To wydarzenie już się zakończyło:( Sprawdź inne ciekawe wydarzenia:

ZARZĄDZANIE STRESEM I EMOCJAMI

Poniedziałek - Wtorek
Hotel Apis, Kraków

Spotkanie w Kręgu Kobiet - Grudziądz

Dzisiaj, 17:30 - 20:30
QAL Group, Grudziądz

OpenReaktor #69 Startups, marketing and science behind it

Środa, 18:00
ReaktorWarsaw, Warszawa

Szkolenie na prowadzącego strzelanie (LOK) - Strzelnica FSO

17 Listopada - 18 Listopada od 549,99 zł
Strzelnica FSO, Warszawa

Opera Rara ze Smakiem - spotkanie z Agnieszką Kozak i Bogusławem Deptułą

Serdecznie zapraszamy Państwa na spotkanie kulinarne w ramach Festiwalu Opera Rara w Restauracji Wierzynek. 

Ten wyjątkowy wieczór minie pod znakiem rozmów o operze i szukaniu w niej kulinarnych tropów: od bażanta podanego na kolację Don Giovanniemu, przez posty i uczty w Traviacie, pitą u Pucciniego whisky, po trucizny, którymi uśmiercali wrogów bohaterowie. W zabytkowych wnętrzach restauracji Wierzynek opowiedzą o nich Aga Kozak i Bogusław Deptuła.

Poszukiwanie związków pomiędzy kulinariami i sztukami pięknymi to nowa propozycja w historii festiwalu. Uczestnicy spotkania będą mieli okazję skosztować wyjątkowych przekąsek, przygotowanych na tę okazję przez szefa kuchni Restauracji Wierzynek. Smak rozmowy podkreśli wino z winnic wybranych przez prowadzących spotkanie.

Agnieszka Kozak

Medioznawczyni i amerykanistka, studiowała na krakowskim UJ, Middlesex University w Londynie i NYU w Nowym Jorku. Absolwentka Akademii Liderek. Prowadziła programy kulinarne dla TVP. Prowadzi cykle wywiadów dla Wideo Wyborcza.pl i pisze - dla Gazety Wyborczej, Wysokich Obcasów, Wysokich Obcasów Extra, Esquire, Haarpers Bazaar, Twojego Stylu, Przekroju, Smaku, Kukbuka, Magazynu Kuchnia. Jako dziennikarka skupia się przede wszystkim na tematach oscylujących wokoło przyjemności - jedzenia, seksu i sztuki - na tekstach podróżniczych oraz na obszernych wywiadach. 

Bogusław Deptuła 

Historyk i krytyk sztuki, kurator wystaw, marszand. Od 1989 roku publikuje teksty o sztuce w prestiżowych pismach branżowych. Przez czternaście lat współpracował jako krytyk z "Tygodnikiem Powszechnym". Wieloletni współpracownik TVP Kultura, gdzie prowadził codzienny program "Informacje Kulturalne", a obecnie na antenie tej stacji można go zobaczyć w "Tygodniku Kulturalnym". W latach 2011-2013 redaktor naczelny miesięcznika "Art&Business". W 2013 wydał w wydawnictwie WAB książkę na temat związków literatury i kuchni zatytułowaną "Literatura od kuchni".


Restauracja Wierzynek

Przed sześcioma wiekami, w 1364 roku z inicjatywy krakowskiego kupca Mikołaja Wierzynka w jednej z krakowskich kamienic odbyła się najsłynniejsza uczta w dziejach Polski - zaślubiny wnuczki króla Kazimierza Wielkiego z cesarzem Karolem IV Luksemburczykiem. Według doniesień, "stoły uginały się pod ciężarem potraw i napojów", a każdy z gości został obdarowany złotą i srebrną zastawą stołową.

Współcześnie Restauracja Wierzynek to wyjątkowe miejsce na mapie Polski, w którym w pełnej harmonii spotykają się 650-letnia tradycja ucztowania i nowoczesne podejście do sztuki kulinarnej! Suto zastawionym stołom towarzyszy możliwość zachwytu bogactwem historycznych wnętrz. Kuchnia Wierzynka, nagrodzona certyfikatem Slow Food, oferuje połączenie najwyższej jakości produktów organicznych z lokalnych gospodarstw z królewską sztuką ucztowania. Nasi szefowie kuchni każdego dnia dokładają największych starań, by stoły wypełnione aromatycznymi mięsiwami, świeżymi rybami, tradycyjnymi kaszami czy leśnymi grzybami stanowiły przestrzeń prawdziwej celebracji. 

Więcej na: www.wierzynek.pl



Festiwal Opera Rara

Festiwal Opera Rara prezentuje różnorodność opery na przestrzeni czterech stuleci i pokazuje tę dziedzinę sztuki w jej najpełniejszym kształcie. Wydarzenie nie rezygnuje z pokazywania tego, co dotychczas stanowiło o marce festiwalu i zawsze było sercem cyklu - największych dzieł operowych rekonstruowanych w zgodzie z duchem epoki przez najwybitniejszych przedstawicieli wykonawstwa historycznego. Od 2017 roku na najbardziej prestiżowych krakowskich scenach pojawiły się również pokazujące prawdziwe oblicze muzycznego teatru semi-opery, z zaznaczoną symbolicznie scenografią, kostiumami i uwydatnioną grą aktorską oraz pełne wersje sceniczne, których teatralność i profesjonalna oprawa zachwycą publiczność. Nowa formuła festiwalu Opera Rara to odpowiedź na głosy publiczności i wypełnienie powodującej dojmujący niedosyt stylistycznej luki. 

Więcej na www.operarara.pl

Zobacz również:

szkolenia szkolenia w Krakowie wydarzenia Kraków

Skontaktuj się z organizatorem

Organizatorem wydarzenia "Opera Rara ze Smakiem - spotkanie z Agnieszką Kozak i Bogusławem Deptułą" jest Bonus Management Sp. z o.o. S.K.

Organizujesz wydarzenie?

Dołącz do tysięcy polskich organizatorów korzystających z Evenea do sprzedaży biletów i rejestracji uczestników.

Dowiedz się więcej