To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Cena Liczba
  Opera Rara ze smakiem kolacja z udziałem Roberta Makłowicza
Wyprzedane 90,00 zł Wyprzedane

Opera Rara ze smakiem Późne Aperitivo z Robertem Makłowiczem i Agnieszką Łopatowską.


Późne Aperitivo to zaproszenie do stołu podczas Festiwalu Opera Rara i zarazem sposób na to by uzupełnić to doświadczenie o doznania zmysłu smaku. To wyjątkowe spotkanie pasjonatów kultury wysokiej  z najlepszymi krakowskimi restauratorami; to bezpośrednie starcie koneserów tego, co piękne i smaczne równocześnie. W czwartek 23 stycznia o 21:30 po spektaklu Sigismondo (www.operarara.pl) zapraszamy na spotkanie z Robertem Makłowiczem i Agnieszką Łopatowską, podczas którego powrócimy do kuchni renesansu i baroku, w trakcie kolacji którą przygotuje dla Państwa szef Grzegorz Fic. 

Menu:

Salceson z kapłona z włoszczyzną

Comber z jelenia w cieście chlebowym

Chałwa sezamowa


Do każdego z dań podane zostanie również wino.


Patronat nad wydarzeniem objął Kuk Buk.


Robert Makłowicz


Robert Makłowicz dziennikarz, którego zainteresowania nazwać można szeroko rozumianą konsumpcją - od literatury (ulubieni autorzy: Joseph Roth i Andrzej Bobkowski), poprzez muzykę (od punk rocka po Bartóka, ze szczególnym uwzględnieniem pieśni ludu Csángó), po destylaty owocowe (zwłaszcza z gruszek Williams, morwy, pigwy, śliwek, jabłek, moreli oraz mieszane), wina (koniecznie grüner veltliner i pinot noir) oraz kuchnię (przedziwna predylekcja do mamałygi z bryndzą oraz skwarkami z wędzonej słoniny).


Agnieszka Łopatowska




Agnieszka Łopatowska - dziennikarka specjalizująca się w literaturze i podróżach. Dyrektor Sektora Lifestyle w Grupie Interia. Sekretarz redakcji Gazety Magnetofonowej. Pracuje w biurach prasowych OFF Festivalu Katowice i Opole Songwriters Festival. Jest członkinią kapituły Nagrody Dziennikarzy Małopolski i jednym z organizatorów balu dziennikarzy. Spotkania autorskie to jedno z jej ulubionych zajęć - zwłaszcza jeśli jednocześnie można mówić o książkach, muzyce, podróżach i jedzeniu.









Opis restauracji:


Albertina Restaurant & Wine, to zupełnie wyjątkowy w skali Krakowa, nowatorski koncept kulinarny, stworzony z pasji do wina i sztuki kulinarnej, lecz w szczególności z pragnienia promowania w Krakowie sztuki umiejętnego łączenia kuchni i wina - w oparciu o zasady food&wine pairingu. Kluczową ideą jaka przyświeca twórcom tego niecodziennego miejsca, jest chęć kreowania przestrzeni możliwie jak najbardziej harmonijnej. Chęć stworzenia klimatu, w którym świat wysublimowanej kuchni fine dining mógłby swobodnie przenikać się z bogactwem i różnorodnością świata win.

Owocem takiego podejścia są minimalistyczne, czyste i jasne wnętrza Albertiny, w których autorskie kreacje kulinarne Grzegorza Fica prezentują zarówno piękno i zasobność kuchni polskiej w odświeżonej formie, jak i wszechstronność tradycji kulinarnych południa Europy. Kierując się zasadą, iż doskonała kuchnia powstać może wyłącznie przy użyciu znakomitych składników, niezmienną podstawę każdego menu stanowią wyłącznie starannie wyselekcjonowane, sezonowe i lokalne produkty, a także stale dostępne, świeże owoce morza z własnego, profesjonalnego homarium.

Ponieważ Albertina, to coś znacznie więcej niż restauracja, każdą pozycję w menu synergicznie uzupełniają propozycje dwóch win perfekcyjnie dobranych przez naszego sommeliera - wszystkie dostępne na kieliszki. Dostępność 32 win na kieliszki o różnej objętości zapewnia obecność unikatowego, samoobsługowego dyspensera Enomatic ® Elite, który zlokalizowany jest w klimatycznej, eleganckiej winiarni Albertiny. Zastosowanie takiego rozwiązania niesie ze sobą niewątpliwy walor edukacyjny i jednocześnie daje gościom wyjątkową możliwość nieograniczonego, swobodnego oddawania się degustacji win samodzielnie, lub z pomocą życzliwej i profesjonalnej obsługi.

Zamiłowanie do czystej formy, pasja i wyobraźnia w tworzeniu, miłość do kuchni i wina - wszystko to sprawia, że Albertina to miejsce stworzone przez ludzi i dla ludzi ceniących piękno i harmonię.

Festiwal Opera Rara prezentuje różnorodność opery na przestrzeni czterech stuleci i pokazuje tę dziedzinę sztuki w jej najpełniejszym kształcie. Wydarzenie nie rezygnuje z pokazywania tego, co dotychczas stanowiło o marce festiwalu i zawsze było sercem cyklu - największych dzieł operowych rekonstruowanych w zgodzie z duchem epoki przez najwybitniejszych przedstawicieli wykonawstwa historycznego. Od 2017 roku na najbardziej prestiżowych krakowskich scenach pojawiły się również pokazujące prawdziwe oblicze muzycznego teatru semi-opery, z zaznaczoną symbolicznie scenografią, kostiumami i uwydatnioną grą aktorską, oraz pełne wersje sceniczne, których teatralność i profesjonalna oprawa zachwycają publiczność. Nowa formuła Festiwalu Opera Rara to odpowiedź na głosy publiczności i wypełnienie powodującej dojmujący niedosyt stylistycznej luki. Organizatorem festiwalu są Miasto Kraków, Krakowskie Biuro Festiwalowe oraz Capella Cracoviensis.

Więcej na:

www.operarara.pl

www.albertinarestaurant.pl




Zobacz również:

kultura i sztuka wydarzenia Kraków