowy wieczór minie pod znakiem rozmów o operze i szukaniu w niej kulinarnych tropów: od bażanta podanego na kolację Don Giovanniemu, przez posty i uczty w Traviacie, pitą u Pucciniego whisky, po trucizny, którymi uśmiercali wrogów bohaterowie. W zabytkowych wnętrzach restauracji Wierzynek opowiedzą o nich Aga Kozak i Bogusław Deptuła.

Poszukiwanie związków pomiędzy kulinariami i sztukami pięknymi to nowa propozycja w historii festiwalu. Uczestnicy spotkania będą mieli okazję skosztować wyjątkowych przekąsek, przygotowanych na tę okazję przez szefa kuchni Restauracji Wierzynek. Smak rozmowy podkreśli wino z winnic wybranych przez prowadzących spotkanie.

Agnieszka Kozak

Medioznawczyni i amerykanistka, studiowała na krakowskim UJ, Middlesex University w Londynie i NYU w Nowym Jorku. Absolwentka Akademii Liderek. Prowadziła programy kulinarne dla TVP. Prowadzi cykle wywiadów dla Wideo Wyborcza.pl i pisze - dla Gazety Wyborczej, Wysokich Obcasów, Wysokich Obcasów Extra, Esquire, Haarpers Bazaar, Twojego Stylu, Przekroju, Smaku, Kukbuka, Magazynu Kuchnia. Jako dziennikarka skupia się przede wszystkim na tematach oscylujących wokoło przyjemności - jedzenia, seksu i sztuki - na tekstach podróżniczych oraz na obszernych wywiadach. 

Bogusław Deptuła 

Historyk i krytyk sztuki, kurator wystaw, marszand. Od 1989 roku publikuje teksty o sztuce w prestiżowych pismach branżowych. Przez czternaście lat współpracował jako krytyk z "Tygodnikiem Powszechnym". Wieloletni współpracownik TVP Kultura, gdzie prowadził codzienny program "Informacje Kulturalne", a obecnie na antenie tej stacji można go zobaczyć w "Tygodniku Kulturalnym". W latach 2011-2013 redaktor naczelny miesięcznika "Art&Business". W 2013 wydał w wydawnictwie WAB książkę na temat związków literatury i kuchni zatytułowaną "Literatura od kuchni".


Restauracja Wierzynek

Przed sześcioma wiekami, w 1364 roku z inicjatywy krakowskiego kupca Mikołaja Wierzynka w jednej z krakowskich kamienic odbyła się najsłynniejsza uczta w dziejach Polski - zaślubiny wnuczki króla Kazimierza Wielkiego z cesarzem Karolem IV Luksemburczykiem. Według doniesień, "stoły uginały się pod ciężarem potraw i napojów", a każdy z gości został obdarowany złotą i srebrną zastawą stołową.

Współcześnie Restauracja Wierzynek to wyjątkowe miejsce na mapie Polski, w którym w pełnej harmonii spotykają się 650-letnia tradycja ucztowania i nowoczesne podejście do sztuki kulinarnej! Suto zastawionym stołom towarzyszy możliwość zachwytu bogactwem historycznych wnętrz. Kuchnia Wierzynka, nagrodzona certyfikatem Slow Food, oferuje połączenie najwyższej jakości produktów organicznych z lokalnych gospodarstw z królewską sztuką ucztowania. Nasi szefowie kuchni każdego dnia dokładają największych starań, by stoły wypełnione aromatycznymi mięsiwami, świeżymi rybami, tradycyjnymi kaszami czy leśnymi grzybami stanowiły przestrzeń prawdziwej celebracji. 

Więcej na: www.wierzynek.pl



Festiwal Opera Rara

Festiwal Opera Rara prezentuje różnorodność opery na przestrzeni czterech stuleci i pokazuje tę dziedzinę sztuki w jej najpełniejszym kształcie. Wydarzenie nie rezygnuje z pokazywania tego, co dotychczas stanowiło o marce festiwalu i zawsze było sercem cyklu - największych dzieł operowych rekonstruowanych w zgodzie z duchem epoki przez najwybitniejszych przedstawicieli wykonawstwa historycznego. Od 2017 roku na najbardziej prestiżowych krakowskich scenach pojawiły się również pokazujące prawdziwe oblicze muzycznego teatru semi-opery, z zaznaczoną symbolicznie scenografią, kostiumami i uwydatnioną grą aktorską oraz pełne wersje sceniczne, których teatralność i profesjonalna oprawa zachwycą publiczność. Nowa formuła festiwalu Opera Rara to odpowiedź na głosy publiczności i wypełnienie powodującej dojmujący niedosyt stylistycznej luki. 

Więcej na www.operarara.pl

50,00 zł

Kup bilet
  • Szybka i bezpieczna płatność elektroniczna za bilety
  • E-ticket w ciągu kilkunastu minut na Twojej skrzynce
  • Łatwy zakup, bez konieczności zakładania konta

Zobacz również:

szkolenia szkolenia w Krakowie wydarzenia Kraków

Skontaktuj się z organizatorem

Organizatorem wydarzenia "Opera Rara ze Smakiem - spotkanie z Agnieszką Kozak i Bogusławem Deptułą" jest Bonus Management Sp. z o.o. S.K.

  Rodzaj Dostępne do Cena Liczba
W cenie biletu wliczony jest poczęstunek przygotowany przez Szefa Kuchni Restauracji Wierzynek oraz kieliszek wina Marzemino. Normalny

W cenie biletu wliczony jest poczęstunek przygotowany przez Szefa Kuchni Restauracji Wierzynek oraz kieliszek wina Marzemino.

31 Stycznia 2018 50,00 zł

Ceny biletów zawierają podatek VAT. Do ceny biletu może zostać doliczona opłata transakcyjna.

Zobacz na mapie

Restauracja Wierzynek

RYNEK GŁÓWNY 15, Kraków

Polecamy także:

WYWIERANIE WPŁYWU W SPRZEDAŻY- BRIAN TRACY - Wrocław

16 Lutego, 09:00 - 18:30 od 390,00 zł
Centrum Kongresowe Politechniki Wrocławskiej, 50-372 Wrocław

Psychologia perswazji w sprzedaży - Kevin HOGAN

23 Marca, 09:00 - 18:30 od 290,00 zł
Kraków, Kraków

Przywództwo 3.0 - 3 sposoby zwiększania wydajności i skuteczności pracowników

30 Stycznia, 10:00 - 16:00 190,00 zł
Centrum Szkoleniowe BTI, Warszawa

TECHNIKI POKONYWANIA OBIEKCJI I FINALIZACJI SPRZEDAŻY - Łódź

31 Stycznia, 09:00 - 18:00 od 190,00 zł
HOTEL M, 91-222 Łódź

Organizujesz wydarzenie?

Dołącz do tysięcy polskich organizatorów korzystających z Evenea do sprzedaży biletów i rejestracji uczestników.

Dowiedz się więcej