Umiejętność przygotowania kawy jak z kawiarni speciality staje się dla kawoszy "must have'em". Jeśli nie starczają Wam tutoriale na youtubie i instrukcje z internetu - macie szansę przekonać się na własnej skórze jak przygotować kawową alternatywę. Poznacie wiedzę o ziarnie: jakie i skąd wybrać, czym się różnią rodzaje jego palenia, grubość mielenia, jak na parzenie wpływa temperatura. Poznacie też zasady, zależności, smaki i aromaty ukryte w owocach kawowca.
Podczas warsztatów dowiecie się jak używać "kawowego sprzętu", jak z jego pomocą przygotować m.in. przelew i dripy. Na koniec dwugodzinnego warsztatu będziecie umieli przygotować smaczną, świeżą i aromatyczną kawę w domowym zaciszu.
Prowadzenie: Konrad Konstantynowicz - szef i założyciel pierwszej kawiarni speciality w Polsce - Filtry Cafe w Warszawie. Współzałożyciel palarni kawy "Czarna Fala" wypalającą ziarna kawy speciality dla większości polskich kawiarni. Teoretyk i praktyk kawowy. Prowadzi liczne szkolenia i warsztaty dla młodych baristów. Popularyzator wszelkiego rodzaju kaw przelewowych. Autor projektu "Podróże z espresso", który stał się podstawą szkoleń sensorycznych warszawskich baristów.
Koszt 30 zł.