Opera Rara ze smakiem - spotkanie z Tessą Capponi-Borawską, Agnieszką Drotkiewicz, Bartkiem Kieżunem

Serdecznie zapraszamy na spotkanie kulinarne po występie Il gran teatro del mondo do L concept: Bar & Restaurant 13, gdzie opowieść o miejscu kulinariów w kulturze snuć będą Tessa Capponi Borawska, Agnieszka Drotkiewicz i Bartek Kieżun. Wieczorny koncert otworzy Sinfonia Grave et Gagliarda Salamone Rossiego, który urodził się w Mantui, więc szukanie związków pomiędzy talerzem i sztuką rozpoczną w słonecznych Włoszech. Będzie to szczególna okazja, by w pełniejszy sposób przeżyć koncert i uzupełnić to doświadczenie o doznania zmysłu smaku. Poszukiwanie związków pomiędzy kulinariami i sztukami pięknymi to nowa propozycja w historii festiwalu.

Uczestnicy spotkania będą mieli okazję skosztować specjalnie wyselekcjonowanych wędlin i serów, przygotowanych na tą okazję oraz zadegustować włoskiego wina.


Tessa Capponi Borawska - urodzona we Florencji (Włochy). Ukończyła historię nowożytną na Uniwersytecie Florenckim. Od 1983 roku mieszka w Polsce. Wykładała historię Włoch w Katedrze Italianistyki na Uniwersytecie Warszawskim od 1990 do 2014 roku. W 1991 roku zaczęła publikować artykuły i książki o tematyce kulinarnej. Redagowała dział kulinarny w miesięczniku "Elle" (1994-2005), współpracuje nadal z pismem "Twój Styl". Pisała także dla miesięcznika "Kuchnia" i dla dzienników "Gazeta Wyborcza" i "Rzeczpospolita" oraz dla miesięcznika "W Drodze". Autorka książki "Moja kuchnia pachnąca bazylią" oraz "Dziennik Toskański". Tłumaczyła (razem z Małgorzatą Jankowską Buttita) najsłynniejszą włoską książkę kucharską "Włoska sztuka dobrego gotowania" Pellegrina Artusiego.
Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger magazynu KUKBUK. Prowadzi wspólnie z Przemkiem Krupskim Miejsce Sklep - galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent Szkoły Sommelierów. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska oraz Muzeum Żydów Polskich POLIN i Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie.
Agnieszka Drotkiewicz - pisarka. Autorka powieści ("Paris London Dachau", "Dla mnie to samo", "Teraz", "Nieszpory") oraz zbiorów rozmów (dwa wspólnie z Anną Dziewit - "Głośniej! Rozmowy z pisarkami", "Teoria trutnia i inne"; sama - "Jeszcze dzisiaj nie usiadłam", "Piano rysuje sufit"). Przeprowadziła wywiad rzekę z Dorotą Masłowską pod tytułem "Dusza światowa". Razem z Ewą Kuryluk opublikowała książkę - rozmowę "Manhattan i Mała Wenecja", za którą razem otrzymały nagrodę Warszawskiej Premiery Literackiej. Publikuje między innymi w "Dwutygodniku" i "Przekroju".

LConcept: Bar & Restaurant 13 to autorski pomysł na połączenie baru, restauracji, sklepu z winem i delikatesów w jednym miejscu. To przytulne miejsce, schowane na poziomie - 1 w Pasażu 13 przy Rynku Głównym 13, oferuje swoim gościom najlepszą jakość produktów regionalnych z całej Europy. Oferta zawiera ponad 350 gatunków wina, pięćdziesiąt gatunków sera i kilkadziesiąt gatunków wędlin z różnych apelacji Starego Kontynentu.

Otwarta kuchnia tworzy nową jakość w świecie krakowskiej gastronomii, powodując iż nasi goście mogą indywidualnie skonsultować z kucharzem swoje danie.

Poza kartą oferujemy listę produktów z delikatesów, na której znajduje się szeroki wybór mięs, ryb i owoców morza, które mogą na miejscu przyrządzić nasi kucharze.

Więcej na www.likusrestauracje.pl


Festiwal Opera Rara prezentuje różnorodność opery na przestrzeni czterech stuleci i pokazuje tę dziedzinę sztuki w jej najpełniejszym kształcie. Wydarzenie nie rezygnuje z pokazywania tego, co dotychczas stanowiło o marce festiwalu i zawsze było sercem cyklu - największych dzieł operowych rekonstruowanych w zgodzie z duchem epoki przez najwybitniejszych przedstawicieli wykonawstwa historycznego. Od 2017 roku na najbardziej prestiżowych krakowskich scenach pojawiły się również pokazujące prawdziwe oblicze muzycznego teatru semi-opery, z zaznaczoną symbolicznie scenografią, kostiumami i uwydatnioną grą aktorską oraz pełne wersje sceniczne, których teatralność i profesjonalna oprawa zachwycą publiczność. Nowa formuła festiwalu Opera Rara to odpowiedź na głosy publiczności i wypełnienie powodującej dojmujący niedosyt stylistycznej luki. 

Więcej na www.operarara.pl

Zobacz również:

kultura i sztuka kultura i sztuka w Krakowie wydarzenia Kraków Agnieszka Drotkiewicz Bartek Kieżun Spotkanie Tessa Capponi-Borawska

Skontaktuj się z organizatorem

Organizatorem wydarzenia "Opera Rara ze smakiem - spotkanie z Tessą Capponi-Borawską, Agnieszką Drotkiewicz, Bartkiem Kieżunem" jest Likus Hotele i Restuaracje

  Rodzaj Dostępne do Cena Liczba
W cenie biletu wliczony jest poczęstunek w formie deski włoskich i hiszpańskich specjałów, serów i wędlin z Delikatesów 13 oraz kieliszek wina Spumante Brut Millesimato (Felsina). Normalny

W cenie biletu wliczony jest poczęstunek w formie deski włoskich i hiszpańskich specjałów, serów i wędlin z Delikatesów 13 oraz kieliszek wina Spumante Brut Millesimato (Felsina).

Wyprzedane 50,00 zł Wyprzedane
Zobacz na mapie

LConcept: Bar & Restaurant 13

Pasaż Handlowy Rynek Główny 13, Kraków

Polecamy także:

WYWIERANIE WPŁYWU W SPRZEDAŻY- BRIAN TRACY - Wrocław

16 Lutego, 09:00 - 18:30 od 390,00 zł
Centrum Kongresowe Politechniki Wrocławskiej, 50-372 Wrocław

Psychologia perswazji w sprzedaży - Kevin HOGAN

23 Marca, 09:00 - 18:30 od 290,00 zł
Kraków, Kraków

TECHNIKI POKONYWANIA OBIEKCJI I FINALIZACJI SPRZEDAŻY - Łódź

31 Stycznia, 09:00 - 18:00 od 190,00 zł
HOTEL M, 91-222 Łódź

KONFERENCJA- NOWOCZESNE TECHNIKI SPRZEDAŻY- Warszawa

2 Lutego, 09:00 - 17:40 od 170,00 zł
HOTEL RIVIERA, Olszewnica Nowa/pod Warszawą

Organizujesz wydarzenie?

Dołącz do tysięcy polskich organizatorów korzystających z Evenea do sprzedaży biletów i rejestracji uczestników.

Dowiedz się więcej