To wydarzenie już się zakończyło:( Sprawdź inne ciekawe wydarzenia:

Negocjacje w biznesie - Poznaj najskuteczniejsze techniki negocjacji biznesowych!

29 Listopada, 09:00 - 18:00
NOVOTEL WROCŁAW CITY, 53-011 Wrocław

MAKSIMUM OSIĄGNIĘĆ - BRIAN TRACY - Szczecin

Środa, 09:00 od 290,00 zł
Arena Szczecin, Szczecin

Kurs Sommelierski MSBiS | 21/08/2017

Zapraszamy na Kurs Sommelierski MSBiS
bazujący na wiedzy i wieloletnim doświadczeniu prowadzących go Sommelierów.

Podczas kursu dowiecie się Państwo nie tylko czym jest enologia, co różni poszczególne wina, ich szczepy i jak czytać etykietę na butelce.
Kurs skierowany jest do osób, które zawodowo chciałyby związać się z sommelierstwem i dla tych, którzy traktują wina jako hobby.

Zawód Sommeliera jest w Polsce wciąż niszową profesją.
Z biegiem czasu eksperci w tej dziedzinie stają się bardziej pożądani w restauracjach i hotelach, w których obecnie zatrudnienie Sommeliera jest niezbędne, dodaje prestiżu, stanowi atrakcję i jest ukłonem w stronę coraz bardziej wymagających gości.

Wino ma fascynującą historię i proces produkcji, każda butelka kryje bogactwo smaków i aromatów, które należy nauczyć się rozróżniać i doceniać.

Sommelierstwo to nie tylko zawód, lecz pasja, którą staramy się zarazić uczestników Kursu.

Teoretyczno praktyczne zajęcia w ramach Kursu Sommelierskiego w MSBiS obejmują m.in.:

1. Zawód Sommelier - charakterystyka i warsztat pracy
2. Czym jest wino
3. Nauka rozpoznawania zapachów zawartych w winie (Le Nez du Vin).
4. Winnica - prace w winnicy, zadania człowieka, terroir, znaczenie klimatu i gleby w uprawie winorośli
5. Różne rodzaje fermentacji - alkoholowa, maceracja węglowa, jabłkowo-mlekowa, szaptalizacja
6. Produkcja win białych i produkcja win czerwonych - winnica, zbiór, transport, rozgniatanie, odszypułkowanie, sedymentacja, proces fermentacji, maceracja, kupażowanie, klarowanie, dojrzewanie

7. Metody produkcji win słodkich

8. Białe szczepy - charakterystyka i występowanie Chardonnay/ Savignion Blanc/ Riesling/ Gewurztraminer/ Pinot Gris / Pinot Grigio/ Viognier

9. Czerwone szczepy - charakterystyka i występowanie
Cabernet Savignon/ Merlot/ Pinot Noir/ Syrah/ Tempranillo/ Nebiollo/ Sangiovese/ Malbec/ Zinfandel

10. Zrozumienie etykiety na butelce
11. Wady i zalety win
12. Klasyfikacja jakościowa win
13. Zasady profesjonalnej degustacji win - degustacja opisowa i w ciemno, zasady/ analiza wzrokowa/ zapach/ smak
14. Dekantacja - etapy, cel dekantowania, jakie wina dekantujemy
15. Kieliszki do wina, karafki
16. Serwis wina spokojnego i musującego- szampana
17. Temperatura serwowanych win
18. Przechowywanie wina
19. Dobór wina do potraw - zasady łączenia

20. Kraje winiarskie i najważniejsi producenci wina,
statystyki produkcji i konsumpcji wina na świecie, wykorzystywane szczepy

* Francja - omówienie regionów winiarskich
Alzacja, Szampania, Dolina Loary, Langwedocja Rousillon, Bordeaux, Burgundia
* Włochy - omówienie regionów winiarskich
Piemont, Lombardia, Alto Adige, Veneto, Friuli, Toskania, Umbria, Abruzja, Sycylia
* Hiszpania - omówienie regionów winiarskich
Rioja, Ribera del Duero, Navarra, Catalunya, Jerez, Rueda, Rias Baixas, Toro, Bierzo, La Mancha
* Niemcy, Austria, Węgry - opis regionów winiarskich
* Wina z nowego świata
* Chile, Argentyna, RPA, USA, Australia, Nowa Zelandia

21. Pozostałe style wina
22. Pozostałe alkohole
23. Psychologia i technika obsługi Gości przy stole

Każdy Uczestnik Kursu otrzymuje autorski Podręcznik MSBiS.

Więcej szczegółów w tym program zajęć znajduje się na stronie:

http://msbis.com/kurs-sommelierski-Warszawa

Tematy i autorski program Szkolenia są wyłączną własnością Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.

Zobacz również:

konferencje konferencje w Warszawie wydarzenia Warszawa
Zobacz na mapie

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

Wspólna 65A, Warszawa

Organizujesz wydarzenie?

Dołącz do tysięcy polskich organizatorów korzystających z Evenea do sprzedaży biletów i rejestracji uczestników.

Dowiedz się więcej