Opera Rara ze smakiem - kolacja w restauracji Karakter
4 Lutego 2020, 21:00 (Wtorek)
Opera Rara ze smakiem to projekt towarzyszący Festiwalowi Opera Rara, który zaprasza odbiorców do stołu. Jest to zarazem sposób, by pełniej przeżyć koncert i uzupełnić to doświadczenie o doznania zmysłu smaku.
We wcześniejszych edycjach wydarzenia okazji, by usiąść przy stole było kilka. Podczas spotkań w krakowskich restauracjach zaproszeni goście eksplorowali powiązania kulinariów i sztuk pięknych, traktując spektakl obejrzany tego wieczoru jako pretekst do dyskusji. O tym, że kuchnia może doskonale uzupełniać artystyczne doznania, przekonywali podczas wcześniejszych edycji między innymi Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz, Łukasz Modelski, Marek Bieńczyk, Robert Makłowicz czy Wojciech Nowicki.
I w tym roku po spektaklach Festiwalu Opera Rara odbędą się kolacje degustacyjne, a rozmowy dotyczyć będą samego dzieła, jego twórców, inspiracji i czasów, w których powstało, a także kulinariów tego okresu. "Opera Rara ze smakiem to wyjątkowe spotkanie pasjonatów kultury wysokiej z najlepszymi krakowskimi restauratorami; to bezpośrednie starcie koneserów tego, co piękne i smaczne równocześnie" - dodaje koordynator projektu Bartek Kieżun.
We wtorek 4 lutego o godz. 21.00 po spektaklu Enoch Arden zapraszamy na spotkanie z Adrianną Stawską-Ostaszewską i Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux, które odbędzie się w restauracji Karakter przy ul. Brzozowej 17 w Krakowie.
Enoch Arden to klasyczny poemat epoki wiktoriańskiej, którego akcja jest rewersem Homerowskiej Odysei. Skorzystamy z tej ogromnej rozpiętości czasowej i porozmawiamy o najbardziej smakowitych kąskach w historii kulinariów, o tym, jak to się stało, że pierwszym zajęciem odróżniającym nas od reszty stworzeń było gotowanie, a także o to, kto jadł kapłony, a kto szczeżuje i dlaczego wielki Velázquez wziął sobie za temat starą kobietę smażącą jajka.
Spotkanie poprowadzi Agnieszka Łopatowska - dziennikarka specjalizująca się w literaturze i podróżach. Dyrektor Sektora Lifestyle w Grupie Interia.
Festiwal Opera Rara jest organizowany przez Miasto Kraków, Krakowskie Biuro Festiwalowe i Capellę Cracoviensis przy wsparciu Teatru im. Juliusza Słowackiego. www.operarara.pl
Patron Medialny: Kuk Buk, Koordynator projektu: Bartek Kieżun.
MENU DEGUSTACYJNE
TATAR ZE STRUSIA - MOUSSAKA STYLE
Mol 2017 (Carignan, Syrah, Gamay, Pinot Noir, Muscat)Patrick Boujou, Owernia, Francja
***
ŻEBRO WOŁOWE W SOSIE SEZAMOWYM Z PIEPRZEM SYCZUAŃSKIM / PARZONE CIASTO W CHEDDAROWO-MUSZTARDOWYM FONDUE
De sol a sol Velasco 2016Bruno Ruiz Edencia Rural, Kastylia-La Mancha, Hiszpania
***
ZUPA CZEKOLADOWA / SPEATZLE / PODWĘDZANA WIŚNIA
Sorso Antico 2017 (Aleatico)Natalino Del Prete, Apulia, Włochy
***
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska - dziennikarka, redaktorka Beszamel.pl, pisarka. Niestrudzona popularyztorka historii kuchni regionalnych i narodowych, autorka Kuchni kresowej z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Dzieje łakomstwa i obżarstwa (wyd. Harde, 2019), współautorka Atlasu kanapek świata (wyd. National Geographic, 2010) oraz Królestwa zup (wyd. Harde, 2019. W wolnych chwilach pisze klasyczne kryminały (Śmierć w klasztorze 2007, Karmiąc zło 2012, Udręka 2012). Wielbicielka małej czarnej, ciszy bibliotecznych sal i długich rozmów przy stole.
Agnieszka Łopatowska - dziennikarka specjalizująca się w literaturze i podróżach. Dyrektor Sektora Lifestyle w Grupie Interia.Sekretarz redakcji Gazety Magnetofonowej. Pracuje w biurach prasowych OFF Festivalu Katowice i Opole Songwriters Festival. Jest członkinią kapituły Nagrody Dziennikarzy Małopolski i jednym z organizatorów balu dziennikarzy. Spotkania autorskie to jedno z jej ulubionych zajęć - zwłaszcza jeśli jednocześnie można mówić o książkach, muzyce, podróżach i jedzeniu.
Miejsce
Brzozowa 17, Kraków