PORTIUS FESTIWAL

23 Sierpnia 2019, 16:00 (Piątek) - 25 Sierpnia 2019, 22:00 (Niedziela)

Zobacz na mapie

  Rodzaj Dostępne do Cena Liczba
Piwnica Portius to naturalny partner, przyjaciel i stały bywalec festiwalu wina w Krośnie. Richard Hörcsik będzie prezentował swoje najnowsze ciekawostki, jak choćby Sauvignon Blanc, szczep nie dopuszczony do apelacji tokajskiej. Nie zabraknie również wielkiego Aszu, a być może również Palinki na zakończenie degustacji. Powtarzalny, równy, wysoki poziom może znużyć po kilku latach. Co zrobić, Trudno…!

Degustacje odbywające się podczas festiwalu to niepowtarzalna okazja aby spotkać się osobiście z winiarzem posłuchać jego opowieści o pracy w winnicy, o tym jak tworzy wina. Wydarzeniu będzie towarzyszył zespół muzyczny grający tradycyjną muzykę węgierską podczas kiedy kelnerki napełniają nasze kieliszki winem. Podczas trwającej około dwie godziny imprezy będziemy mieli okazję skosztować minimum 6 gatunków wina.

Zapraszamy serdecznie!
Degustacja Win Tokajskich- PORTIUS PINCE, 23 sierpnia 2019, Piątek, godz. 18.00

Piwnica Portius to naturalny partner, przyjaciel i stały bywalec festiwalu wina w Krośnie. Richard Hörcsik będzie prezentował swoje najnowsze ciekawostki, jak choćby Sauvignon Blanc, szczep nie dopuszczony do apelacji tokajskiej. Nie zabraknie również wielkiego Aszu, a być może również Palinki na zakończenie degustacji. Powtarzalny, równy, wysoki poziom może znużyć po kilku latach. Co zrobić, Trudno…!

Degustacje odbywające się podczas festiwalu to niepowtarzalna okazja aby spotkać się osobiście z winiarzem posłuchać jego opowieści o pracy w winnicy, o tym jak tworzy wina. Wydarzeniu będzie towarzyszył zespół muzyczny grający tradycyjną muzykę węgierską podczas kiedy kelnerki napełniają nasze kieliszki winem. Podczas trwającej około dwie godziny imprezy będziemy mieli okazję skosztować minimum 6 gatunków wina.

Zapraszamy serdecznie!

23 Sierpnia 2019, 17:00 50,00 zł
Attila Petreny to już popularny i lubiany w Krośnie winiarz z Egeru. Jest gościem naszego festiwalu po raz kolejny. W odróżnieniu do wielu winiarzy z Egeru wciąż posiada pięknie ułożone dziesięcioletnie wina i chętnie dzieli się nimi ze swoimi gośćmi. To niezwykle cenne doświadczenie. Jeśli dodać do tego umiejętność mówienia po polsku to mamy przepis na sukces.

Degustacje odbywające się podczas festiwalu to niepowtarzalna okazja aby spotkać się osobiście z winiarzem posłuchać jego opowieści o pracy w winnicy, o tym jak tworzy wina. Wydarzeniu będzie towarzyszył zespół muzyczny grający tradycyjną muzykę węgierską podczas kiedy kelnerki napełniają nasze kieliszki winem. Podczas trwającej około dwie godziny imprezy będziemy mieli okazję skosztować minimum 6 gatunków wina.

Zapraszamy serdecznie!
Degustacja Win Egerskich- Attila Petreny, 23 sierpnia 2019, Piątek, godz. 21.00

Attila Petreny to już popularny i lubiany w Krośnie winiarz z Egeru. Jest gościem naszego festiwalu po raz kolejny. W odróżnieniu do wielu winiarzy z Egeru wciąż posiada pięknie ułożone dziesięcioletnie wina i chętnie dzieli się nimi ze swoimi gośćmi. To niezwykle cenne doświadczenie. Jeśli dodać do tego umiejętność mówienia po polsku to mamy przepis na sukces.

Degustacje odbywające się podczas festiwalu to niepowtarzalna okazja aby spotkać się osobiście z winiarzem posłuchać jego opowieści o pracy w winnicy, o tym jak tworzy wina. Wydarzeniu będzie towarzyszył zespół muzyczny grający tradycyjną muzykę węgierską podczas kiedy kelnerki napełniają nasze kieliszki winem. Podczas trwającej około dwie godziny imprezy będziemy mieli okazję skosztować minimum 6 gatunków wina.

Zapraszamy serdecznie!

23 Sierpnia 2019, 20:00 50,00 zł
Szedmák Borház to niewielka rodzinna posiadłość z miejscowości Tarcal u podnóża gór tokajskich. Kultywują tradycyjne metody winifikacji i robią to naprawdę dobrze. Od wytrawnych furmintów i Samorodnych po słodkie wina z późnego zbioru i Aszu- wszystko klasa. Sam winiarz- Sandor świetnie mówi po Polsku, a jego piwnica jest szczególnie otwarta na gości z polski.

Degustacje odbywające się podczas festiwalu to niepowtarzalna okazja aby spotkać się osobiście z winiarzem posłuchać jego opowieści o pracy w winnicy, o tym jak tworzy wina. Wydarzeniu będzie towarzyszył zespół muzyczny grający tradycyjną muzykę węgierską podczas kiedy kelnerki napełniają nasze kieliszki winem. Podczas trwającej około dwie godziny imprezy będziemy mieli okazję skosztować minimum 6 gatunków wina.

Zapraszamy serdecznie!
Degustacja Win Tokajskich- SZEDMAK, 24 sierpnia 2019, Sobota, godz. 21.00

Szedmák Borház to niewielka rodzinna posiadłość z miejscowości Tarcal u podnóża gór tokajskich. Kultywują tradycyjne metody winifikacji i robią to naprawdę dobrze. Od wytrawnych furmintów i Samorodnych po słodkie wina z późnego zbioru i Aszu- wszystko klasa. Sam winiarz- Sandor świetnie mówi po Polsku, a jego piwnica jest szczególnie otwarta na gości z polski.

Degustacje odbywające się podczas festiwalu to niepowtarzalna okazja aby spotkać się osobiście z winiarzem posłuchać jego opowieści o pracy w winnicy, o tym jak tworzy wina. Wydarzeniu będzie towarzyszył zespół muzyczny grający tradycyjną muzykę węgierską podczas kiedy kelnerki napełniają nasze kieliszki winem. Podczas trwającej około dwie godziny imprezy będziemy mieli okazję skosztować minimum 6 gatunków wina.

Zapraszamy serdecznie!

24 Sierpnia 2019, 20:00 50,00 zł
Przekąski w kuchni węgierskiej to opowieść o sztuce biesiadowania i roli jedzenia w węgierskich pijatykach. Spróbujemy przekąsek od pogaczy, przez skwarki z karpia do foie gras i podrobów przyrządzanych w tokajskim winie. Opowiemy też o tym czym jest bogracz, co to jest guylas a co to pörkolt.

Portiusowe podwieczorki to trwające dwie godziny degustacje jedzenia i alkoholu połączone z pokazem kulinarnym i gawędą. W czasie tegorocznego festiwalu odbędą się trzy takie wydarzenia.
- Sery i wina z Węgier
- Przekąski w kuchni węgierskiej
- Węgierskie destylaty i polska sztuka zakąski
W czasie każdego z tych wydarzeń zdegustujemy - 6 alkoholi, 5 dań przekąskowych lub 8 serów i jedno danie do syta. Uczestnicy wydarzeń poznają przepisy i historię dań, będziemy rozmawiać o kontekstach kulturowych i wspólnie szukać najciekawszych połączeń
Spotkania prowadzi trójka przyjaciół i ekspertów :
- Łukasz Klesyk najlepiej piszący o alkoholu Polak, krytyk kulinarny niezwykle dociekliwy i oczytany.
- Zbyszek Kmieć emerytowany kulinarny włóczęga ekspert od lokalnych smaków i produktów Europy Środkowej i Wschodniej.
- Gieno Mientkiewicz o jego przychylność modlą się polscy serowarzy, twórca pojęcia serów zagrodowych świetny kucharz i charyzmatyczny popularyzator smakoszostwa.

ZAPRASZAMY NA KAŻDY Z PODWIECZORKÓW!
Portiusowy podwieczorek nr2- PRZEKĄSKI W KUCHNI WĘGIERSKIEJ, (wyjątkowe, tradycyjne specjały w towarzystwie zestawu wybitnych, węgierskich win) 24 sierpnia 2019, Sobota, godz. 16,00

Przekąski w kuchni węgierskiej to opowieść o sztuce biesiadowania i roli jedzenia w węgierskich pijatykach. Spróbujemy przekąsek od pogaczy, przez skwarki z karpia do foie gras i podrobów przyrządzanych w tokajskim winie. Opowiemy też o tym czym jest bogracz, co to jest guylas a co to pörkolt.

Portiusowe podwieczorki to trwające dwie godziny degustacje jedzenia i alkoholu połączone z pokazem kulinarnym i gawędą. W czasie tegorocznego festiwalu odbędą się trzy takie wydarzenia.
- Sery i wina z Węgier
- Przekąski w kuchni węgierskiej
- Węgierskie destylaty i polska sztuka zakąski
W czasie każdego z tych wydarzeń zdegustujemy - 6 alkoholi, 5 dań przekąskowych lub 8 serów i jedno danie do syta. Uczestnicy wydarzeń poznają przepisy i historię dań, będziemy rozmawiać o kontekstach kulturowych i wspólnie szukać najciekawszych połączeń
Spotkania prowadzi trójka przyjaciół i ekspertów :
- Łukasz Klesyk najlepiej piszący o alkoholu Polak, krytyk kulinarny niezwykle dociekliwy i oczytany.
- Zbyszek Kmieć emerytowany kulinarny włóczęga ekspert od lokalnych smaków i produktów Europy Środkowej i Wschodniej.
- Gieno Mientkiewicz o jego przychylność modlą się polscy serowarzy, twórca pojęcia serów zagrodowych świetny kucharz i charyzmatyczny popularyzator smakoszostwa.

ZAPRASZAMY NA KAŻDY Z PODWIECZORKÓW!

24 Sierpnia 2019, 15:00 100,00 zł

Tegoroczny XVII PORTIUS FESTIWAL jak co roku będzie celebracją dziedzictwa Krosna, jako centrum handlu węgrzynem w przeszłości, kultywacją przyjaźni pomiędzy narodami Polski i Węgier, ale również okazją do uczczenia 444 rocznicy wstąpienia na tron polski Księcia Siedmiogrodu Stefana Batorego. Ten wybitny Węgier, wódz i władca zasłynął nie tylko podbojami czy reformą państwa. To On sprowadził wina węgierskie do Polski!

Z tego też powodu przewodnim motywem festiwalu będzie hasło: "Batory węgrzynem płynie ˮ.

I popłyniemy jak co roku my, goście festiwalu! Aby umożliwić Państwu pławienie się w rozkoszach kultury bratanków przygotowaliśmy szereg degustacji, atrakcji kulinarnych i kulturalnych. Na rynku trwać będzie nieustanny karnawał wina i przekąsek, oraz program muzyczny. Równolegle odbywać się będą uroczyste degustacje win oraz Portiusowe podwieczorki w nowej siedzibie Biura Wystaw Artystycznych.

Zapraszamy do wspólnej zabawy!

Zobacz również:

kultura i sztuka kultura i sztuka w krosno wydarzenia Krosno