Opera Rara ze smakiem - Spotkanie z Markiem Bieńczykiem i Wojciechem Nowickim - bilety

Serdecznie zapraszamy na spotkanie kulinarne po koncercie Festiwalu Opera Rara: "Erwartung" op. 17 Arnolda Schoenberga, III Symfonia "Pieśń o nocy" Karola Szymanowskiego. Spotkanie z Markiem Bieńczykiem i Wojciechem Nowickim, będzie okazją, by w pełniejszy sposób przeżyć koncert i uzupełnić to doświadczenie o doznania zmysłu smaku. Krytyk winiarski i kulinarny, znani z erudycyjnych i niebywale smacznych literacko utworów, będą szukać kulinarnych wątków w literaturze i zastanowią się jak to jest o jedzeniu pisać i czytać. Poszukiwanie związków pomiędzy kulinariami i sztukami pięknymi to nowa propozycja w historii festiwalu.

Uczestnicy spotkania będą mieli okazję skosztować wyjątkowych włoskich przekąsek podanych w formie bufetu, przygotowanych specjalnie na tą okazję przez szefa kuchni Restauracji Pod Różą - Miłosza Grabowskiego.


Wojciech Nowicki Wojciech Nowicki - recenzent kulinarny "Gazety Wyborczej" w Krakowie, pisarz i kurator wystaw fotograficznych. Opublikował m.in. "Dno oka. Eseje o fotografii", Czarne 2010, "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce", Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie, "Salki", Czarne 2013, "Odbicie", Czarne 2016. Mieszka i pracuje w Krakowie.

Marek Bieńczyk - pisarz, eseista, historyk literatury, tłumacz, krytyk winiarski; laureat Nagrody Literackiej Nike 2012 za zbiór esejów "Książka twarzy". Studiował romanistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Pracuje jako historyk literatury w Instytucie Badań Literackich PAN. Współpracownik "Tygodnika Powszechnego". Należy do ekspertów International Organisation of Wine and Spirits Writers (F.I.J.E.V.), w roku 2007 otrzymał najwyższe francuskie odznaczenie winiarskie, tytuł Chevalier de l'Ordre du Mérite Agricole. O winie i przyjemnościach stołu pisze m.in. dla pisma "Ferment" i miesięcznika "Kuchnia".

Restauracja Pod Różą jest kwintesencją nowoczesnego podejścia do klasycystycznej kuchni i stylu. Na przeszklonym dziedzińcu renesansowego Pałacu Prospera Provany, dzisiaj Hotelu "Pod Różą" mieści się Restauracja, która oferuje gościom najwyższe kulinarne standardy przysmaków polskich, wzbogaconych o śródziemnomorskie inspiracje. Niezwykłym atutem tego miejsca są potrawy z mięsa, serwowane z należytym pietyzmem i dbałością o każdy najdrobniejszy szczegół.

Oprócz dań typowych dla polskiej kuchni, jak pieczona kaczka z gruszką i kremem kukurydzianym, goście znajdą tutaj najbardziej cenione - dla wytrawnych smakoszy - dania. W karcie menu zawsze znajdzie się miejsce dla Foie Gras w nowatorskich zestawieniach smakowych, czy delicji z gatunku homara. Specjalnością Restauracji są także znakomite desery. Serwowane na wielkich, porcelanowych talerzach, zdobione misterną dekoracją, zachwycają zmysły. Do kawy podawane są drobne ciasteczka oraz czekoladki przygotowane ręcznie przez hotelowego cukiernika.

Restauracja ma wyjątkowo bogatą piwnicę z winami, szczególnie włoskimi, ale także francuskimi, czy hiszpańskimi. Miejsce, zwane popularnie Vinoteką, to idealny zakątek dla gości rozkoszujących się winami w nastroju intymności i spokoju. To także znakomite miejsce na większe okazjonalne kolacje.

www.podroza.hotel.com.pl


Festiwal Opera Rara prezentuje różnorodność opery na przestrzeni czterech stuleci i pokazuje tę dziedzinę sztuki w jej najpełniejszym kształcie. Wydarzenie nie rezygnuje z pokazywania tego, co dotychczas stanowiło o marce festiwalu i zawsze było sercem cyklu - największych dzieł operowych rekonstruowanych w zgodzie z duchem epoki przez najwybitniejszych przedstawicieli wykonawstwa historycznego. Od 2017 roku na najbardziej prestiżowych krakowskich scenach pojawiły się również pokazujące prawdziwe oblicze muzycznego teatru semi-opery, z zaznaczoną symbolicznie scenografią, kostiumami i uwydatnioną grą aktorską oraz pełne wersje sceniczne, których teatralność i profesjonalna oprawa zachwycą publiczność. Nowa formuła festiwalu Opera Rara to odpowiedź na głosy publiczności i wypełnienie powodującej dojmujący niedosyt stylistycznej luki. Więcej na

www.operarara.pl

50,00 zł

Kup bilet
  • Szybka i bezpieczna płatność elektroniczna za bilety
  • E-ticket w ciągu kilkunastu minut na Twojej skrzynce
  • Łatwy zakup, bez konieczności zakładania konta

Zobacz również:

kultura i sztuka kultura i sztuka w Krakowie wydarzenia Kraków Marek Bieńczyk Miłosz Grabowski Wojciech Nowicki

Skontaktuj się z organizatorem

Organizatorem wydarzenia "Opera Rara ze smakiem - Spotkanie z Markiem Bieńczykiem i Wojciechem Nowickim" jest Likus Hotele i Restuaracje

  Rodzaj Dostępne do Cena Liczba
Cena biletu obejmuje wstęp na wydarzenie oraz poczęstunek w formie bufetu wraz z kieliszkiem wina Cerasuolo Di Vittoria ’14 GULFI. Normalny

Cena biletu obejmuje wstęp na wydarzenie oraz poczęstunek w formie bufetu wraz z kieliszkiem wina Cerasuolo Di Vittoria ’14 GULFI.

20 Stycznia 2018, 21:00 50,00 zł

Ceny biletów zawierają podatek VAT. Do ceny biletu może zostać doliczona opłata transakcyjna.

Zobacz na mapie

Restauracja Pod Różą

Hotel Pod Różą, Floriańska 14, Kraków

Polecamy także:

WYWIERANIE WPŁYWU W SPRZEDAŻY- BRIAN TRACY - Wrocław

16 Lutego, 09:00 - 18:30 od 390,00 zł
Centrum Kongresowe Politechniki Wrocławskiej, 50-372 Wrocław

Psychologia perswazji w sprzedaży - Kevin HOGAN

23 Marca, 09:00 - 18:30 od 290,00 zł
Kraków, Kraków

TECHNIKI POKONYWANIA OBIEKCJI I FINALIZACJI SPRZEDAŻY - Łódź

31 Stycznia, 09:00 - 18:00 od 190,00 zł
HOTEL M, 91-222 Łódź

KONFERENCJA- NOWOCZESNE TECHNIKI SPRZEDAŻY- Warszawa

2 Lutego, 09:00 - 17:40 od 170,00 zł
HOTEL RIVIERA, Olszewnica Nowa/pod Warszawą

Organizujesz wydarzenie?

Dołącz do tysięcy polskich organizatorów korzystających z Evenea do sprzedaży biletów i rejestracji uczestników.

Dowiedz się więcej